Sevgilim bir nöbet geçirdi :)

____________________________________________________________________

Gece tam aklıma bir fikir gelmiş, açmışım NetBeans’ı, heyecanım üzerimde. Tam bir Form nesnesi oluşturdum, NetBeans kapandı. Sonra açtım, bu sefer açılırken kapandı. Daha sonraki açışımda mavi ekran çıktı. Yeniden başlatıp birkaç satır kodu daha o şekilde yazdım ve bir mavi ekran daha, ama daha sonra bilgisayar açılmadı. Gece geç olduğu için de tamir işini bugüne bıraktım.

Şimdi baktım projeye tam dört satır kod yazmışım. 🙂 Her mavi ekranda da farklı hata gördüm. Bunlar IRQ not less or equal, page fault in nonpaged area ve salt okunur alana yazmaya çalışıldı türünden bir hataydı. Bunlar problemin RAM yani ana bellekten kaynaklandığını düşündürdü. Daha sonra bilgisayarı açmaya kalkınca da ana karttan bip sesi bile gelmedi.

Bugün de sevgilimi soydum ve ameliyat masası olarak kullandığım yere yatırdım. Yavaşça yan kapağının vidalarını söktüm ve içini açtım. BIOS sıfırlama ile ilgili atlatıcıyı (ben köprü diyorum ama neyse – jumper) 1. ve 2. pin üzerinden kaldırıp 2. ve 3. pin üzerine taktım. Sonra da tekrar eski pinlerin üzerine koydum. Fişi taktığımda bilgisayarı açtım, bu sefer bip sesi geldi fakat önce normal bir bip sonra da daha titreşimli bir bip sesi geldi. Telefondan İnternet’e girip anlamına bakmayı düşündüm ama belleklerden olduğunu düşündüğümden bunu yapmadım.

Önce daha önceden de şüphelendiğim ana kartın ikinci yuvasındaki 1 GB belleği çıkardım. Bilgisayarı çalıştırdım, ses seda gelmedi. İlk yuvadaki 512 MB olanı da çıkardım ve farklı denemelere giriştim. En sonunda 512 MB belleğin çalışmadığına karar verdim. Çünkü 1 GB belleği iki yuvaya da taksam çalışıyordu, gerçi baştan ikincide çalışmadı ama sonra çalıştı. 512 MB olan ise sessiz sedasızdı.

Tam eski kullanmadığım bir 256 MB belleği düşünüyordum ki, babannem telefon etti. Sevgilimi ciğerleri açık o şekilde bırakıp hemen onlara gittim. Babannem poğaça yapıp bir poşete koymuştu. Alıp poşeti geldim eve, poşetin içinden bir poğaça ve biraz tavuk eti yedim, kalktım bilgisayarımın yanına geldim.

Ne iştir bunu hiç anlamam, sevgilim böyle garip hareketler yapar ara sıra, 512 MB belleği taktım ve bilgisayarı açtığımda sorunsuz açıldı. Üstelik önceki gibi bellek 1 GB değil 1.46 GB görünüyordu. Yani bir babanneme gittim geldim, sorun çözülmüştü.

Bilgisayar açılmasına açıldı ama kısa bir süre sonra PC Alert 3 uygulaması uyarı vermeye başladı. Normalde 2.7 voltun altına düşmemesi gereken pilin şarj voltajı 0.26 görünüyordu. Belki düzelir diye bilgisayarı kapatıp açtım. Şimdi PC Alert şarj voltajı kutucuğunu göstermiyor, yani şarj voltajını ölçmüyor.

Normalde 5v Standby yazan yerin yanında pilin şarj voltajı gösterilir

Normalde 5v Standby yazan yerin yanında pilin şarj voltajı gösterilir

Problem nerede bilmem, BIOS’a girip voltajı kontrol etmedim. Muhtemelen bilgisayarı bir dahaki açışımda fare ile ilgili sorunlar çıkarabilir.

Ben bu işe kısaca sevgilim ufak bir sara nöbeti geçirdi diyorum. 512 MB GoodRAM marka belleğim göçtü diye biraz üzülmüştüm ama 1 GB belleğin göçmediğine şükrediyordum. Neyseki sonra 512 MB olan düzeldi. Daha önceden de 1 GB olan benzer bir problem çıkarmıştı.

Bu sevgilimin iç organları.

Bu sevgilimin iç organları.

Oradaki BizBize Kamu reklamı soğutma amaçlı, işe yarıyor. Turkcell’den bu reklamım için bana ücretsiz kontör göndermesini bekliyorum.

Bu da sevgilimin işlemcisi.

Bu da sevgilimin işlemcisi.

Problemin nedenini bilmiyorum ama ara sıra böyle oluyor. Yaklaşık iki yıl önce de böyle olmuştu, o zaman da anakartın göçmüş olduğunu düşünmüştüm, ama yine çalışmıştı, şimdi de çalıştı. Sanırım ara sıra bana böyle kötü şakalar yapacak.

2 Yorum

  • Yazan: ferdem, 20 Ocak 2009 @ 10:00 pm

    Benimki de ilk topladığım sıralar bana çok çektirdi. Durduk yere kilitlenir resetlemeden, açılmazdı, mavi ekran çıkar, kendi kendine kapanıp kendi kendine açılır, bip sesleri gelirdi. Problemin kaynağını buldum ama bulana kadar çok stres yaptı. Sonuçta hem ramlerden birinin bozuk olduğunu hem de güç kaynağının (power supply) gücünün yetmediğini anlayıp ikisini de değiştirdim de kurtuldum. Ama çok sık olmasa da arada bir sapıtıyo, beni terkedip gidecek birgün diye korkuyorum 🙂

  • Yazan: FeRHaD, 20 Ocak 2009 @ 10:36 pm

    Benim muhtemelen güç kaynağı ile bir problemim var. Zaten kendisi artık 5 yıllık bir bilgisayar oldu çoğu parçası da 2002 model. Güç kaynaklarının her geçen yıl ile birlikte güçleri biraz düşer. Benimki de artık yaşlandı sayılır. +5 volt çıkışı zaten yazdan beridir 5’in üzerinde görmedim, çünkü yaz başında bir RAM ile bir DVD yazıcı eklemiştim. Artık gidene kadar böyle, bir problem çıkarsa evde transformatör, transistör, kondansatör ve diyot çok, artık uydururum birşeyler. 🙂
    Kasanın içinde kullanılmayan bir 56k modem var boşta iken ne kadar enerji tüketir ama tasarruf için onu çıkarabilirim. Sabit disk ve optik sürücülere dışarıdan elektrik verebilirim. Anakart üzerindeki kapasitörler şişik değil yani anakartın kendi devrelerinde pek problem yok, sürücüleri güç kaynağından ayırsam yine olur. Gerekirse eski bir güç kaynağı alırım.
    RAMler ile ilgili bir problem var mıdır bilmem, bilgisayar açıkken devamlı %100 çalışıyor ondan da olabilir ama inanmıyorum, diğer belleğin de arada problem çıkardığı var çünkü. Hatta yayın oraya koyduğum kağıt ile onlar da rahatladı, artık işlemcinin havası onları ısıtmıyor.
    Biraz da beni cep telefonumdan kıskanıyor.

Bu yazıya bağlantılar

Bu yazıdaki yorumlar için RSS beslemesi. Geri izleme URI

Yorum yaz