Sınırsız Bant Genişliği

____________________________________________________________________

Öncelikle bant genişliğinin ne olduğuna bir bakalım. Bant genişliği sitenizden bir dönemde (genellikle aylık dönemlerde) indirilebilecek toplam veri miktarıdır. Örneğin; sitenizin bir sayfası 50 KB boyutunda, bu sayfa bir ziyaretçi tarafından fer görüntülendiğinde sitenizin sunucusundan ziyaretçinin bilgisayarına 50 KB veri aktarımı gerçekleşir. Bu sayfa günde 100 ziyaretçi alırsa sitenizden günlük 5 MB veri indirilmiş olur (50 x 100 = 5000 KB), bunun da aylık karşılığı 5 x 30 = 150 MB.

Sayfa boyutu : 50 KB.
Sayfayı görüntüleyen kullanıcıların sayısı : 100
Transfer edilen toplam veri boyutu : 50 KB x 100 x 30 = 150000 KB.

Bant genişliği sitenizden bir dönemde indirilen verinin boyutu olduğuna göre siteniz tek bu 50 KB boyutundaki sayfadan oluş saydı, aylık bant genişliği 150 MB olacaktı.

Sitenizin ihtiyaç duyduğu bant genişliğini iki temel faktör belirler:
– Sitenizin boyutu.
– Sitenizin popülaritesi.

Eğer siteniz çok büyük değil, ses/görüntü türünden çoklu ortam içerik barındırmıyorsa ve çok popüler değilse, çok fazla bant genişliğine ihtiyaç duymazsınız, bu tür çoğu site ortalama 500 MB aylık bant genişliği kullanır. Buna karşılık siteniz boyut olarak küçük fakat çok fazla popülerse bu durumda da yüksek bant genişliğine ihtiyaç duyarsınız.

Eğer siteniz ses, görüntü ve video gibi çoklu ortam içeriklere sahip ve çok popülerse kesinlikle çok daha fazla bant genişli ğine ihtiyacınız olacaktır. Örneğin; yukarıdaki örneğimizdeki 50 KB boyutundaki sayfayı 150 MB boyutundaki bir video ile değ iştirirsek siteniz 150 x 100 x 30 = 450 GB bant genişliğine ihtiyaç duyacaktır ki bu çok büyük ve pahalı bir miktardır.

Sınırsız Bant genişliği Hikiyesi:

Bunu neyseki Türkiye’de pek göremesekte yurt dışındaki bazı barındırma şirketleri uzun süredir sınırsız bant genişliği ( Unlimited Bandwidth) sunuyor.

Bu kesinlikle gerçek, sınırsız bant genişliğine sahip olabilirsiniz. Tabi sınırsız paraya sahip olmanız şartıyla. 😀 Şakayı bırakıralım, bu tür sitelerden uzak durmanız oldukça iyi olacaktır.

Sadece bir düşünün, ayda 25 – 30 $’a madem sınırsız bant genişliğine sahip olabilirsiniz, Microsoft, Sun, Google, Facebook gibi siteler neden sitelerini orada barındırmıyor ki. 😀 Eğer sınırsız bant genişliği bu kadar kolay sağlanabilecek standart bir özellikse neden bütün barındırma şirketleri bunu vermiyor. Bunun sebebi bunun çok pahalı olması ve daha iyi donanıma ihtiyaç duyması mı? Hayır, çünkü sadece onlar dürüst ve müşterilerini böyle yalanlarla kandırmak istemiyorlar.

İstatistiksel olarak, bir T1 İnternet bağlantısı aylık 500 GB’a eşdeğer ve bu da aylık ortalama 1000 – 1300 $ eder. Hadi bakalım o yurtdışı şirketlerin bu maliyette bir hizmeti nasıl 25 – 30 dolara verdiğini açıklayın. 😀

Farklı hilelere başvurularak sınırsız bant genişliği yalanına kandırılabilirsiniz. Bunlardan bazıları şunlar:

‘Sınırsız’ kavramının anlamını hizmeti veren şirketin sitesindeki kullanım şartlarından
(Terms of Service) öğrenebilirsiniz. Örneğin sınırsız = 15 GB ise hiç şaşırmayın. Bu sınır aşıldıktan sonra ya sizden ekstra ücret talep edilir ya da siteniz gelecek aya kadar kapatılır.

Şirket sitenize yükleyebileceğiniz dosyaların türlerini veya boyutlarını sınırlamış olabilir. Özellikle resim galerileri ve ses/video dosyaları daha çok ilgi çektiğinden daha çok indirilirler ve bant genişliği kullanımını arttırırlar. Eğer sitenizde bu tür içerik yoksa zaten çok fazla bant genişliğine de ihtiyaç duymayacaksınızdır.

Bazı yeni açılan şirketler bu yalanı kullanıcı çekmek için kullanırlar. Bir süre böyle idare edip sistemleri yavaşlamaya ve yükü kaldırmakta zorlanmaya başlayınca, ek ücret talep edebilir veya Kullanım Şartları’nı değiştirebilirler.

Size sınırsız bant genişliği verirken diğer hizmetlerini kısıtlayabilirler. Örneğin; bant genişliği kullanımı sınırsız olarak belirtilmiş olsa da anlık işlemci kullanımı veya aylık/günlük kullanım süresi diğer firmalara göre daha düşük olabilir.

Sunucudaki tüm sitelerin vadedilen sınırsız bant genişliğini kullanmayacağını bilirler. Yani bir site 15 GB bant genişliği kullanıyorsa, diğeri belki 500 MB kullanacaktır. Bu durumda az bant genişliği kullananlar önemli bir sorun olmadığı için bazı sitelerin bant genişliğini daha fazla kullanmalarına izin verilebilir. Ancak durum biraz değişir de diğer sitelerin de bant genişliği kullanımı artarsa, işiniz kötü demektir.

Eğer firma ‘sınırsız’ yalanını kullanıyorsa belki farklı konularda da yalan söylüyorlardır. Örneğin; teknik destek ekibi bir kişiden oluşmaktadır veya hiç yoktur, belki de o %99.0 çalışırlık süresi (uptime) de yalandır.

Bu devirde kimse kimseye birşeyi bedava vermiyor, bu şekilde de kimse kimseye sınırsız bant genişliği vermez. Bu sebeple bu tür şirketlerden uzak durmaya çalışın. Varsın bant genişliği, işlemci kullanımı sınırlı olsun, ama arkasında yalanlar, hileler, sözde teknik destek ekipleri, binlerce satırlık kullanım şartları olmasın. Sınırlarınızın nereye kadar olduğunu bilerek yaşamak, ansızın ne zaman sınıra geleceğinizi merak ederek yaşamaktan ve sonra daha zararlı çıkmaktan iyidir.

2 Yorum

  • Yazan: Onur, 1 Ağustos 2008 @ 1:57 pm

    Aşırı iddalı sloganların hep küçük şirketler tarafından atıldığını görüyorum. Dediğinde haklısın bence de.
    Ben yüksek veri transferini engellemek için imageshack gibi siteleri kullanıyorum.(site logosu gibi çok izlenim alan resimlerde) Ama bu da daha uzun süre aldığı için yeterince kullanışlı değil. Videolar ise büyük sorun. Ücretsiz host alıp bazı videoları oradan çalıştırıp veri tarafiğini düşürdüğüm de oluyor.

  • Yazan: FeRHaD, 6 Ağustos 2008 @ 4:40 pm

    ImageShack resimler için iyi bir çözüm ama dediğin gibi biraz yavaş olabiliyor.
    Videolar için de Youtube, Dailymotion veya yerli Pikniktube gibi siteler en iyisi.

Bu yazıya bağlantılar

Bu yazıdaki yorumlar için RSS beslemesi. Geri izleme URI

Yorum yaz