Site Ziyaretçileriniz Nereli

____________________________________________________________________

Site ziyaretçilerinizin nereli olduklarını merak etmişsinizdir. İnternet’te ziyaretçilerinizin nerede yaşadıklarını gösteren çeşitli siteler mevcut. Ancak bunların çoğu sayfalarınıza eklemelerini istedikleri bir JavaScript koduyla çalışıyor. Bazen de sitenizden alınan dosya JavaScript kodu eklenecek HTML biçiminde bir dosya değildir. Bu durumlarda bu JavaScript kaynaklı yer göstericiler işe yaramıyor.

JavaScript kaynaklı yer göstericiler kullanamadığınız durumlarda en iyi kaynağınız sitenizin ziyaretçi kayıtları (log). Bu kayıtlarda sitenize gelen ziyaretçilerin IP adresleri ve sitenizde eriştikleri sayfalar veya dosyaların bilgisi vardır. Burada bizim işimize yarayan, siteniz ziyaretçilerinin IP adresleri. Tabii ki IP adreslerini ziyaretçi kayıt dosyalarından tek tek toplayıp nerede bulunduklarını incelemek neredeyse imkansız.

Sitenizin ziyaretçi kayıtlarını inceleyerek ziyaretçilerinizin nereli olduklarını gösterebilen ve ülke ve şehir olarak ziyaret sayılarını söyleyen çok iyi bir hizmet var. Bu hizmetin Geostats.

Yapmanız gereken e-posta adresinizi yazıp sitenizden indirdiğiniz ziyaretçi kayıt dosyalarını GZip formatında siteye yüklemek. Daha sonra haritanın gösterilmesi ile ilgili birkaç ayar yapılıyor. Bunlar neyin gösterilip gösterilmeyeceği, ne renkte gösterileceği vs. çok önemli olmayan şeyler.

Daha sonra “Run Report” butonuna tıklıyor ve sonuçların getirilmesini bekliyorsunuz. Getirilen sonuçlarda sitenizin ziyaretçilerinin Dünya üzerindeki konumunu noktalarla belirten bir harita ve ayarladıysanız ziyaretçilerin yaşadığı ülkeleri ve şehirleri ziyaretçi sayısına göre gösteren bir tablo var.

Benim Kasım ayı ziyaretçi kayıtlarım aşağıdaki resimdeki gibi. Tam boy resmi görüntülemek için resim üzerine tıklayınız.

Site ziyaretçileriniz nereli

Site ziyaretçileriniz nereli

Bu resim bu blogun Kasım ayı ziyaretçi istatistiklerine göre hazırlanmıştır. Ancak görüntüye tıklayarak tam çözünürlükte açarsanız resmin biraz bulanık olduğunu göreceksiniz. Bu görüntü sitenin verdiği orjinal görüntü değildir. Orjinal görüntü 3 MB boyutlu bir PNG dosyası idi. Boyutunu küçültmek amacıyla 70 kalitesinde JPEG biçiminde sıkıştırarak yükledim. Bu sebeple bu resim biraz bulanıktır fakat orjinal reim oldukça net emin olabilrisiniz.

Bir de alt alan adınızdaki sitelerin ziyaretçi kayıtları ayrı dosyalardaysa bunları da ayrı yüklemeniz gerekebilir. Ziyaretçi kayıtlarını almak için Cpanel’de Ham Erişim Kayıtları veya Raw Access Logs sayfasına girerek mevcut olan dosyalardan uygun olanını indirmeniz gerekli. Eğer kontrol paneliniz Plesk ise de buna benzer bir şekilde bu kayıtları indirebilmelisiniz.

Geostats sitesine servisine gitemk için tıklayın.

Yorum yok

Henüz bir yorum yok.

Bu yazıdaki yorumlar için RSS beslemesi. Geri izleme URI

Yorum yaz