Süpersin Google

____________________________________________________________________

Abe Google sen nesin be, nasıl birşeysin. Ne açsın lan. Yazı yazıyorum iki dakika içinde indeksine alıyorsun yarım saat sonra yazıya ziyaretçi gönderiyorsun.

22:08’de TTNet’i Yasaklamalı Mı? [Eski bir MiM] başlığıyla bir yazı yayınladım. Az önce istatistiklerimi incelerken Google’ın bu yazıya ttnet i kapattırma anahtar kelimeleri ile ziyaretçi gönderdiğini gördüm. Ziyaretçinin siteye giriş zamanı 22:44. Yani Google yazıya ilk ziyaretçiyi 36 dakika sonra göndermiş oluyor.

Google’ın bu özelliğine bayılıyorum, yazıyı yayınlıyorsunuz, yarım saat sonra yazınıza ziyaretçiler gelmeye başlıyor. Diğer arama motorları bu kadar hızlı mı bir bakayım dedim ve aynı aramayı Live, Yahoo, Hakia, Scour, Ask, Bilgi ve Tezara üzerinde yaptım. Sonuç biri hariç hepsi fos. Hepsi ADSL’i kapattırma türünden anahtar sözüklerin olduğu yazıları veya çok daha alakasız yazıları döndürüyor. Diğerlerinden hariç tuttuğum site ise Tezara. Asaha.com ile ilgili yazıma yapılmış yorumlarda ve kendi sitesinde Tezara’nın kendi veri merkezinin olduğundan bahsediliyor. Buna hep şüpheyle yaklaşmıştım, zira sonuçları Google’ın sonuçlarına çok yakındı. Şimdi Tezara’nın da sonuçları yine Google ile çok yakın, bu durumda Tezara’nın verdiği bilgiler biraz çelişiyor, ya o da sonuçları Google’dan alıyor (En büyük ihtimal) ya da en az Google kadar iyi bir arama motoru (Şüpheli, bence düşük bir ihtimal). 😀

Bu bence hangi arama motorunun daha iyi olduğu konusunda beni ikna etmeye yeterli. Yabancı forumlarda Live Bot’un GoogleBot’tan daha hızlı olduğu vs. söyleniyor ama bu tür birşeye henüz şahit olamadım. Üstelik diğer arama motorlarına göre de daha az sonuç döndürüyor. Yahoo ve Hakia ise Live’e göre daha fazla sonuç döndürdü ama onlar da alakasız sonuçlar. Yani şu an için Google rakipsiz. 😀

17 Yorum

  • Yazan: selim, 12 Ağustos 2008 @ 8:43 pm

    o googledan çok wordpressin nimeti 😉

  • Yazan: FeRHaD, 13 Ağustos 2008 @ 1:13 am

    O da var tabii ki ama Yahoo ve Live de WordPress tarafından ping gönderiliyor, onlarda neden olmuyor böyle bir şey. 😀 GoogleBot zaten sık sık siteye uğruyor, devamlı burada gibi, ping göndermese de bir yazıyı fark etmesi çok sürmez. Yandaki Son Yazılar kısmını GoogleBot her sayfada görebilir, yani her sayfanın oluşturulduğundan kısa zaman içinde haberdar olabilir. Demek ki bu biraz da Google’ın farkı.

  • Yazan: E. Ali, 13 Ağustos 2008 @ 2:12 am

    PR4 olmasının da etkisi var mıdır acaba?

  • Yazan: FeRHaD, 13 Ağustos 2008 @ 11:29 am

    Pek olduğuna inanmıyorum, PR 2 iken de böyleydi. 16:10’da Eurovision ile ilgili bir yazı yayımlardım, 16:30 – 40 civarı ilk ziyaretçiler gelirdi.

  • Yazan: bydoktor, 14 Ağustos 2008 @ 1:48 am

    PR4 ve taze içerik oldugu için google acıktıkca siteye geliyor herhalde.? şaka bi yana güzel analiz yapmışınız.

  • Yazan: FeRHaD, 14 Ağustos 2008 @ 1:54 am

    Teşekkür ederim.

  • Yazan: ekubio, 16 Ağustos 2008 @ 10:39 pm

    ah o bnm ebedi searchım bebeğm ya;)

  • Yazan: FeRHaD, 16 Ağustos 2008 @ 10:46 pm

    Ebedi mi, bilemiyorum, Cuil diye bir bebiş dolaşıyormuş etrafta, Google’dan daha iyi diyorlar. Neyse, birazdan bunu görünce bozulmasın bana, kötü olur valla.
    Google gibisi yok.
    Gu gu gu, gıl gıl gıl, gugıl gugıl çok yaşa. 😀

  • Yazan: ekubio, 16 Ağustos 2008 @ 10:55 pm

    pok yesin cuil.google me google you diye bir şarkı yapılma potansiyeli hızla ilerliyor bende.Aynı zamanda şu 6 ayda 400 $ ekmek yedirdi bana sağolsun 🙂

  • Yazan: FeRHaD, 16 Ağustos 2008 @ 11:14 pm

    Sana da ona da afiyet olsun. 😀 Google beni de besliyor ama pek sevmiyor gibi, 30 tık, 20sini geçersiz kabul ediyor, 0.5 $.

  • Yazan: DDuasa, 17 Ağustos 2008 @ 2:24 pm

    bence Tezara.com ben beğeniyorum ve ilerde google akdar büyük bir şirket oalcağına inanıyorum .
    http://tr.wikipedia.org/wiki/Tezara Adresinden gordum ben .

  • Yazan: FeRHaD, 17 Ağustos 2008 @ 2:50 pm

    İnşallah dediğin gibi olur. Kendi indeksine sahip olduğu söyleniyor ama arama sonuçları neredeyse Google ile aynı, indeksleme hızı bile, yani fikrimce arama sonuçlarını Google’dan alıyor. Bu şekilde bir fark yaratır mı, zor! Ama sonuçlarını sıralama biçiminde bir devrim yaratırsa çok iyi olabilir, tabi kendi indeksini kullanarak da birşeyler yapabilir.

  • Yazan: Onur, 25 Ağustos 2008 @ 8:58 pm

    Aynı duruma ben de şahit oluyorum. Elle yaptığım sitenin indekslenmesi bir günü geçebiliyor ama wordpress birkaç saati bulmadan google’de çıkıyor. Bu konuda sitenin güncelleme sıklığı, pagerank değeri, rss verilerinin başka sitelerde(technorati gibi) yayınlanmasının da önemi büyük sanırım.

  • Yazan: FeRHaD, 25 Ağustos 2008 @ 9:40 pm

    Aslında WordPress’in tek iyi tarafı bir yazı yayınladığınızda bunu Google, Yahoo gibi sitelere bildirmesi. Örneğin; site haritasını hazırlamak için kullandığım eklenti, site haritasını oluşturduktan sonra ping ile bunu Google’a bildiriyor. Aslında Google bu tür ping gönderilmeyi sevmez ama alınca da dayanamıyor işte. Gelip hemen indeksliyor.
    Tabi tek marifet eklentide değil. Örneğin; tarayıcısında Google araç çubuğu olan kullanıcılar siteye girdiklerinde arkalarından da GoogleBot’u fark ediyorum, yani bu şekilde geldiğinde de sitenin güncellendiğini rahatça fark edebilir. Bu şekilde Google’ın çeşitli yöntemleri var işte, kim bilir bilinmeyen daha neleri vardır. 😀

  • Yazan: henster, 26 Ağustos 2008 @ 8:28 am

    Google’nin sana karşı bir lütfu olsa gerek. 🙂

  • Yazan: FeRHaD, 26 Ağustos 2008 @ 1:06 pm

    Yok yok, asıl Google bize yaratıcılarının lütfu. 😀

  • Yazan: Aşk Nickleri, 31 Ağustos 2008 @ 4:17 pm

    gerçekten güzel bir paylaşım google hakkında teşekkürler emeginize..

Bu yazıya bağlantılar

Bu yazıdaki yorumlar için RSS beslemesi. Geri izleme URI

Yorum yaz