Yeni Bir Türk Arama Motoru Daha; Asaha.com

____________________________________________________________________

Firestats istatistiklerimi incelerken istatistiklerde asaha.com diye bir referans siteye rastladım. UserAgent sütununda da şöyle yazıyordu;

TURKEYASAHA Search Engine Turkey V.001
(http://www.asaha.com/)

Ben de girdim siteye baktım. Meğerse yeni bir Türk arama motoru imiş. Bu tür şeylere pek sık rastlamıyoruz diye bir girip inceleyeyim dedim. Şu an için çok gelişmiş bir durumda değil ancak bir meta arama motoru olmaması ve botlarla arama yapması oldukça hoşuma gitti. Hemen ismim vb. birkaç arama yaptım ama sonuçlarda benimle alakalı sonuçlar benim sitemden çıkmadı.  🙂 Bana link veren tedmer‘deki linklerimi gösteriyor. Neyse zamanla endeksini büyütecektir. En ilgimi çeken özelliklerinden biri program araması yapabilmesi. Yani indirmek istediğiniz Winamp, WinRAR gibi programın ismini yazıyorsunuz ve arama butonuna tıklıyorsunuz, en yakın sonuçlar anında sizde. Bir örneği şurada görebilirsiniz. Anladığım kadarıyla bu kısmı arama motorunun mühendisleri düzenliyor. Bu diğer arama motorlarında olmaması nedeniyle bence çok kullanışlı bir özellik olmuş. Ayrıca hız olarak da oldukça hoşuma gitti. Sunucuları da Türkiye’de. Asaha hakkında merak edilenler sayfasında yazanlar şöyle;

  • Asaha %100 Türk mühendisleri tarafından geliştirilen, Türkçe içerik için, Türkçe dil özelliklerini destekleyen bir arama motorudur. (Yerli malı, yurdun malı, onu kullanmalı )
  • Test aşamasından çıkınca 21 dilde hizmet verecektir. Amacımız çok büyük bir pazar olan arama sektörüne Türkiye’yi daha güzel yerlere getirmek. (İlk gördüğümde neden böyle bir isim bulmuşlar diyordum ama Dünya’ya hizmet edecek birşey olduğunu görünce problem yok dedim.)
  • Asaha’da aktif olarak hizmet veren şu an için Program, Şiir, Şarkı Sözü ve Resim arama servisidir. En kısa sürede yayına girecek olan servisler Web, Oyun, Video, Blog ve Haber olarak belirlenmiştir. (Tam gaz ileri yani.)
  • Asaha hiçbir şekilde başka arama motorlarının alt yapısını kullanmamaktadır.  (Kendi başının çaresine bakması oldukça iyi.)
  • Özel geliştirdiğimiz algoritmalar sayesinde milyonlarca sayfa içerisinden en doğru sonuçları 0.01 saniye gibi kısa sürelerde size sunabileceğiz. (Bu konuda birşey demek şu an imkansız. Bunu ileride göreceğiz.)
  • Bu arama motorunun en büyük özelliği size gösterdiği sonuçları analiz ederek sizi en doğru tarafa yönlendirmesidir. (Şimdilik birşey diyemiyoruz, indeksinin büyümesi lazım.)
  • Örümceklerimizin tam ismi “ASAHA Search Engine Turkey V.001 (http://www.asaha.com/)” olarak belirlenmiştir ve şuanda web’de dolaşmaktadır. (İşte bana gelende bu.)
  • Web arama bölümü çok yakında aktif olacaktır şuanda örümceklerimiz sürekli olarak çalışıp, web sayfalarını belli bir düzene ve sıraya koymaya çalışmaktadır. (İyi devam etsinler bakalım.)

İlk bakışta iyi bir arama motoru. Program arama özelliğinin olması hoş bir yenilik. Ancak bazlama ve bilgi varken bir tane daha yerli arama motoruna gerek varmıydı bilmiyorum. Biraz daha gelişsin bakalım. İleride Google ile rekabet edebilirmi bilinmez ama geleceği iyi gibi duruyor. Aslında tüm yerli arama motorlarımız birleşse ve adam gibi bir tane yapsalar keyfimize deyecek yok ama neyse. Arama motoru ile ilgili olarak bir kişinin yazdığı yorum ise şöyle:

Bu işi nasıl yapacaksınız anlamış değilim bir arama motoru için en azından 1000 adet sunucu gerekir ki buda 1000×2000$=2.000.000$ eder varmı ki bu kadar paranız? Bence bırakın bu işi…

Arkadaş biraz sert çıkışmış ama program arama özelliğini düşünürsek o kadar yaptıklarına göre kapasite vb. problemleri de düşünmüşlerdir herhalde. Yine de bazlama‘dan biliyorum ki bu tür işler zor ve masraflı işler, oldukça büyük veritabanları, işlemci gücü ve bant genişliği gerektiriyor. Umarım onlarda vardır. Tabi 21 dilde arama gibi hedeflerinin var olduğunu düşünürsek işlerinin oldukça zor olduğunu söylemeliyim. Zoru başarmak zorundalar. Yeni bir arama motoru olarak oldukça sevindirici bir sistem ama henüz tarayıcı anasayfamız yapmak için oldukça erken. Daha çok gelişmesi gerekli.

13 Yorum

  • Yazan: Hasan Yılmaz, 24 Kasım 2007 @ 12:17 pm

    daha arama motoru üzerine başarılı bir çalışma gerçekleştirememişken birden çok dilde hizmet vermeye çalışmaları önlerindeki en büyük engel. önce türkçe aramayı doğru düzgün yapalım sonra diğerleri.
    asaha ve bazlamayı ilk kez duyuyorum. üçünde de aynı kelimelerle arama yaptım. çıkan ilk sonuçlar birbirinden çok farklı; önlerinde uzun ince bir yol var 🙂

  • Yazan: FeRHaD, 24 Kasım 2007 @ 1:06 pm

    Aslında bazlama yıllardır var olan bir arama motoru, meta arama yapıyor ama desteklenmediği için bu durumda. Google çökme senaryosu ve yerli arama motorları yazıma sahibi yorum yazmıştı.
    Asaha’ya gelince 21 dilde arama yapması çok zor yani kaynak bakımından. Eğer Google kadar iyi sonuçlar veremezse de geleceği kötü. Ama program arama motoru olarak kullanılabilir.

  • Yazan: ahmet, 24 Kasım 2007 @ 1:42 pm

    Türk arama motorlarını sürekli takip ediyorum ve bence şuanda içlerinde bana en çok ümit veren asaha’dır.
    Bazlama’yı ilk defa sizden duyuyorum ve böyle dandik sitelerden çok var Google Api ile kolaylıkla yapılabiliniyor.
    Bilgi ise güzel ancak Lucene isimli hazır bir arama motoru scripti kullanmasının yanında sermayeside amerikada bulunan Nokta.Com tarafından sağlanıyor.

  • Yazan: FeRHaD, 24 Kasım 2007 @ 1:52 pm

    Bazlama eski bir site ama işte arkasında Amerika destekli bir şirket olmadığı için böyle. Bant genişliği, saklama alanı ve işlemci gücü problemleri var. Ben de ilk lise 2’de iken bir gazeteden duymuştum. İlk yapılan sorguları diğer arama motorlarında yapıp topluyor ve tekrar arandığında 0.0012 saniye gibi kısa bir sürede sonuçları veriyordu. Asaha daha yeni fakat kimdir, nedir, nasıldır daha bilmiyoruz. İnşallah ileride iyi bir arama motorumuz olur.

  • Yazan: Yalçın Can, 1 Aralık 2007 @ 9:39 am

    Ben en çok sağ sol tuşlarıyla sayfa geçme özelliğini beğendim acayip zaman kazandırıyor.. 😉

  • Yazan: FeRHaD, 1 Aralık 2007 @ 2:44 pm

    Evet iyi özellikleri var.

  • Yazan: Ertan, 11 Aralık 2007 @ 10:01 am

    Ara.com.tr Türk Arama Motorunu incelediniz mi? İncelemenizi tavsiye ederim

  • Yazan: FeRHaD, 11 Aralık 2007 @ 12:58 pm

    Biraz inceledim daha çok reklamlar ile kazanç sağlamak için kurulmuş bir sistem. Çok iyi bir servis değil. Sonuçlar yetersiz.

  • Yazan: BUket, 18 Nisan 2008 @ 7:11 pm

    Bence Tezara daha güzel türk yapımı bir sistem

  • Yazan: FeRHaD, 18 Nisan 2008 @ 7:59 pm

    Türk yapımı bir sistem fakat sonuçların nereden alındığı konusuna gelince biraz başarısız bir arama motoru. 😉 Çünkü anladığım kadarıyla sonuçları Google’ın üzerinden kendine göre biçimlendirerek alıyor. Bu karara aynı anahtar kelime ile aramalar yapınca çıkan sonuçlardan vardım. Google Çökme Senaryosu ve Yerli Arama Motorlarımız yazımı okursan bu tür arama motorlarının bizim için çok ta önemli olmadığını anlayacaksın. Para kazanmak için başlatılmış kişisel girişimler diyebiliriz. Bizim için önemli olanlar Asaha gibi kendi botları, veri tabanları olan ve Türkiye’de barındırılan sistemler. 😀

  • Yazan: Derya Terzi, 16 Mayıs 2008 @ 5:34 pm

    Tezara.com U beğenmediğinizi bir başka sitede gördüm ve asaha.com u savunmuşsunuz .Kısa bir bilgi vereyim Tezara.com unda özel bot sistemi var sadece bilgileri Türk halkı alıştığı için Google TArzında sıralıyor;bilginize.
    Tezara Bot sisteminin ismi (user Agent) = Tezara Tezbot V1-/ şeklkindedir.

    Tezara Sunucusunun bir bölümü Türkiyede barındırılmaktadır + yedeklemnerin hepsi Türkiye/İzmirde.
    Sadece Yurt dışında Ana domainin gösteriliyuor kısa sürelğine.(fakat neden yaptıklarını tam bilmiyorum )
    +Tezara.us ‘un yedekleri bile türkiyede barındırılıyor.
    Tezara ^’yı tavsiye ederim

  • Yazan: FeRHaD, 16 Mayıs 2008 @ 7:18 pm

    Derya hanım, verdiğiniz bilgi için teşekkür ederim. Tezara sistemini diğer meta arama motorları gibi aramayı Google vs. sitelerde yapıp, sonuçları sıralayan sistemlerden biri sanıyordum.
    Sunucularının Türkiye’de olması ve bir botlarının olması oldukça iyi. Sizin yorumunuzdan sonra siteye girip biraz inceledim. Botu robots.txt dosyasını da okuyabiliyormuş, daha çeşitli özellikleri de var. Bir Türk girişimi olarak oldukça iyi birşey.
    Şirket merkezi Rize imiş fakat sunucu domaintools’ta Amerika diye görünüyor. Neyse bu konuda size inanıyorum. 😀

  • Yazan: Derya Terzi, 5 Haziran 2008 @ 5:24 pm

    Teşekkür ederim.Şuanda Rizede tam bir sunucu sistemi kurulu değil bildiğim kadarıyla sadece yer olarak merkez Rize.Bazı Sunucuları Yurt dışında.Site yöneticilerine yazarsanız gerekli açıklamyaı yaparlar.bence destek olmamız gerekir.Teşekkürler.

Bu yazıya bağlantılar

Bu yazıdaki yorumlar için RSS beslemesi. Geri izleme URI

Yorum yaz