Toshiba Portégé G500 Windows Mobile 6.5 ROM

____________________________________________________________________

Sonunda bu da oldu, biz Türkler de Toshiba Portégé G500 cep telefonlarımızda artık Windows Mobile 6.5 kullanabiliyoruz. Bunu MPX‘teki manyak52 kod adlı bir arkadaş Çinlilerin WM 6.5 ROM’larından birini düzenleyerek yaptı, kendisine buradan koca koca teşekkürler gönderiyoruz.

Aslında bu tür ROM’lar Microsoft ya da Toshiba tarafıdan yayınlanan orijinal ROM’lar değil. Microsoft Windows Mobile SDK yayınlıyor ve bunun içinde de işletim sisteminin bir imajı oluyor. Çinli üstadlar (ellerinden herşey geliyor, sadece Çinliler değil diğerleri de yapıyor) bu imajı alıp düzenliyor ve indirilebilir yerlere koyuyorlar. Ya bunları kullanıyoruz ya da bizim üstadlar da ellerini atıp kendileri birşeyler katıyor, çıkarıyor, tamir ediyor, bozuyor vs. değiştirip yayınlıyor. 🙂

Aslında bu yayınlama işine bir süre kızmayan Microsoft 2007 yılında bununla ilgili geliştiricileri uyarmış ama pek kimse dinlememiş olmalı. Aslında bunun Microsoft piyasasına bir zararı da yok sayılır. Çünkü çoğu yeni WM sürümü cihazı komple değiştirecek özellikler barındırmıyor, bu durumda da kullanıcının bunda WM 6.5 var deyip elindeki WM 6.1 olan cihazı atıp benzer veya aynı donanıma sahip yenisini almaya niyetlenmiyor. Zaten dolaylı olarak da Microsoft’un işine yarıyor ki yeni servisleri yeni işletim sistemi sürümlerinde destekleniyor, kullanıcı bunlara para ödüyor vs…

Neyse biz konumuza dönelim. manyak52 arkadaşın yayınladığı ROM birkaç sürüm değiştirdi ve de daha da değiştirebilir de yani buraya koyacağım linki güncelleyebilirim de. 🙂 Çünkü ROM’da hala bazı tuhaflıklar var. 🙂

ROM’un genel içeriği şöyle (alıntıdır, kaynak (sadece MPX üyelerine)):

Net Compact Framework 3.5
Yeni Pocket Internet Explorer (6.5)
Windows Live (6.5 SYS21911den Yani en yenisi) (Çalışmıyorsa aşağıda bir link daha var. 🙂 )
Office (Word Excel P.Point OneNote) (6.5 SYS21911den)
DoNew (Office için boş döküman açma programı)
Klasik Windows oyunları
SDHC 8GB sürücüsü
T9 Türkçe
Resco Explorer (Registry ve diğer tüm eklentiler dahil)
Vito AudioNotes
Celetask
HTC Dial
Foxit Reader(PDF okuyucu, lisanssız olduğu için reklamı da çıkıyor ama değişebilir ileriki sürümlerde)
TCPMP(En son Pluginleri içeriyor.)
Ucweb 6.3 ingilizce (Amerika temelli vekil sunuculu bir İnternet gezgini)
Wm5torage 1.9 (Hafıza kartını USB Yığın Depolama olarak bilgisayara bağlamak için, bende çalışmadı 🙂 )
Flashlight (Telefonun kamera ışığını kameradan bağımsız çalıştırmak için)
ClockOnTop
Ekran döndürme
Task Switcher (anlayacağınız dilden alt tab programı)
Gprs Settings (Turkcell Avea Vodafone ayarlamak için)
Basehue(Tema rengini değiştirmek için)
Wm6.1 Temaları
Sistem fontu Segoe
Kamera ayarları eklendi
Settingse İşlemci hızı ayarlama eklendi ( Xscale106-420 | 314 MHZ sabit | 520 MHZ sabit içinizden dilediğinizi seçip telefonu yeniden başlatınca o modda çalışır)
Accessibility içine ses açma ve kapama tuşlarının(uzun basma özülliği) kısayolları değiştirme eklendi (Task Switcher – finger – zoom – ekran döndürme arasında seçim yapılacak)
İlk açılışta sizi bir sürpriz bekliyor (Güzel bir sürpriz.)

Toshiba Portégé G500 WM 6.5 ana ekran görüntüsü

Toshiba Portégé G500 WM 6.5 ana ekran görüntüsü

ROM’da ufaklı tefekli problemler olabiliyor. Mesela WM5torage bende çalışmıyor, devamlı hata veriyor. Hafıza kartını çıkartınca ise telefonun kendi hafızasını USB yığın depolama aygıtı olarak bağlamak mümkün. Sonra hafıza kartını tekrar tanıması için aleti yeniden başlatmalı tabi. 🙂 Live Messenger çalışmayabilir, onun için şuradaki sürümü indirip kurabilirsiniz. Ayrıca USB ile ilgili olası problemler için Settings > Connections > USB to PC seçeneğinde Advanced network functuality seçeneğini devre dışı bırakmanız gerekebilir.

Bu arada bu ROM Türkçe bir ROM değildir! WM 6.1 için olan Türkçe dil paketi bunda da çalışıyor(muş) ama Internet Explorer’da sorun çıkıyormuş ki, çok isteyene bence çok abartılacak birşey değil. Yerine Opera vs. kullanmak daha mantıklı ama o da bu ROM’a eklenmemiş, indirilip kurulabilir, keyfi çıkarılabilir ya da Ucweb yerine kullanılabilir. Bunun dışında bir problem oluyor mu bilmiyorum, zira WM 6.1’i bile İngilizce kullandım. ( Bir de Türk olacağım. 🙂 ) İsteyen WM 6.1 dil paketiyle kullanabilir ama IE dışında bir yerde problem çıkarmı bilmem.

Şu anda V1.1b sürümünde olan ROM’u şuradan indirebilirsiniz. ROM son stabil sürüm olmayabilir, kısa veya uzun zamanda güncellenebilir, burada güncellendiğini yazacağım.

Toshiba Portégé G500 WM 6.5 hakkında sayfası

Toshiba Portégé G500 WM 6.5 hakkında sayfası

21 Yorum

  • Yazan: tolgahan, 16 Temmuz 2009 @ 3:04 pm

    forumun bütün sahifelerini hatmettim 🙂 ancak biraz daha beklemek gerekir bence.

    SDHC sürücüsü, WM5torage bluetooth bilinen hataları. ayrıca regional settings de hatalıymış. 6.1 in Türkçe yaması bilinenden çok daha fazla hataya sebebiyet veriyor. (hoparlör açamama, İE, MSN ve Wi-Fi gibi)

    soruyorum 🙂

    – her sürümü yada en son sürümü rapide atarsan daha iyi ve kalıcı olmazmı?

    – o açılıştaki süpriz nedir? merak sadece 🙂

    – “şuradaki sürümü” dediğin MSN i, karta yada telefona kurmak bişey değiştirirmi? ( daha önceki sürümlerde karta kurunca live olayı kendinden geçiyordu).

    – hareketli arkaplanlar bu defa desteklenmişmi (örnek bir animated smartphone wp http://img36.imageshack.us/img36/5858/716409orig.gif)

  • Yazan: FeRHaD, 16 Temmuz 2009 @ 3:45 pm

    Aslında bence de biraz daha beklemeliydi ama zaten 2008 tarihli bir ROM kullanıyordum, artık beklemeyeyim dedim, çünkü bir hata olursa benim de onu bildirerek latkıta bulunma ihtimalim olur.
    Son sürümde SDHC sürücüsünde problem yok, WM5torage çalışmıyor ama Bluetooth denemedim. Regional Settings kısmında da bende bir hata olmadı. Türkçe yamasını zaten WM 6.1’de bile denememiştim.
    Aslında aynı yazı altında forumda iki ROM paylaşıldı sanırım, o yüzden ilk yorumlar hep eski ROM için, yani oradaki hataların hepsi yok şu ankinde. 🙂
    Açılıştaki sürpriz 5 saniyelik bir görüntü, manevî önemi var, o kadar.
    MSN’i telefon hafızasına kurmanı tavsiye ederim, hafıza kartına kurup denemedim.
    Hareketli arkaplan olarak .gif grafiklerini bu sürüm de göstermiyor ama bunun kolay kolay olacağını da sanmam. Belki bir telefon üreticisi özel olarak kendine özel bu şekilde bir tema hazırlar da yayınlarsa bizimkiler de bize kullanılabilir hale getirebilir.

  • Yazan: ceem, 23 Temmuz 2009 @ 9:51 pm

    arkadaşlar g500ümün usb girişini kırdım 🙁 ancak soketi dışarıdan kullanılabilir hale getirebileceğim. bir sorunum var o da. sağlam bir cihazdan bakarak usb bağlantının telefonun arkasında yer alan servis bağlantı noktalarından hangisine denk geliyor? bulmak. elinde servis manual yada bu bilgisiolan varse sevinirim. selamlar.

  • Yazan: FeRHaD, 23 Temmuz 2009 @ 11:05 pm

    Valla o tür manuel falan ben de merak ediyorum ama hiç rastlamadım. :s

  • Yazan: manyakmurat, 14 Ekim 2009 @ 11:59 am

    ben 2 aydan beri arıyorum desem yeridir elimde soket yolları full kopmuş g500 var sadece şarj sigortasını bulmak istiyorum ama bulamadım

  • Yazan: FeRHaD, 14 Ekim 2009 @ 12:38 pm

    Murat, geçmiş olsun.. 🙂
    Cihazının içi açık sanırım. 🙂 Uzun zamandır merak ediyordum ama uygun vida yoktu elimde. 🙂 Acaba cihazının içi açılmış iç organ fotoğraflarını gönderebilmen mümkün mü, çünkü bulamadım hiç böyle iç donanım ile ilgili fotoğraflar.

  • Yazan: mehmet21, 15 Ekim 2009 @ 5:00 pm

    ya bluothoot ayarlarını yapamadım galiba veri alışverişi yapamıyorum yardımcı olurmusunuz …

  • Yazan: FeRHaD, 15 Ekim 2009 @ 5:14 pm

    Mehmet, sorun bu ROM’da mı yoksa genel olarak mı bir problem var. Daha güncel ve stabil WM 6.5 ROM’u var piyasada. Sorun tam olarak nerede?
    Eğer sorun genelse ve başka cihazlardan sana birşey gönderilemiyorsa muhtemelen aygıtın Blutooth özelliğini açmayı bilmiyorsun; Ayarlar > Bağlantılar > Kablosuz Yöneticisi’ne git (ya da telefon dili İngilizce ise Settings > Connections > Wireless Manager). Burada Bluetooth seçeneği üzerine gel ve orta tuşa bas. Bundan sonra da Menü tuşuna tıklayıp Bluetooth ayarlarında gir. Orada da yine Menü tuşuna tıklayıp Görünürlüğü Aç ya da Turn On Visibility seçeneklerini tıkla. Bundan sonra Bluetooth açılmış ve diğer cihazların senin cihazını görmesi lazım.
    Cihazından birşey göndermek için de Bluetooth’u açmana gerek yok. Dosya yöneticisinde göndereceğin dosyayı seçip Menü > Işınla… ya da İngilizce ise Beam seçeneğini seç. Bundan sonra cihaz Bluetooth’u otomatik olarak açıp veri gönderimi için veri gönderme modunda açıp arama yapacak, tabi işlem bittiğinde Bluetooth kapanacak.
    Bundan başka birşey ise de yaz, yardımcı olmaya çalışırım.

  • Yazan: atilla, 14 Kasım 2009 @ 5:29 pm

    kullandım başarılı bir yukleme yaptım sanıyorum ama pcyle senkronize olmuyo bi türlü bağlantı kurduramadım yardım edebilecek varsa ltf yardım etsin

  • Yazan: FeRHaD, 14 Kasım 2009 @ 6:43 pm

    Atilla, bildiğim kadarıyla ilk kurulumda bu ROM’da ActiveSync bağlantısı ile ilgili sorun çıkıyor. Bu sorunu çözmek için de “Settings > Connections > USB to PC” yolundan gidip “Enable advanced network functionality” seçeneğinin karşısındaki tik işaretini kaldırman gerekli. Bundan sorn belki telefonu yeniden başlatman gerekebilir ama daha sonr ActiveSync bağlantısı çalışacaktır.

  • Yazan: atilla, 14 Kasım 2009 @ 7:48 pm

    yaptım ama olmadı beceremedim

  • Yazan: atilla, 14 Kasım 2009 @ 7:50 pm

    yaptım ama bağlanmadı başka bişimi yapmam lazım bilemiyorum arkadaşlar bu konuda yardımlarınızı bekliyorum. bu arada 6.5 yukledim sd kartı gormuyodu onu hallettim.

  • Yazan: Mahmut Sami Özdemir, 25 Kasım 2009 @ 6:32 am

    merhaba ferhad kardeşim bana acilen bu telefonun teknik destek telefon numarası veya adresi lazım birde şuanda windows mobile 6.5 full türkçe yayınlandımı senle görüşcek çok iyi olcak mail adresim aynı zamanda msn adresim lütfen bana geri dönersen sevinirim

  • Yazan: FeRHaD, 25 Kasım 2009 @ 5:27 pm

    Henüz Türkçe WM 6.5 rom çıkmadı. Teknik servis ile de ilgili bir numara veremem ama Multimedya İletişim sayfasından bir sorarsanız sizi yönlendireceklerdir. Bildiğim kadarıyla servis Teleservis.
    Adresinizi ekledim ayrıca. 🙂

  • Yazan: ali, 12 Mart 2010 @ 12:56 pm

    6.5 yükledim ama 3g sorunu var usb kablosu ile yükleme yapa mi yorum

  • Yazan: FeRHaD, 12 Mart 2010 @ 2:14 pm

    Buradaki ROM’un daha yeni sürümü varsa bir incele derim, çünkü 3G ile bir kez sorunsuz bir kez de ekranda bir kare ile görüntülü konuşma yapmıştım. Sanırım bunun bir üstü ROM olabilir.
    Kablo ile de yükleme yapamıyorsan hafıza kartından ROM kurulabiliyor, bu tür ROM dosyalarını incele derim.

  • Yazan: ercan, 12 Mayıs 2010 @ 8:38 am

    mrb ferhad kardeşim ben programları pc den usb ile direk telefona atıyorum ama o program ile ilişkilendirilen bir uygulama yok.önce uygulamayı çalıştır sonra dosyayı uygulamamın içinden açmayı deneyin dio yardımcı olursan sevinirim.

  • Yazan: FeRHaD, 12 Mayıs 2010 @ 10:46 pm

    Ercan, telefona attığın uygulamaların biçimi ne? Attığın uygulamalar CAB uzantılı olmalı. Eğer böyle ise ama problem çıkıyorsa biraz araştırmam gerek. 🙂 Eğer Jar uzantılı Java uygulamaları ise bir sanal makine yüklemelisin cihazına.

  • Yazan: oğultürk, 4 Eylül 2010 @ 11:20 pm

    Merhaba arkadaşlar, bir süredir bende 6.5 rom’u kullanıyorum, lite versiyonunu kurduğumdan java vb. çoğu program yok, eski haline döndürme şansımız var mı? Yoksa programları nasıl yükleyebilirim? Teşekkürler şimdiden.

  • Yazan: FeRHaD, 5 Eylül 2010 @ 7:51 pm

    Oğultürk, WM Programlar kategorimde Java vs. bazı temel programları bulabilirsin. Bunların zaten ROM içinde olmaması daha iyidir ki telefon hafızasını doldurmaz ve bunu e-posta vb. şeyler için kullanabilirsin. Uygulamaları hafıza kartına kurmanı tavsiye ederim.
    Eski haline döndürmek için eski ROM’unu bulup yüklemen gerekli, ama 3G görüntülü görüşme dışında sanırsam bir sorunu yoktu WM 6.5 ROM’ların, tavsiye ederim hani.

Bu yazıya bağlantılar

Bu yazıdaki yorumlar için RSS beslemesi. Geri izleme URI

Yorum yaz