TP-LINK TD-W8951ND 150Mbps Wireless N ADSL2+ Modem Router

____________________________________________________________________

Bir süre önce kablosuz modem aradığımı söylemiştim. Bkz. Kablosuz modem arıyorum. Sonunda bir modem bulup aldım. Aldığım cihaz TP-LINK TD-W8951ND 150Mbps Wireless N ADSL2+ Modem Router.

Eski SpeedTouch 580 modemimden özellik olarak memnundum ama, bazen kendi kendine yeniden başlayıp bir daha açılmaz oluyordu. Son zamanlarda da Biri ADSL’e geçtikten sonra ADSL hattım sadece Fast Path modunda senkronize  olduğundan yüksek hızla senkronize olduğunda ADSL2+ desteklemeyen bir modem olduğundan kopmalar olabiliyordu.

Yaşadığım yerde, Muratlı’da PC donanımı satan az sayıda yeri dolaştım ve tek TP-LINK TD-W8151XX modeli bulunuyordu kablosuz modem olarak. Bu modem de hem tek port Ethernet özelliğindeydi, hem de 80 TL para istiyorlardı.

Donanımhaber’de kablosuz modem aramamla ilgili bir sayfa açtım ve gelen tavsiyeler arasında TP-LINK TD-W8951ND 150Mbps Wireless N ADSL2+ Modem Router vardı. Dört port Ethernet destekli iyi iş görecek, artı ucuz bir modemdi. ADSL2+ da desteklediğinden kesinti derdim daha az olmalıydı. Bir kullanıcı da akakce.com’dan aldığı bir linki koymuştu, link Netsiparis.com‘daki  TP-LINK TD-W8951ND 150Mbps Wireless N ADSL2+ Modem Router ürününün linkiydi. Fiyatı da 60 TL civarı idi. Az bir araştırmadan sonra en uygun fiyatlı yer olarak Netsiparis.com’dan siparişimi verdim.

Netsiparis.com‘da kapıda ödeme seçeneği yok. O yüzden banka hesaplarından işinize gelen birine sipariş verdikten sonra havale yapmanız gerekiyor. Gün bir sipariş verdim, gün iki ödeme yaptım, gün üç sipariş işlenip kargoya verildi, gün dörtte modem elimdeydi. Kargo bedeli de siparis esnasında fiyata eklendiğinden modem için toplamda 67 TL gibi bir ödeme yapmıştım.

 TP-LINK TD-W8951ND

TP-LINK TD-W8951ND

Gelelim  TP-LINK TD-W8951ND 150Mbps Wireless N ADSL2+ Modem Router cihazına. Cihaz kablosuz ağda Wireless N teknolojisi ile 150 Mbps hızı destekliyor. 300Mbps destekleyen cihazlar da var ama, zaten bende Wireless N destekli bir cihaz olmadığından 300 Mbps hıza gerek yoktu. Zaten modemi de Wireless B/G modunda çalışacak şekilde ayarladım, bilgisayar da cep bilgisayarları da bu bantta 54Mbit/s hızda çalışıyor. Eski modemim gibi kendi kendine kapanma vs. bir durum ise kesinlikle olmadı kaç gündür. İlk günler olacakmı diye görmek için hiç kapatmadan kullandım modemi, sorun yok.

Yalnız reklamlarında 5 dbi anten ile çok iyi bir kapsama alanına sahip olduğu vs. söyleniyordu. Genel olarak çok şikayetçi olmasam da, çok iyi kapsama alanı tanımına çok fazla takmayın. Wireless G modunda dört duvar ve beton merdivenin ardından toplamda 10 metre mesafede sinyal oldukça zayıflayabiliyor. Eski modemimden biraz daha iyi çekim olarak. Eskisinde alüminyum folyodan bir yansıtıcı vardı gerçi ama çok faydası yoktu. Ama mucizeler yaratmıyor hani, normalin üstünde bir şey beklemeyin. Normal ile normalin biraz altı arasında bir yerde gidip geliyor. Wireless N olarak nasıl olur bilmiyorum ama, bazı forumlarda yazdığı gibi çok kötü bir kapsamaya da sahip değil. Üst kattan ya da yan odadan çekiyor, bu kadar mesafeden çekmeyecek kadar kötü değil. Tabi kalın beton ve bol demirli binalarda değişim gösterebilir bu. Bir de alüminyum folyodan windsurfer denen yansıtıcıyı yaparsam daha iyileşecektir ama gerek yok şu an.

ADSL olarak eskiden ADSL modunda 31 db gibi bir indirme hızında hat zayıflaması oluyordu. Şimdi ise ADSL2+ modunda 35 – 38 db gibi bir hat zayıflamasına sahip. Fast path modunda 7,5 Mbps gibi bir hızda sabitleniyor. Kopma az da olsa bazen birden CRC hataları fazlalaşıyor ve bağlantı kopuyor. Ama eski modemime nazaran çok daha çabuk ve uğraştırmadan bağlanıyor. Hatta şu an 8192 Kbps indirme ve 799 Kbps yükleme hızı ile senkronize olmuş durumda ve öğleden beri ortalama 900 CRC hatası olmuş ve hat düşmemiş. Ulaşılabilir hız ise 9 Mbit olarak şu an, ama 8,5 Mbit hızlarda geziyor genelde. Bir ara 22 Mbit de görmüştüm ama bir şeyler olmuştur hatta. Santrale kilometrelerce uzaklıkta olarak benim için iyi değerler bunlar.

Cihazın işlemcisi biraz zayıf gibime geldi. Şöyle ki, ADSL senkronizasyonu sağlayamadığım anlarda, cihaz üzerinden WiFi > Ethernet, Ethernet > Ethernet, Ethernet > WiFi gibi dosya aktarım vs. trafiklerimde oldukça yavaşlama oluyor. Sanırım ADSL sinyalini işlemeye çalışırken işlemci veri aktarımını tam beceremediğinden yavaşlıyor.

Web arayüzü yeterli fonksiyonlara sahip. Hatta eski modemimde olmayan DNS sunucusu ekleme özelliği var ki, tek modeme DNS IP adreslerini girerek, hem bilgisayarın, hem telefonun DNS ayarları ile teker teker oynama derdinden kurtuldum. Firewall, filtre, yönlendirme, dinamik DNS vs. çoğu standart fonksiyon var.  TP-LINK TD-W8951ND 150Mbps Wireless N ADSL2+ Modem Router cihazının web arayüzünde eksikliğini az da olsa hissettiğim birkaç şey var. Bir kez modemin kaç saattir çalıştığını kaç gündür hiçbir menüden bulamadım. ADSL bağlantısının da ne kadar süredir bağlı olduğu bilgisi yok. Sistem loglarında biraz bilgi var ama sürekli takip etmemiz gerek onu da. Ha bir de, ADSL bağlantısı üzerinden yaptığınız indirme ve yükleme boyutu yazmıyor modemde. Bu bari olsun dedim ki, sonuçta çok basit bir şey olarak yazılıma eklemek zor bir şey olmasa idi. Ethernet bağlantısında gönderilip alınan veriyi yazıyor ama, her şeyi ethernet ile mi yapacağız. 🙂 Log tutmasını da pek anlayamadım bunun, SpeedTouch 580’in logları yanında gereksiz bir sayfa gibime geliyor sistem logları sayfası. Ne bir düzen var, ne bir şey! 😀

Genel olarak birkaç bahsettiğim ufak eksiklik hariç beni tatmin eden bir router modem.  Cpanel’de ya da e-okul gibi sitelerde bağlantı kesilip gelmesiyle değişen IP’den dolayı tekrar tekrar oturum açma durumundan da kurtuldum. Fiyatı şu an biraz daha yükselmiş aldığım yerde, bu fiyatın dolara endeksli olmasından tabi. İhtiyacı olanlara yazdıklarımı okumaları kaydıyla tavsiye ederim. Bkz. Netsiparis.com   TP-LINK TD-W8951ND 150Mbps Wireless N ADSL2+ Modem Router

Yorum yok

Henüz bir yorum yok.

Bu yazıdaki yorumlar için RSS beslemesi. Geri izleme URI

Yorum yaz