Twitter reklam kuşağı

____________________________________________________________________

Twitter

Kapitalizmde bugüne kadar gördüğümüz ve görmeye de devam edeceğimiz gibi büyük Ağ siteleri için reklamlar kaçınılmaz bir gelir kaynağı. Kaçınılmaz derken, eğer bir ürün satmıyorsanız var olmak için mecburen reklam almak zorundasınız. Twitter da sonunda reklam almaya başlayacakmış.

Twitter reklam modeli konusunda uzun zamandır çalışıyordu ve bir şeyler planlıyordu ama henüz devreye sokmamıştı. Twitter Blog’daki yeni bir yazıya göre Twitter artık reklam alacak!

Twitter reklamlarını uygun tivitler arasına girilecek reklam tivitleri olarak alacak ve bunların “Promoted Tweet” olduğu belli edilecek. Bu tivitlerde işte ilgili ürün ya da hizmet ile ilgili bilgiler olacak.

Reklam tivitleri diğer tivitlerin tüm özelliklerine sahip olacak. Bunlar da bildiğiniz üzere; reply, retweet, favorite. Ve reklamların başarı ölçümü de bu yöntemlerle tivite verilecek tepki olacak. Mesela bir reklamı retivit ederseniz, reklam beğenildi demektir ve reklamın puanı yükselir. Eğer reklama ilgi gösterilmez ve terivit edilmez ya da favori olarak eklenmezse Twitter reklamın beğenilmediğini düşünecek ve artık o reklamı göstermeyecek.

Reklam öncelikle sadece arama sayfalarında gösterilecek. Yani bir arama sonucu ya da trend takibi sayfasında reklamları görebileceksiniz. Bu şekilde Twitter yavaş yavaş reklamları hayata geçirmeye başlayacak. Elde edilecek tecrübeler ile de reklamlar ana sayfa ve profil sayfaları gibi diğer sayfalara da yayılması sağlanacak. Daha sonraki hedef ise Twitter uygulamalarında da reklam yayınlanmasını sağlayabilmek olacak. Yani TweetDeck gibi uygulamalara…

Twitter reklam örneği.

Twitter reklam örneği.

Şimdilik reklamlarda sadece Best Buy, Bravo, Red Bull, Sony Pictures, Starbucks, ve Virgin America gibi şirketlerin reklamları denenecek. Alınan dönüte göre de diğerlerinin eklenmesi vs. sağlanacak.

Şimdilik Twitter’ın reklam geleceği böyle. Twitter verdiği hizmet biçimi bakımından her tür reklam olanağına sahip bir şirket. Bunu da rastgele reklamlarla kullanmaya çalışması yerine üzerinde düşünülüp planlanarak yapılmış değişik bir plan olması güzel.

Bir de bir anket yayınlamış Twitter, Twitter’ın geliştirilmesi ile ilgili yedi sorucuk bir şey, dileyen buyursun.

2 Yorum

  • Yazan: wifi-turk, 14 Nisan 2010 @ 3:47 am

    Twitter’ın da reklam işine girmesi kaçınılmazdı zaten.
    Reklamsız güzeldi ama…

  • Yazan: FeRHaD, 14 Nisan 2010 @ 3:54 am

    Reklamsız öyle bir servisin idaresi zor. Aslında Google’la arama verisinin vs. paylaşılması ile bir şey elde ediyordu zaten ama site üzerinde reklam olup kendi parasını kazanabilmesi de iyi bir şey.
    Reklamsız güzeldi ama reklamların da pek kötü etkileyeceğini sanmıyorum.

Bu yazıya bağlantılar

Bu yazıdaki yorumlar için RSS beslemesi. Geri izleme URI

Yorum yaz