Uygulama olarak Opera Bileşenleri

____________________________________________________________________
Opera bileşen simgesi

Opera bileşen simgesi

Opera Bileşenleri (Widgets) özelliği Opera’nın 2006’dan beri masaüstü sürümünde var ve daha sonraları Windows Mobile cep bilgisayarları için olan Opera Mobile sürümüne de eklendi. Bu özellik ile JS, HTML bilginizle vs. küçük masaüstü uygulamaları yapabiliyorsunuz. İyi bir özellik ancak bileşenlerin çalışması için Opera’nın açık olması gerektiği uzun süredir eleştiriliyordu. Opera çalışmalıydı, çünkü bileşenleri de Opera ile aynı program dosyası çalıştırıyordu. Bugün yayınlanan bir geliştirme sürümü ile de artık bu bileşenler birer uygulama olarak Opera’nın dışında kendi işlemleri ile çalıştırılabiliyor.

Bileşenlerin uygulama olarak sunulması açıkçası hoşuma gitti, ancak bilgisayar açıkken devamlı Opera da açık olduğundan şu an için pek bir etkisi olmadı bana. Hatta Winamp ile birlikte Opera’yı Windows Başlangıç’a alıp ikisi de beni beklemeden açılsın diye ayarlamayı düşünüyordum ama o zaman açılışlar çok kasıyor. 🙂

Uygulamalar Başlat > Programlar listesine ekleniyor.

Uygulamalar Başlat > Programlar listesine ekleniyor.

Artık bu bileşenlerden uygulama olarak bahsedeceğim. Uygulamalar Windows’ta Başlat > Programlar listesinde görünüyor. Yani uygulamaları Programlar listesinden çağırabiliyorsunuz. Kaldırabilmek için de Denetim Masası > Program Ekle/Kaldır yolundan gidip kaldıracağınız bileşenleri standart programlar gibi Kaldır seçeneğinden kaldırabiliyorsunuz. Bu arada bu özellike Java Web Start uygulamaları için de vardı, oradan şeyetmiş akıllarına sanırım. 🙂

Opera’nın program arayüzünde ise şu anlık bu uygulamalarla ilgili hiçbir seçenek ve kısayol vs. yok. Hatta ilk kurduğumda bir bileşen içeri alma penceresi çıktı, bileşenleri seçtim sonra da birşey görmedim bir daha, bütün Opera’yı opera:config yolunu bile altüst ettim. 🙂 Daha sonra Başlat > Programlar’da gördüm kısayollarını, ve masaüstünde ve de Hızlı Başlat(Quick Launch)’ta. 🙂

Her çalışan uygulama kendi Windows işlemi içinde çalışıyor, böylece bir hata oluşması durumunda sadece onu sonlandırmak mümkün oluyor. Bileşenler Opera’dan ayrı dedimya, Opera’dan farklı istenen yere kurulabiliyorlar. Standart olarak kurulum yeri C:\\Documents and Settings\Kullanıcı adı\Local Settings\Application Data\Uygulama Adı ancak dediğim gibi istediğiniz farklı bir yere kurabiliyorsunuz. Uygulamanın kurulduğu klasörüne de uygulamayı çalıştıracak Opera bileşen çalıştırma ortamı gibi birşey diyebileceğimiz 813 KB boyutunda uygulama isminde bir EXE uygulaması ekleniyor. Uygulama bu EXE dosyası tarafından çalıştırıldığından Opera’dan bağımsız oluyor. Şu an baktım da bileşenler 15 – 20 MB kadar bellek kullanabiliyorlar. Merak ediyorum sistem Opera’ya dahilken de bu kadar kullanıyorlar mıydı? Sanmıyorum. Şu an Opera’da 13 sekme açık, e-posta ve RSS listesi dolu ancak onlardan açık sekme ya da panel yok 180 MB bellek yiyor. Eğer bileşenler Opera’ya dahilken de bu kadar bellek kullansaydı şu an Opera’nın bellek kullanımının baya bir düşük olmasını beklerdim. Bileşenler Başlar > Programlar menüsüne standart olarak yerleşiyor, kurulumda özelleştirme seçeneğini seçip gerekli onay tiklerini kaldırmadıkça da masaüstü ve Hızlı Başlat’a da kısayol ekleniyor.

Opera Analog Clock uygulamasının EXE dosyası ne kadar bellek kullanıyor bakın.

Opera Analog Clock uygulamasının EXE dosyası ne kadar bellek kullanıyor bakın.

Bileşenler ayrı ayrı çalıştırıldığından her birinin çalıştırma ortamı kendine ayrı bir bellek açarak kullandığından bellek kullanımının biraz fazla olması ve Opera’dan bu uygulamalara erişim için hiçbir arayüz kalmamış olması şu an düşündüğüm olumsuzluklar. Chrome’da her sekmenin aynı dosyadan yaratılan ayrı işlemde olması gibi bir mantıkla her bileşen kurulumuna bu çalıştırma ortamı dosyası eklenmese de biraz daha iyi olabilir, sonuçta 50 KB bileşen kuruyorsun ve 813 KB fazla boyut ekleniyor uygulamaya. 🙂

Bu uygulamalar aslında sadece Windows değil, Linux ve Mac ortamlarında da destekleniyor. Şu an fazla zaman harcamak istemediğim için sadece Windows tarafını inceledim. 🙂

Opera bileşenlerinin uygulama olarak çalıştığı geliştirme sürümünü aşağıdan platformunuza göre indirebilirsiniz.

Windows
Macintosh (Sadece Intel)
Unix/Linux

İlk kurulumdan sonra çalıştırıldığında karşınızda bir bileşen içeri alma kutucuğu gelecek bileşenleri seçip devam edin. Yalnız şu an bu geliştirme sürümünde Türkçe desteği olmadığı için dil ile ilgili problemler var onu da belirteyim.

7 Yorum

  • Yazan: Murat, 15 Ekim 2009 @ 11:58 pm

    Linux sürümlerinde kullandığınız kütüphanelere göre ayrım yapılmamış ve sadece Qt frameworkunu destekliyor. Basit olarak düşününce Gtk+ daha iyi olabilirdi diyorum çünkü yüklemesi ve sisteme uyumu bence Qt den daha kolay. Fakat yinede beğendiğim tarafı Qt3 ve Qt4 için ayrı ayrı destek verilmiş olması takdir ettim 🙂 Mac’te en iyi çalışan tarayıcı Safariyi saymazsak Firefox o yüzden Opera kurup başınızı ağrıtmanızı hiç tavsiye etmem, onun arayüz zımbırtısı intel tabanlı mac’lerde sorun çıkarıyordu kasıntı duruyordu çünkü. Linux kullanıcıları depolu dağıtımları beklemenizi tavsiye ederim sistem uyumu büyük sorun olabiliyor opera için.

  • Yazan: FeRHaD, 16 Ekim 2009 @ 12:22 am

    Mac kullanmadığım ve kolay kolay kullanamayacağım için pek sorunum yok. 🙂
    Linux’ta da standart gelen Firefox’u sadece Linux’u kurarken kullanırım. Daha sonrasında hemen Opera’yı kurup Opera Link’i etkinleştiririm. Genelde Opera sitesinden indiririm dağıtımları. Bana 9.6 serisi bile Linux altında Windows’tan daha hızlı ve stabil gelirdi. 🙂

  • Yazan: Murat, 16 Ekim 2009 @ 10:24 am

    Biraz önce inceledim de benim kullandığım zamanlar operanın paket desteği yoktu ve derleme esnasında eksik bileşenler yüzünden büyük sıkıntı çıkarıyordu. Yeni sürümlerde Universal dağıtımlar için paketleme yapılmış tekrar kurup deneyeceğim. Umarım opera kurulum işini sisteme bırakmak yerine kendine Ati gibi bir yükleyici hazırlamıştır.

  • Yazan: FeRHaD, 16 Ekim 2009 @ 11:37 am

    Eskisini bilmiyorum da şu an Opera’nın SPARTAN test sunucusuna bağlı Opera testleri yapılan 40 sanal Linux sunucusu var. Windows için ise bir düzeine kadar sunucu var, tabi bunun nedeni farklı Linux dağıtımları olması.
    Bu arada ATI’nin nasıl bir yükleyicisi olduğunu merak ettim. Çünkü Ubuntu ile standart gelen sürücünün üzerine ATI’den indirdiğim sürücüyü yüklemeye kalkarsam ortalık karışıyor ekran kullanılamaz hale geliyor.

  • Yazan: metude, 16 Ekim 2009 @ 4:47 pm

    1833 numaralı beta derlemesinden 1840 numaralı Labs derlemesi arasında 7 sayı fark var. En kötü Opera 10(hiç bir özellik eklenmeyen Opera 10 alpha) derlemesi arasında bile 20 sayı fark olduğunu varsayarsak konuşmak için biraz erken olsa da makalelerin birinde güzel bir Opera içinden çalışan arayüz resmi vardı. Büyük ihtimalle bu Opera 10.10 ile gelecek ikinci büyük yenilik olacak. Güzel bir şey gibi dursa da halen tarayıcıyla bağlantıyı Firefox’taki kadar içli dışlı yapmamışlar. Diğer derlemede rahat konuşabileceğiz. Bekleyelim görelim.

  • Yazan: FeRHaD, 16 Ekim 2009 @ 4:51 pm

    Evet daha değişecek şeyler mutlaka var. En bozulduğum Opera’dan bağımsızlaşması olmuş, arayüzden erişemiyorum ve Başlat > Programlara gitmem gerekiyor. Opera açılırken Twitter bileşeni vs. kendi kendine açılmıyor, hepsini benim açmam gerekiyor. Stabil sürümde göreceğiz ne olacağını.

  • Yazan: Murat, 21 Kasım 2009 @ 9:58 pm

    Ubuntu için harici sürücü yüklemeye gerek yok aslında genel anlamda Generic sürücüler düzgün çalışıyor. Ancak Yönetim menüsünden Donanım sürücüleri kısmına baktığınızda sürücünün aktif olmadığını görürseniz onu aktif etmeniz sürücünün otomatik kurulup hazır hale getirilmesini sağlıyor. Nadiren de olsa ekran kartı, sürücü uyuşmazlığı yüzünden grafiksel arayüze girememeniz mümkün, böyle bir durumda, konsol ekranından login ekranından “sudo nano \etc\X11\xorg.conf” komutu ile X11 conf dosyasını açıp geçerli ekran seçeneklerinden monitörünüze uygun Hertz ve çözünürlüğü seçerek ekranı düzeltebilirsiniz. Ati’nin driver yükleyicisi Linux sistemlerde pek görülmemiş bir şekilde openoffice ve netbeans kurulumu gibi GUI ile yapılıyor, yani bir kurulum sihirbazı mevcut. Yükleyiciden kastım, derleme işini kullanıcının elinden alan daha basit bir yükleme modülüydü.

Bu yazıya bağlantılar

Bu yazıdaki yorumlar için RSS beslemesi. Geri izleme URI

Yorum yaz