WP-Compress-HTML ve CSS Compress Eklentileri

____________________________________________________________________

WP-Compress-HTML eklentisi WordPress bloglarının bant genişliği kullanımını azaltmak amacıyla hazırlanmış, Mandar Marathe‘nin bir eklentisi.

E. Ali, WP önbellek eklentileri ile ilgili okunası ve uygulanılası bir yazı yazmış; buyrun. Yalnız yorumlarını okurken bu eklentileri sanırım bant genişliği kullanımını azaltmak amaçlı eklentiler gibi gördüğünü fark ettim. Bu önbellek eklentileri normalde siteye her ziyaretçi girişinde birçok PHP fonksiyonu ve MySQL sorgusu ile hazırlanan sayfaları,bir önbelleğe statik HTML sayfası olarak alarak ziyaretçi geldiğinde ona bu sayfayı gönderek çalışıyor. Bu sayede de sunucu, birçok PHP fonksiyonu ve MySQL veri tabanı sorgusunu tekrar çalıştırmaya gerek kalmadan, sadece önbellekteki sayfayı ziyaretçiye göndererek işlemciyi daha az meşgul ediyor, bu da karşı tarafa daha hızlı açılan bir sayfa ve de site sahibine de daha düşük işlemci kullanımı sayesinde kapatılmayan bir hesap olarak dönüyor. 🙂 Halbuki bu konu bant genişliği kullanımını çok etkileyecek bir şey değil, hatta eklentiye göre hiç bile düşürmeyebilir.

WP-Compress-HTML

Tanıtacağım WP-Compress-HTML eklentisi Ağustos’tan beri kullandığım tek amacı çok basit bir fonksiyon ile bant genişliği kullanımını azaltmak olan bir eklenti. Bu eklentiyi kullanmadan önce WordPress’in tema dosyalarında yer alan bütün yeni satır karakterlerini “\n” kaldırırdım, bu sayede dosyaların boyutları küçülmüş ve ziyaretçiye de daha düşük boyutlu bir sayfa gönderilmiş olur ben de bant genişliği ve işlemci tasarrufu yapmış olurdum. Tabi bu da temada bir düzenleme yapmaya kalkınca düzenlemesi oldukça zor bir tema dosyası oluşmasına sebep olurdu, çünkü bütün kodlar birbirinin peşinden geliyor ve bir tane bile yeni satır olmuyordu.

Ağustos ayında da WP-Compress-HTML eklentisi ile tanıştım. Eklenti isminde yazdığı gibi sayfaları sıkıştırmıyor, benim yaptığım işi sayfa açılışlarında otomatik olarak kendi yaparak sayfadaki yeni satır karakterleri (\n), \t gibi gereksiz karakterleri kaldırıyor ve daha ufak boyutlu bir sayfa oluşmasını sağlıyor.

WP-Compress-HTML eklentisini buradan indirebilir ve buradan eklentiyle ilgili daha fazla bilgi alabilirsiniz. Kullanmak için tek yapmanız gereken eklentiyi WP eklenti dizinine kopyalayıp etkinleştirmek. Bundan sonra eklenti sayfalardaki gereksiz karakterleri kaldırarak daha ufak boyutlu sayfalar oluşturacak. Bundan sonra sayfalarınızın altında sayfanın orijinal boyutunu ve temizlenmiş boyutunu gösteren şöyle bir satır olaca;

<!–WP-Compress-HTML Uncompressed size: 43557 bytes; Compressed size: 42507 bytes; 2.41% savings–>

Bu kendi sitemden aldığım satır ama zaten temanın dosyalarını kendim temizlemiş olduğum için çok ciddi bir fark yok. Farklı temalarda tasarruf oranı %10’a kadar çıkabilir. 

Eklentinin sebep olabileceği JavaScript problemleri

Eklenti sayfayı temizlerken JavaScript kodlarının içindeki boşlukları da silerek bu kodları çalışamaz hale getirebilir. Bu sebeple eklentiyi etkinleştirdikten sonra sitenizdeki kodları bir kontrol etmeniz gerekir. Eğer problem oluşuyorsa yine eklentinin kendisinde yer alan bir çözümle problemi ortadan kaldırabilirsiniz.

Kullandığınız temada eklentinin hataya sebep olduğu JavaScript kodlarından önce şu aşağıdaki kodu ekleyin;

<!–wp-compress-html–><!–wp-compress-html no compression–>

JavaScript kodu bitince de <!–wp-compress-html–> kodunu ekleyin. Eklenti bu iki kod arasındaki kısımda temizlik yapmayacak ve JavaScript kodları hata vermeyecektir.

İşlemci kullanımı artışı

Eklenti sayfadaki karakterlerin \n, \t gibi karakterler olup olmadığını kontrol edip olanları temizlerken sunucunun işlemci kullanımı bir miktar artabilir. Bu çok kısa anlık bir artış olur fakat sitenizin bulunduğu sunucu çok eski değilse % 1 gibi bir artışla problem yaratmaz. Çok ziyaretçi alan ve işlemci kullanımı konusunda problemi olan bir bloga sahipseniz, WP Cache, WP Super Cache gibi eklentileri kullanarak işlemci kullanımından da tasarruf edebilirsiniz.

CSS Compress

Bloglardaki CSS stil dosyaları her sayfada çağrıldığından bant genişliği kullanımına katkısı olan dosyalardır. Bu eklenti de CSS dosyasındaki boşlukları temizleyerek bant genişliğinen tasarruf etmenizi sağlar. CSS Compress eklentisini indirmek için tıklayın.

CSS dosyaları tema dosyaları kadar sık düzenleme gerektirmediği için bu eklenti yerine başka bir alternatif var. Bu da hazır bir CSS sıkıştırma servisi. CSS kodunuzu giriyor ve o size istediğiniz özelliklerde sıkıştırılmış bir kod sunuyor. Bu kodu temanızın CSS dosyasına tema bilgilerinin bitişini gösteren */ kodundan sonraki kodların yerine koyun. Bu işlemi de CSS Compressor ile yapabilirisiniz.

Şu anki CSS dosyam küçültülmüş haliyle yaklaşık aylık 100 MB bant kullanıyor, yani bu CSS sıkıştırma fikrini de unutmamak gerek.

İnanmayacaksınız ama lise sonda iken CSS ile tanışmadan önce eski sitemin HTML sayfalarındaki çoğu <font …> etiketlerinin kapanışlarını (</font>)silerdim. Örneğin, bir yazıda boyut, renk ve font olmak üzere üç font etiketi açılır tasarruf için bunlardan ikisinin kapanışlarını silerdim. 😀 Neyseki CSS stil dosyaları ile bunlardan kurtuldum. 🙂

Yorum yok

Henüz bir yorum yok.

Bu yazıdaki yorumlar için RSS beslemesi. Geri izleme URI

Yorum yaz