Yeniden doğabilen güneş pilleri

____________________________________________________________________

İnsanlığın enerji açlığına daha da boğulduğu bu zamanlarda güneş enerjisi ile enerji üretimi alternatif yöntemler arasında en dikkat çeken yöntemlerden biri. Güneş binlerce yıldır gökyüzünde enerji saçıyor ve günlük Dünya’ya verdiği ısı, insanlığın yıllık ihtiyaçlarını bile karşılayacak düzeylerde. Ancak şu da var ki, bu güneş pilleri güneş ile çalışıyor. Yani onlar da güneşe maruz kalan her nesne gibi güneşten zamanla zarar görüyor ve kullanılamaz hale geliyor ya da kısa vadede verimliliği düşüyor. Ancak bir grup araştırmacı, bu sorunu bir nebze de olsa çözdüklerini iddia ediyorlar.

Yenilenebilir güneş pilleri için, güneş pillerine benzer vazifeler yapan ve benzer koşullarda bulunan canlılar olarak bitkilerden daha iyi bakacak bir yer olamaz. Tüm gün güneş ışınlarını alıp fotosentez için kullanıyorlar. Tabi bitkiler canlı varlıklar ki sürekli olarak güneş ışığından zarar gören kısımlarını yeniden geliştirerek tamir edebiliyorlar. Bitkilerin kendilerini tamir etme davranışını taklit etmek için MIT’de Michael Strano liderliğinde bir grup, ışık toplayan proteinler, lipidler ve karbon nanotüpler ile bir güneş pili geliştirmiş. Bunlar birbirine sıkı sıkıya bağlı duruyor ve nanotüpler de proteinler tarafından üretilen elektronları dış devreye iletmekte kullanılıyormuş.

Proteinli güneş pili sistemine sürfaktan eklendiğinde bu maddeler ayrılıyormuş, ve ortamdan alındığında da tekrar birleşiyormuş. Bu işlemi her 32 saatte bir tekrarlayarak da bilimadamları, bu güneş pilinin bir hafta sonunda bu işlemin uygulanmadıklarına göre %300 daha verimli olduğunu görmüş.

Yani aslında zararlardan tümden kaçınma veya korunma yok bu olayda ama, etkilerinin azalması ve ürünün ömrünün uzaması başarısı var.

Tabi henüz deney aşamasında olan çalışma ticari ürünlere ne zaman yansız o da muamma. Tabi yansıdığında bu tür ürünlerin fiyatının öncekilerden oldukça yüksek olacağı da kesin ama, acaba eski tip kendini yenileyemeyenlerin fiyatının yeterince düşüp düşmeyeceği belli değil.

Detaylı bilgi.

2 Yorum

  • Yazan: Enes, 14 Eylül 2010 @ 10:08 pm

    Güneş pillerinin voltajının düşük olması nedeniyle bu piller belirli elektrikli cihazları çalıştırabiliyor. Ancak buna rağmen bu teknoloji sayesinde güneşten daha çok faydalanıyor olacağımız hususu iyi bir durum teşkil ediyor.

  • Yazan: FeRHaD, 14 Eylül 2010 @ 11:44 pm

    Voltajları düşük, boyunu büyütürsen voltajı artıyor ama çok daha fazla pahalı oluyor.
    Burada bahsedilenler de sürekli enerji üretmek için kullanılan büyük piller ki daha ufakları daha mobil olduklarından farklı koruma yöntemleri kullanılabileceği gibi bunların devamlı güneş altında kalması gerekmeyebilir de.

Bu yazıya bağlantılar

Bu yazıdaki yorumlar için RSS beslemesi. Geri izleme URI

Yorum yaz