YyyuuuuuuuuuuHhhhhHhhhhHhhhh Blogger’da Güme Gitti

____________________________________________________________________

Bu koca yuhu ülkemizde site kapatma fanatiği diye adlandırdığım yeni bir oluşuma çekiyorum. Son olarak binlerce yerli blogcunun blogunu barındırdığı blogosgerin büyük bir kısmının bulunduğu Blogger (Blogspot) sistemini kapatanlara.

Bu ne biçim bir Ä°nternet ortamıdır ya. Eve ADSL baÄŸlatacağım zaman TTnet broşürlerinde TTnet ADSL ile neler yapabilirsiniz kısmında Ä°nternet’te özgürce düşüncelerinizi paylaÅŸabilirsiniz diye bir madde vardı. Anlaşılan bu madde Ä°nternet’in genelini kapsıyor, TTnet kullanıcıları da istisna kabul ediliyor, istisnalar kaideyi bozmaz hesabı.

Geçen günlerde bir dergideki haberde Ä°ngiltere’de ki Iphone reklamlarının, Iphone Ä°nternet tarayıcısı Java ve Flash desteklemediÄŸi için reklamların gerçeÄŸi yansıtmadığı ve bu sebeple Iphone reklamlarının engellenmesini saÄŸlayan bir mahkeme kararından bahsediliyordu.

TTnet broşürlerinde yazılan da aynen şöyle;

İnternette sesinizi herkese duyurabilirsiniz. Kendi web sayfanızı oluşturarak ya da forumlar kurarak, haber ve tartışma gruplarına üye olarak görüşlerinizi özgürce ifade edebilirsiniz.

Tam burada TTnet’in açıkça bu maddeyi yok saydığı aÅŸikardır, broşürün hiçbir yerinde sitenize eriÅŸimin kapatılabileceÄŸinden bahsedilmiyor. Yani Iphone örnek alınarak açılabilecek bir dava ile biraz daha dikkat çekilebilir. En azından bu tür TTnet reklamlarının kaldırılması saÄŸlanabilir.

Daha önceki site kapatma olayında 450 kiÅŸi sitesini eriÅŸime engelledi veya bu görünümü verdi. Ancak bu sitelerin çoÄŸu kiÅŸisel bloglar gibi kiÅŸisel çabalar olduÄŸundan anlaşılan pek önemsenmedi. Bu yasakların çıkarılmasında etkili olanlar blogların gücünü yok sayıyor ve Ä°nternet’teki sadece büyük ve ticari sitelere önem veriyor sanırım. ÖrneÄŸin; bu site kapatma eylemine Mynet, Ekolay gibi siteler ve çeÅŸitli gazetelerin siteleri de kapatılsa muhtemelen daha etkili bir eylem olurdu.

Bu sebeple görüyoruz ki bu erişim engelleme komedisi ile ilgili daha etkili bir çözüm bulmak zorundayız. Üstelik erişimin neden engellendiği konusunda bir açıklama da yapılmıyor. Muhtemelen yapılacak tek açıklama, uygunsuz bazı yazıların olduğu, bunların Blogger yönetimine bildirildiği ancak gerekenlerin yapılmadığı olacaktır. Neyseki bu sefer Blogspot alt alan adında bulunan bloglara erişilmeye çalışıldığında engelleme kararının alındığı mahkeme, karar numarası ve tarihi de yer alıyor. Ör. Şöyle yazıyor;

Bu siteye erişim mahkeme kararıyla engellenmiştir.
T.C. Diyarbakır 1. Sulh Ceza Mahkemesi 20.10.2008 tarih ve 2008/2761 sayılı kararı gereği bu siteye erişim engellenmiştir.
Access to this web site has been suspended in accordance with decision no: 2008/2761 of T.R. Diyarbakır 1st Criminal Court of Peace.

1 Yorum

  • Yazan: mert, 25 Ekim 2008 @ 4:49 am

    bu nasıl bir mantık anlayabilmiş değilim engellesinler engellesinler yakında girecek site kalmayacak

Bu yazıya bağlantılar

Bu yazıdaki yorumlar için RSS beslemesi. Geri izleme URI

Yorum yaz