4G’mi?

____________________________________________________________________

3g’de gayet beklendiği şekilde, gelişmeleri sondan takip eden ve sonunda balon yapıp patlatan bir ülke olduk. Dünya’da ilk bilmemkaçıncı kullanılan Dual HSPA vs. hikayelerine girmiyorum, 10 sene sonra getirdiğiniz teknolojide o kadar yeni nesil bir şeyler kullanın. Yalnız Dünya şu an 4G, LTE ve nadiren de Wimax trenine bindi. Amerika LTE şebekelerinde şu an liderliği çekiyor. Diğer ülkeler de yatırımlarını yapmaya devam ediyor ya da işleri hızlandırıyorlar vs. Peki bizimkiler ne yapıyor? Kapsama alanı reklamı. 😀 Altına da reklamda gösterilenler temsilidir, reklamda çekiyor diyoruz diye çekmesine gerek yok diyor. 😀

Hani bu 4G trenine binen ülkelerin hepsi de gelişmiş ileri ülkeler olsa! Özbekistan yav, Özbekistan; haritada yerini bulamazsın, hangi ülkelerle komşu olduğunu söyleyemezsin ama, adamlar 2011 Aralık ayında LTE hizmetini başlatıyor. Beeline Uzbekistan Aralık’ta 4G hizmetini başlatacakmış Rakip MTS ise, LTE hizmetini Ağustos ayında başlatmış ki, başlattığında Dünya’daki dördüncü ticari 4G şebekesine sahipmiş. Diğer bir operatör Uzell ise Taşkent’te LTE denemelerinde bulunuyormuş.

Bizimkiler bizi 3G için bekletti, şimdi de 3G’yi bırakmamaya kararlı görünüyorlar. O kadar uğraştık, kullanacaksınız diyorlar. Herhangi bir LTE adımı yok. Eskiden yok 170 Mbit, yok bilmem kaç Mbit hız yapılmış 4G testlerinde deniyordu ama, hiç gelişme olunca onlar da hayalet testlerdi diyesimiz geliyor. Bizim operatörler yine balon şişirip patlatma derdinde.

Ha şu an Afganistan’da 3G yok imiş, ve onlar da bizim beç sene önceki 3G lisans savaşı gibi savaşa girişiyor. Geride kalmış olmak kötü şey.

Yorum yok

Henüz bir yorum yok.

Bu yazıdaki yorumlar için RSS beslemesi. Geri izleme URI

Yorum yaz