Alternatif enerjili sistemde inverter klima ile ısınma?

____________________________________________________________________

Evde rüzgar enerjisi yazıma gelen bir yoruma cevap yazarken aniden aklıma gelen bir şey oldu; inverter özellikli klimalar! Bu tip klimalar eski tip sabit bir termostata sahip klimalar gibi, sıcaklık belirli bir derecenin altına düştüğünde kompresör ve fanlarını tam yük çalıştırıp ortamın sıcaklığını ayarlanan değere yükselttiğinde durmuyor. Böyle yapıldığında klima ısıtma donanımına tam yüklendiğinden enerji tüketimi anlık olarak gayet yüksek oluyor. Bildiğim kadarıyla bu klimalar, devamlı çalışarak odanın ısısını sabit tutmaya çalışıyor. Bu durumda da sıcaklığı sabit tutmak için aniden çok yük çekerek çalışmak yerine, devamlı olarak kompresör ve fanlarını düşük devirde ve güçte çalıştırıyor. Yani sürekli çalışırken şebekeden daha az elektrik çekiyor.

Harcanan enerji olarak iki tip klima da aynı enerji ile aynı işi yapıyor olabilir. Inverter klimalar daha tasarruflu deniyor ama aynı işi yapmak için aynı enerjinin harcanması kuralı gereği, sonuçta ortak harcanan bir miktar var. Tabi aradaki farktan dolayı da inverter klimalar bir miktar daha tasarruflu olmalı.

Burada önemli nokta, normal klima ısıtma yaparken anlık olarak 2 KW/s enerji çekiyorsa, inverter klima devamlı olarak düşük güçte çalıştığından birkaç yüz Vat akım çekerek de çalışabilir.

Evde rüzgar enerjisi yazımda bahsettiğim rüzgar enerjisi sistemi, eski tip klimaları çalıştırırken zorlanabilir. Çünkü klima sistemin kaldırabileceğinden daha fazla enerjiyi bir anda çekmeye çalışıyor. Inverter klimalar ise sistemden sürekli olarak, ama daha düşük yükte akım çekecek ki bunu sağlamak bu rüzgar enerjisi sistemi için daha kolay olabilir.

Tabi ısıtma amaçlı rüzgar enerjisi sistemi kullanmak, eminim yazdığım kadar da kolay değildir. Inverter da olsa, klima mutlaka sistemi zorlayacaktır. Bu da daha güçlü bir inverter, daha fazla miktarda akü ve aküleri şarj etmek için de daha fazla sayıda rüzgar jeneratörü, hatta güneş pilleri ile de destekleme gerektirir.

Evde rüzgar enerjisi yazımdaki sistem 7.5 bin TL tutarında bir sistem. Güneş pilleri eklersek de 10 bin TL gibi yapıyor. Ama hala evi günümüz kullanımı gibi idare etmesi zor. Elektriği şebekeden alır gibi kullanabileceğimiz bir rüzgar ve güneş enerjisi sistemi 20 bin TL gibi bir masraf demek oluyor hala.

6 Yorum

  • Yazan: Serkan cebeci, 13 Haziran 2012 @ 3:11 pm

    bu bilgiler gerçekten faydalı çok teşekkür ederim

  • Yazan: Mustafa Hazırcı, 18 Şubat 2013 @ 3:25 pm

    Benim aklıma takılan soru şu inverter klima diğer klimalardan daha hızlı ısıtıp soğuturken nasıl daha az yakıyor?

  • Yazan: FeRHaD, 10 Mart 2013 @ 3:40 pm

    Daha hızlı ısıtıp doğutması güç tüketimi ile alakalı değil. Inverter klimanın mantığı devamlı 24 saat belli bir devirde çalışarak odanın sıcaklığını sabit tutmak. Düşük devirde yani performansta çalışarak yapıyor bunu. Ama gün içinde açma kapama yaparsanız oda sıcaklığı değişeceği için sıcaklığı belirlenen seviyeye getirmek için yine ekstra çalışmak zorunda kalacak. Bu durumda da faturaya bir faydası olmuyor. İşin sırrı sürekli düşük devirde çalışabilmesi hani. Ama açma kapamalı kullanılırsa da bir farkı olmayabiliyor.

  • Yazan: Belinay, 29 Nisan 2013 @ 3:42 pm

    Bu yaz çok sıcak olacakmış. Klima alıcaz da inverter klima diye diretiyor daha önce alan arkadaşlar. Kafamda soru işareti var ken bende alamıyorum. Normal ile inverter arasındaki fark nedir?

  • Yazan: inverter klima, 29 Nisan 2013 @ 3:43 pm

    bilgilendirme için çok teşekkür ederim..

  • Yazan: FeRHaD, 4 Mayıs 2013 @ 4:29 pm

    Belinay, eski klimalar termostat belli bir sıcaklığın altına düştüğünde klimayı devreye sokup soğutma yapardı. İnverter klimalar devamlı çalışarak ısıyı sabit tutarlar. Buradaki fark da çeşitli teknolojileri gereği inverterların devamlı ama çok düşük devirde çalıştıklarından diğer eski tiplerden daha az enerji tüketmesi.

Bu yazıya bağlantılar

Bu yazıdaki yorumlar için RSS beslemesi. Geri izleme URI

Yorum yaz