Amerikan ordusu çöple çalışıyor :)

____________________________________________________________________

Başlıkta yazdığımı tam olarak o şekilde algılamayın, çok fazla uzun bir başlık istemediğimden öyle yazdım. Amerikan ordusu çöplerden enerji üreterek elektriğini üretecekmiş. 🙂

Qinetiq savunma şirketi ile imzalanan anlaşma ile şirket orduyu çöpten elektrik üretecek bir sistemle donatacakmış. Bu sistem olan PyTEC sistemi saatte 100 kg çöp tüketebiliyormuş. Karışık bilimsel terimler kullanıldığı için işlemi tam olarak detaylı anlatamam ama özetle şöyle birşey; karıştırılmış çöpler çok yüksek sıcaklıklarda ısıtılarak içlerindeki yanıcı gazların ayrışması sağlanıyor. Bu gazlar da biriktirilip yakılarak enerji üretiliyor. Üretilen enerji sistemi çalıştırmak için tüketilen enerjiden dört kat fazla imiş. Şu an için ne kadar elektrik üretilebileceği ile ilgili bilgi yok ama bir verdiğinizin dört katını size veren bir sistem. Tabi bu arada da çöpleri yokettiği de bir diğer artısı.

Hatta kullanılan sistem de birçok farklı uygulamasından çok daha ileri bir sistem ki, bu sistemde ısıtma oksijensiz yapılıyor ve çöplerin de önceden ayrıştırılması gerekmeden ısıtma yapılabiliyor. Eski sistemlerde işe yaramayacak metal ve cam gibi maddelerin daha önceden ayıklanması gerekli idi.

Bu ÅŸekilde on kadar sistem kurulacak ve bunların birkaçı da Irak ve Afganistan’a kurulacakmış. Sistemle katı artıklardan daha kolay kurtulma ve daha saÄŸlıklı çevreler hedefleniyor.

Yorum yok

Henüz bir yorum yok.

Bu yazıdaki yorumlar için RSS beslemesi. Geri izleme URI

Yorum yaz