Android arkaplan uygulamaları güç tüketimi

____________________________________________________________________

Android birden çok uygulamanın arkaplanda ve önplanda aynı anda çalışmasına izin veren, tek uygulama veya arkaplanda uygulama çalıştıramama sıkıntısı olmayan bir iÅŸletim sistemi. Normalde bir avantaj olan bu durum, bazı uygulamalar tarafından dezavantaja çevrilebiliyor. ÖrneÄŸin aÅŸağıdaki görüntü cihazımı ÅŸarjdan çıkardığımdan beri çalışan uygulamaların güç tüketim yüzdeleri. Çok doÄŸru bir ölçek olmadığını belirteyim, çünkü cihazda anlık güç tüketimini ölçüp Android’e bildiren bir devre olmadığından pil yüzdesindeki deÄŸiÅŸime göre yapılıyor her ÅŸey. Ancak benim durumumda çok da önemli deÄŸil bu.

Görüntüde çalışan uygulamalar ve tüketim yüzdeleri görünüyor, Facebook, Twitter, WeatherSignal, TuneIn Radio, Swarm vs… Ama bir dakika! Ben hiç cihazı ÅŸarjdan çıkardığımdan beri Facebook ya da Swarm kullanmadım ki!.. Twitter kullandım, Google Play üzerinden TuneIn Radio indirdim ve müzik dinledim, WeatherSignal yarım saatte bir veri göndermeye ayarlı. Ama Facebook ve Swarm ile ilgili hiçbir kullanımım olmadı. Peki hiç kullanmadığım bir uygulama neden %4 ÅŸarjımı götürsün ki!

Kullanılmayan Facebook ve Swarm CPU tüketimi

Kullanılmayan Facebook ve Swarm CPU tüketimi

Sıkıntı bu uygulamaların bildirim alabilmek için arkaplanda çalışıp cihazı belli aralıklarla uyandırmaları. Mobil cihazlar iÅŸlemcileri uyuduÄŸu yani, belli güç seviyelerinde kapalı oldukları sürece güç tasarrufu yapabiliyor. Facebook örneÄŸin, com.facebook.katana diye bir iÅŸlemle çalışıyor, arada sırada devreye girip çıkıyor. Ayrıca Facebook’un mesaj uygulaması da yüklü olsa, o da bu istenmeyenler listesindeki yerini almış olurdu. Swarm da belli aralıklarla telefonu uykudan uyandıran bir uygulama. Hatta Facebook kullanıma baktığımda cihazı 1:40 dakika, Swarm ise 3:17 dakika kadar uyanık tutmuÅŸ, buna raÄŸmen pil tüketim yüzdesi daha düşük. Muhtemelen com.facebook.katana iÅŸleminin daha fazla CPU kullanması ya da ölçüm sisteminin kesin olamaması ile ilgili bir ÅŸey.

Facebook ve Swarm gibi bir sosyal medya uygulaması olan bir Twitter da var orada. Peki ona neden hiç laf atmıyorum? Çünkü Twitter uygulamasının arkaplan kullanımı 0 dakika 0 saniye. Yani hiç arkaplanda çalışmamış, halbuki diğer uygulamalardan daha fazla bildirim alan bir uygulama.

Facebook ve Swarm için de uygulama ayarlarından bildirim vs. özelliklerini kapatmaya çalıştım, pek bir işe yaramadı. Arkaplan veri kullanımlarını sınırladım, yine işe yaramadı. Hatta belki veri alınamadığı için cihazı daha fazla uyandırabiliyor da olabilirler. Greenify vs. belli uygulamalar bunları arkaplanda kapalı tutmaya çalışıyor tabi de, onların da tam olarak yapamadığı şeyler var ne yazık ki, bir şekilde bunlar yine arkaplanda yatarak cihazı uyandırmaya devam edebiliyor.

Yorum yok

Henüz bir yorum yok.

Bu yazıdaki yorumlar için RSS beslemesi. Geri izleme URI

Yorum yaz