Başvurusuz Devlet Yurduna (KYK) Yerleşmek (İOLP Öğrencileri)

____________________________________________________________________

2008 – 2009 KYK Yurt başvuru sonuçları açıklanmış. Başvurunuzun kabul olup olmadığını YURT BAŞVURU SONUÇ SORGULAMA sayfasından kontrol edebilirsiniz.

Başvuru sonucunuz olumsuz ve yedeklere kalmış olabilirsiniz. Bu durumda da yine KYK yurtlarına yerleşmeniz mümkün ama yedek sıranızın gelmesini beklemeniz gerekir.

Peki KYK yurtları için hiç başvurmamışsanız, bu yurtlarda kalamaz mısınız?

Tabii ki kalabilirsiniz fakat öncelikle kalmayı düşündüğünüz yurtta boş yer olması gerekli. Aşağıda bunun için neler yapmanız gerektiği yazılı ve bunları özellikle evde kalmak istemeyen İOLP öğrencileri için şiddetle tavsiye ediyorum. Geçen yıl KYK yurdunda kaldığımı duyan çoğu arkadaşım şanslı olduğumu vs. söylüyordu ama önceden başvuru ile asil veya yedek girmediğimi sonradan kayıt olduğumu hiçbiri bilmiyordu. Aslında ben de yazdan başvurmuştum ama sadece yedek birkaç bininci öğrenci idim. Daha sonra da yedek girmek için pek ilgilenmemiştim. Bu sebeple de sonradan Eskişehir KYK müdürlüğüne başvurarak yurda girebildim. Bu şekilde yurtlarda kalınabileceğini çoğu arkadaşım bilmiyordu, bu sebeple bunu genel bir bilgi olarak yazıyorum.

KYK yurtlarına hiç başvurmasanız da bu yurtlarda kalma şansınız var. Bunun için önceden de dediğim gibi yurdun tamamen dolu olmaması gerekli. İOLP öğrencisi iseniz zaten dersleriniz Kasım ayında başlayana kadar yurtta yer açılmış olabilir. Bunu yurdun bulunduğu ildeki KYK Müdürlüğü’ne dilekçe vererek öğrenebilirsiniz. Bunun için yurtta kalma isteğinizi belirten bir dilekçe yazın (Dilekçe örneği KYK Müdürlüğünde var. ), Sabıka Kaydı vs. gerekli evrakları hazırladıktan sonra (Bu evrakları KYK sitesinde vs. bulabilirsiniz.) KYK Müdürlüğü’ne dilekçenizi veriniz. Bulunduğunuz ildeki KYK yurtlarında yer olup olmadığı size söylenecek buna göre kararınızı verip istediğiniz yurda yerleşebilirsiniz. İstediğiniz yurtta yer yok ise aynı ildeki başka bir yurda da kaydolabilirsiniz, daha sonra naklinizi isteyebilir ve ilk istediğiniz yurda geçebilirsiniz. Kalmak istediğiniz yurda karar verdikten sonra müdür dilekçenizi imzalayacak ve sonra kayıt olmak istediğiniz yurda gideceksiniz. Burada da birkaç bürokrasi işleminden sonra size blok numaranız, oda numaranız vs. söylenecek ve yastık, çarşaf ve yorganız verilecek.

Geçtiğimiz yıl ben de önceki yıldan farklı olarak KYK’da kaldım. Eskişehir’e ilk gittiğimde KYK Müdürlüğüne gidip gerekli ne var ne yok onları öğrendim. Yunusemre Yurdu’nda kalan bir arkadaşım gerekli belgeleri vs. söylemişti ama o asil girdiği için onun dedikleri yeterli olmadı. İkametgah vs. istenmişti. Tam da hazırlıksız yakalanmıştım, çünkü yanımda yoktu. Aslında evde iken gidip almayı düşünmüştüm ama arkadaşa sorunca o gerek yok demişti, o yüzden de hazırlamamıştım. Bunun için Muratlı’dan bir tanıdıktan fotoğrafçıdan fotoğrafımı almasını ve muhtarlığa gidip İkametgah Kağıdı alıp fakslamasını istedik. Resim vs. bulunmuştu ama muhtar toplantıda olduğundan onu bulamamıştı. Ben de Eskişehir’den Sabıka Kaydı aldım. O da saat üçte çıkmıştı. Tekrar müdürlüğe gittiğimde ikametgahın daha sonra da verilebileceğini söylediler, ben de dilekçemi yazıp başvurdum. Tabi beklediğim gibi olmadı, Yunusemre Yurdu’nda yer olmadığını söylediler. Ben de geri Yenibağlar’a döndüm ve özel yurtlarla görüşmeye karar verdim. Tabi son anda kararımı değiştirip gittim müdürlüğe ve Dumlupınar Yurdu’na gitmek istediğimi söyledim. Hemen müdür birkaç kağıt imzaladı ve otobüse atlayıp doğru Dumlupınar Yurdu’na gittim. Mesai saatinin sonuna yetiştiğim için kayıt işlemi olmadı, sadece müdürlükten aldığım belgelere imza vs. atıldı ve bunları gösterip yurda Pazartesi gününe kadar girip çıkabileceğim ve esas kayıdın o zaman yapılacağı söylendi. Ben de yurttan çıkarken güvenliğe elimdeki belgeleri gösterip yurda girebileceğimi doğrulattım ve eşyalarımı almaya Yenibağlar’a gittim. Bir taksi tutup yurda gittim, sözde problemsiz yurda girmem gerekiyordu. Ancak beklediğim gibi olmadı, beni yurda almadılar, girişteki görevliler yurt müdürünü vs. aradı konuştu sonuç, yurda alınmadım. Daha sonra getirdiğim bir sürü eşya ile Yenibağlar’da önceki yıl kaldığım yurda gittim. Annem de bugüne kadar devletten bize ne hayır geldi ki şimdi gelsin diyordu. Ben de kendi istiyor cemaat yurtlarında kalmamı dedim. Sonra Allah cemaat yurdunda kalmamda ısrar ediyor diye şakalaştık. Eski yurdum da beni Gökmeydan’da başka bir yere yönlendirdi. Hafta sonunu orada geçirdim, Pazartesi günü tekrar Dumlupınar Yurdu’na gittim ve işlemlerimi halletim. Görevli ismini neden söylemedin bilseydim aldırırdım falan dedi ama ben ismimi söylemiştim ki. 😀 Neyse sonunda biraz uğraşlı olmuştu ama işim olmuştu. 😀

Eğer siz de İÖLP öğrencisi iseniz ve devlet yurdunda kalmayı düşünüyorsanız derslerinizin başlamasına yakın kayda gidip gerekirse sonradan değişebileceğiniz bir yurda yerleşmenizi tavsiye ederim. Özel yurtlar devlet yurtlarına göre oldukça pahalı ve cemaat yurtlarında da kalmak istemeyebilirsiniz. Örneğin; geçen yıl KYK yurduna üç ayda bir 225 YTL öderken önceki sene kaldığım cemaat yurduna aylık 270 YTL ödüyordum. Bu durumda devlet yurtları için biraz uğraşacaksınız. Tabi bulunduğunuz yere göre yurt fazla kalabalık olmayabilir ve hemen yurda alınabilirsiniz ancak genellikle yedek kayıtla gelenler vs. de düşünüldüğü için sanırım ancak Kasım ayı içinde kayıt olabilirsiniz.

Eğer İÖLP öğrencisi değilseniz bu durumda ya yurtlarda yer açılana kadar geçici bir çözüm bulacaksınız ya da mecburen özel yurtlara kaydolacaksınız. Bunlardan da istediğiniz zaman ayrılmak vs. sözleşme imzalamanız durumunda biraz zor olabiliyor.

Evde kalma seçeneği de var, bunun için öğretim göreceğiniz yerde biraz araştırma yapıp ardakaş vs. bularak bir ev kiralayabilirsiniz. Ancak ben yemek yapmak vs. uğraşmak istemediğimden evde kalmayı tercih etmedim.

İsterseniz yurdu telefonla arayıp bilgi de alabilirsiniz. Yurdun telefon numarası: 0 222 239 37 75, 0 222 239 37 76.

Bu arada buraya Dumlupınar yurt resimleri için geldiyseniz sizi şuraya alalım. Eskişehir KYK Dumlupınar Yurdu Resimleri.

61 Yorum

  • Yazan: FeRHaD, 4 Eylül 2009 @ 8:07 pm

    Vallahi adamların dediği gibi 23’ünden önce yurtta kalma imkanın yok. Daha sonra da yedeklere sıra gelene kadar yedek almayacaklardır. Almaya başlamaları da birkaç ayı bulabilir belki bilemiyorum.
    Kesin yedek alınacağını bilsem bütçene uygun bir hotelde kal bir hafta derim ama bir aydan uzun sürecektir bence. Arkadaşın falan varsa onun evinde kalabilirsin bir süre, ya da özel apartlara falan bak.

  • Yazan: Volkan, 7 Mayıs 2010 @ 11:23 pm

    mrb ferhad. umarım yazımı biran önce görürüsünde cevaplarsın 🙂
    ben 1. sınıfta iken 6 ay kadar kyk yurdunda kaldım. daha sonra eve cıktım. 5. sınıfım şuan. istesem şuan devlet yurduna çıkabilirmiyim ? yurtta boş yerde bulduk diyelim. beni alırlar mı ? heralde tahmin ettiğim kadarıyla eski kayıtlarımızı tutuyorlarmış…

  • Yazan: FeRHaD, 8 Mayıs 2010 @ 12:46 am

    Yurtta boş yer varsa çıkabilirsin herhalde. Yalnız 5. sınıf gerçekten beşinci sınıf mı, okulu mu uzattın, buna göre değişebilir biraz. Ama git bir KYK müdürlüğüne sor, daha doğru olur. Alırlar tabi bence.

  • Yazan: yonca, 8 Mart 2012 @ 11:59 am

    bn iki ay önce yurttan ewe çıktım ama yurda geri dönmek istiyorum bunun için yağpmam gereken nedir acaba nereye gidip başvurmam gerekiyo

  • Yazan: FeRHaD, 8 Mart 2012 @ 8:16 pm

    Bahsettiğin KYK yurdu olsa gerek. Gidip bölgendeki KYK müdürlüğüne gidip dilekçe doldurup başvurman gerekiyordur. Yani yeniden yurda başvurur gibi. Daha önceden yurtta kaldın diye bir kolaylık yapıldığını düşünmüyorum.

  • Yazan: Hatice, 5 Eylül 2012 @ 5:37 pm

    Merhaba,ben ara sınıf olarak başvurdum ve genel yurt yedek sıralamam 378 yüksek ücretli ise 385 sizce ne kadar bir süreçte gelir sıra ara sınıflar için gelmesi zor falan diyorlar bu doğru mu acaba.yardımcı olursanız sevinirim

  • Yazan: FeRHaD, 5 Eylül 2012 @ 5:44 pm

    Ara sınıf olayını bilemeyeceğim de 378 biraz fazla gibi geldi bana, baya bir süre beklemen gerekebilir.

  • Yazan: Hatice, 5 Eylül 2012 @ 6:17 pm

    hmm teşekkürler:) yarın misafirhane için kayda gidiyorum yani bayağı bir süre misafir olarak kalacağım demek üzüldüm.Peki misafirhaneye kayıtta aylık olarak mı ücret veriyoruz yoksa 2008 yorumlarında günlük 5 tl demişsiniz daha sonradan mı veriyoruz.

  • Yazan: FeRHaD, 5 Eylül 2012 @ 6:20 pm

    Günlük kalırken kayıtta ödemeyi yapıyorsun. Senden de kayıtta aylık ücreti isterler.

  • Yazan: Hatice, 5 Eylül 2012 @ 6:21 pm

    peki çok teşekkürler bilgilendirmeniz için.

  • Yazan: FeRHaD, 5 Eylül 2012 @ 6:43 pm

    Bir şey değil.

Bu yazıya bağlantılar

Bu yazıdaki yorumlar için RSS beslemesi. Geri izleme URI

Yorum yaz