Cep telefonu için ücretsiz antivirüs programı Spybot-S&D

____________________________________________________________________

Bilgisayarlar için ücretsiz ve yeterince kaliteli birçok antivirüs programı var. Ancak günümüzde virüs tehlikesi sadece bilgisayarlar için problem olmaktan çıktı. Symbian ve Windows Mobile işletim sistemlerine sahip akıllı telefon ve cep bilgisayarı gibi cihazlar da artık virüs bulaşma tehlikesi taşıyor. Tabi bu platformlar için de antivirüs programı geliştiricilerinin çözümleri var ama ücretsiz bir program bulmak biraz zor. Spybot-S&D ise tüm diğer ücretli programlara rağmen ücretsiz olarak kullanabileceğiniz bir program.

Toshiba G500 Portêgê akıllı telefonumda daha önceden Kaspersky çözümlerini de kullanmıştım, iyiydiler ama ücretliydiler. Arada bulaşabilecek bir virüs için de para vermek istemiyordum. Masaüsü bilgisayarımda o kadar önemli verim varken ücretsiz antivirüs programı kullanıyorum, telefonumda mı ücretli kullanacağım dediğimen bu programı bıraktım. Yerine Spybot Search & Destroy kullanmaya başladım. Programı uzun süredir kullanıyordum ama bir virüs ihtimali olmadığından pek önemsememiş hatta işe yaramaz, virüs bulaşsa da bulamaz demiştim. Ancak bayramın arife günü çarşıda kuzenin devamlı Mavifiş’i açık telefonuna bir dosya gelmişti. Bu dosyayı istedim ondan, dosyayı bana gönderdi. Spybot S&D ile telefonumu tarattım ve dosyanın bir Symb.CommWarrior virüsü olduğunu buldu. Dosya bir Symbian virüsü olduğu için ne kuzenin Sony Ericsson ne de benim Windows Mobile işletim sistemli telefonumda çalışırdı, bu sebeple tehlikesizdi. Ama Sbybot S&D virüsü bulabildiği için programın gerçekten işe yaradığını anladım.

Spybot S&D virüs bulma ve sonuç ekranı

Spybot S&D virüs bulma ve sonuç ekranı

Sybot S&D şu an için Windows Mobile işletim sistemli telefonlar için bulabildiğim tek ücretsiz çözüm. Eğer başka varsa bildirebilirsiniz.

Programın 0.3 sürümünü aşağıdaki bağlantılardan indirebilirsiniz.
WM Cep bilgisayarları için Spybot S&D.
WM Akıllı telefonlar için Spybot S&D.
Symbian akıllı telefonlar için Spybot S&D.

Programın şu an için eklenmesi gereken çok eksiği var ve de güncelleme sistemi sanırım sık güncellenmediği için bir işe yaramıyor. Ancak ücretsiz bir uygulamadan da sık sık güncellenmesini beklemek hata olabilir. Programın şu an düşündüğüm eksikleri;

  • Dosya sisteminde nerede tarama yapılacağı seçilemiyor, bütün dosya sisteminde tarama yapıyor. Tarama yapılmasını istediğimiz konumu seçebilmeliyiz.
  • Aktif tarama özelliği yok, yani arkaplanda çalışarak o anda kullanılan dosyaları tarama özelliği.
  • Güncelleme özelliği çalışmıyor, sanırım sık güncellenen bir yazılım değil.
  • Karantinası yok. Pek gerekli değil ama şüpheli dosyalar için yapılabilir.

Bunların dışında program biraz güncel olmaması dışında kullanılabilir bir program.

2 Yorum

  • Yazan: osman, 6 Ocak 2010 @ 4:26 pm

    teşekkür ettim ama yayınladığın programların kurulumunu detaylı verirsen iyi olur

  • Yazan: FeRHaD, 6 Ocak 2010 @ 4:35 pm

    Osman, kurulum yöntemleri iki tanedir ve basittirler zaten;
    1 – CAB ile kurulum: Programın CAB dosyasını telefona kopyalarsın ve dosya yöneticisinde bulup dosyayı çalıştırırsın. Bundan sonra da istediğinde kurulum konumunu seçersin ve iznini verirsin kurulur.
    2 – ActiveSync üzerinden kurulum: Programın EXE dosyası bilgisayarda çalıştırılır, çalıştırılan program ActiveSync klasörülerine kopyalanacak bir CAB dosyası gönderir. Telefonu bilgisayara USB ile bağlayınca da ActiveSync yazılımı bu dosyayı telefona kopyalar ve telefonda kurulum başlar, bundan sonra da konum seçimi falan yapılır, ve kurulum tamamlanır.

    Kaldırmak için ise ActiveSync ile kaldırabilir ya da kurduğunuz CAB dosyası telefonda ise tekrar çalıştırır ve eski kurulumu silmesini sağlar, sonra da yeni kurulumu gerçekleştirmezsiniz.

Bu yazıya bağlantılar

Bu yazıdaki yorumlar için RSS beslemesi. Geri izleme URI

Yorum yaz