Çılgın ötesi proje

____________________________________________________________________

AKP, seçmen profiline karşı olan profildeki vatandaştan iyi proje yapsa bile çok sert tepkiler almıştır. Kanal İstanbul projesi de çılgın bir proje olarak böyle tepkiler alacaktır. Ancak bu sadece çılgın bir proje değildir. Çılgın ötesi bir projedir.

Plana göre Avrupa yakasında büyük bir kanal açılacak, kanal Marmara ve Karadeniz’i birbirine bağlayacak. Bu şekilde eski boğaz ile bu kanal arasında, yeni bir ada oluşacak… Bu kanal ne işe yarayacak henüz anlamadım. Kanal 45-50 km uzunluğunda, su derinliği 25 metre, genişlik üstte 145, dipte 120 metre olacak imiş.

Ama ne kadar düşünsem de bu çılgın proje bana gereksiz projeden öte bir fikir oluşturamadı. Uygulanabilir bir proje mi? Evet, uygulanabilir.

Proje uygulanabilir. Ancak o kadar toprağı, dağı, taşı kazımak, farklı yerlere nakletmek ve kanalı orada açmak, yeni köprüler vs. altyapı kurmak, çok çok büyük masraflar demektir… Bu kadar büyük kaynağı böyle bir kanal yerine, halka daha faydalı işlere harcasak olmaz mı?

Tabi bu kanalın inşasında kullanılacak muazzam da bir iş gücü olacaktır muhakkak. Hani işsizliği azaltma yönünden iyi bir proje.

Kanaldan büyük gemilerin bile geçebilecek olması boğazlardaki tanker tehlikesini azaltacaktır tabi.

İstanbul’u bir ada halina çevirirken İstanbul’daki su sorununu halledecek mi peki? Yoo, İstanbul’lu hala susuzluk tehlikesiyle devam edecek…

Projenin çevreye zarar vereceği de söyleniyor…

Uzun vadede güzel bir yatırım olabilir ama, kısa vadede ben bunu işe yarar görmüyorum. Hani banane oraya yapılacak bir kanaldan. Tamam, zaten beni bağlamıyor ama, benim vergim orada kullanılmasın abi…

2 Yorum

  • Yazan: devletli, 30 Nisan 2011 @ 7:16 pm

    Bunun için İstanbul’un içme suyunu (veya şehir şebeke sularını) sağlayan göllerden barajlardan bir kısmı kanal yolu için kolaylık sağlayacak diye düşünülüyor. Ama sonuçta İstanbulun su kaynaklarında önemli bir azalma olur. Proje boğazdaki yoğun gemi trafiğini azaltacakmış. Sanki boğazdan vızır vızır gemi mi geçiyor? Abes bir proje bence.

  • Yazan: FeRHaD, 1 Mayıs 2011 @ 11:04 pm

    Abes olduğu kesin. O kadar kaynağı böyle bir abes projeye harcamak isteyen zihinlerin abesliği başka mesele…

Bu yazıya bağlantılar

Bu yazıdaki yorumlar için RSS beslemesi. Geri izleme URI

Yorum yaz