Elmaslar bile sonsuza kadar dayanamıyormuş

____________________________________________________________________

En sert materyal olsa bile elmasların da sonsuza kadar dayanamadığı ortaya çıkmış. Macquarie Üniversitesi Fotonik Araştırma Merkezi araştırmacılarından Richard Mildren ve arkadaşlarının keşfine göre elmas ışığa maruz kalma anında buharlaşıyormuş.

Mildren “Bu tür ışıkta buharlaÅŸma durumuna farklı materyallerde rastlanılıyordu ama ilk kez elmasn da buharlaÅŸtığı da görüldü” diyor.

Elmaslar ozon tabakası tarafından absorbe edilen sert morötesi UV-C bandındaki yoğun ışın demetlerine maruz kaldıklarında, birkaç saniye sonra yüzeylerinde minik çukurlaşmalar farkedilmeye başlıyormuş. Işık şiddeti azalınca, kütle kaybı da azalsa da yine yavaş yavaş devam ediyormuş.

Tabi elmas severleri rahatlatmadan da edemiyorlar ki, buharlaşma korkulacak kadar değil, çok ama çok küçük miktarlarda, normal koşullarda gözlenemeyecek miktarda imiş. Hatta çok parlak morötesi ışında bile elmasın gözle görülür bir kayba uğraması 10 milyar yıl kadar zaman alabilirmiş.

Araştırmacılar bulguları ve devam edecek araştırmaları ile elmas içinde ince bir ışın demetini kontrol edebilmeyi amaçlıyor ki, bu çok yüksek hızda bilgisayarlar üretmini mümkün kılacak ışıkla çalışan işlemciler yapılmasına olanak sağlayabilir, ya da farklı optik teknolojilerde çeşitli ilerlemeler olabilir.

Elmas dayanıklılığını korumaya devam etse de, sonuçta onun da sonsuza kadar dayanamadığı kanıtlanmış oluyor. İsteyen, istediği ulvi dersi çıkarsın. Gördüğünüz gibi Dünya malı elmas bile olsa dünyada kalmıyor imiş, geç de olsa eriyor imiş. 🙂

PhysOrg

Yorum yok

Henüz bir yorum yok.

Bu yazıdaki yorumlar için RSS beslemesi. Geri izleme URI

Yorum yaz