Goolge kuantum bilgisayarı işine bulaşmış

____________________________________________________________________

Google’ın Ağ servisleri gerçekten de nefes kesici ancak şu an hepsi konvansiyonel bilgisayar sistemleri üzerinde çalışıyorlar. Son olarak ise Google işlerini daha hızlandırmak için kuantum bilgisayarları üzerinde çalıştığını açıkladı.

Google’ın Kaliforniya takımı üç yıldır bir kuantum hesaplama sistemi üzerinde çalışıyormuş. İşin donanım tarafında ise DWAVE diye kuantum işlemcileri üzerine bir firma var. Bu firma ile birlikte kuantum bilgisayarları üzerinde çalışıyorlarmış. Şu anki amaç bu şirketin işlemcileri üzerinde hızlı olarak çok sayıda fotoğraf içindeki araba görüntülerini tanıyacak bir algoritma geliştirmek ve Neural Information Processing Systems konferansında söylendiğine göre de bunu başarmışlar.

20 bin fotoğraftan yarısında etrafına kare çizilerek sisteme şekli tanıtılmış arabalar var ve diğer yarısında da araba resmi yokmuş. Bundan sonra da araba olan fotoğrafları bulup sıralaması sağlandığında sistemin konvansiyonel bilgisayar sistemlerindeki algoritmalardan ve hatta Google veri merkezlerindeki çoğu sistemden bile daha hızlı çalışmış!

Hani bazıları derya Google haddi olmayan çoğu işe burnunu sokuyor diye, evet sokuyor ama çok da başarılı sonuçlar elde ediyor. Bu kuantum algoritmaları planı da başarılı bir şekilde ilerlerse yapmayacakları şey yok bile. Mesela biz bilgisayar diye bir şey kullanmak yerine bir monitör ve bizden etkileşim alacak bir donanım ve bununla Google arsındaki iletişimi sağlayacak bir hat. Bundan sonra bütün bilgi işlem kısmı Google’daki devasa kuantum gücü ile yapılabilir, bize ise sadece veriyi alıp erkanda görüntülemek ve uygun tepkiyi vermek kalır. Bu da özellikle taşınabilir cihazlarda oldukça fazla bir güç tasarrufu demek olabilir. Tabi bu benim fikrim de Google kim bilir daha neler yapabilir bu şekilde. Örneğin bu resim arama algoritmasının geliştirilip Google resim arama kısmında kullanıldığını düşünürsek şu anki sisteme gör ene kadar daha fazla sonuca ulaşabiliriz değil mi. Ha bu arda algoritma video için de geliştiriliyor, yani videolar içinde de arama yapmak çok hızlı olabilir. 🙂 Yani Google ile şu an bilim kurgu gibi görünen çoğu şey ileride gerçekleşebilir.

3 Yorum

  • Yazan: İbrahim, 15 Aralık 2009 @ 2:27 am

    Gelişmeleri görmek güzel 🙂

  • Yazan: bildirir, 16 Aralık 2009 @ 2:29 am

    Google amcacım, Bilim kurgu diye bilinen herşeyi hemen hemen yapmaya ztn başladı. Buna son örnek goggles teknolojisi olabilir. =)

  • Yazan: Talatt, 16 Aralık 2009 @ 2:58 pm

    Bugün bize imkansız ya da komik gibi gelen şeyler geleceğin teknolojisidir. Google’da geleceğin teknolojisine çok yaklaşmış. İleriki zamanlarda neler başarıcaklarını büyük bir merakla bekliyorum.

Bu yazıya bağlantılar

Bu yazıdaki yorumlar için RSS beslemesi. Geri izleme URI

Yorum yaz