i915_enable_rc6 aktifleÅŸtirme

____________________________________________________________________

Bazı Linux dağıtımlarında Intel GPU’ların RC6 uyku modları zamanında yaÅŸanan sorunlar nedeni ile pasifleÅŸtirilmiÅŸtir. EÄŸer sizin dağıtımınızda da pasif ise bunu etkinleÅŸtirmek batarya kullanımında güç tüketimini azaltmaya yardımcı olabilir.i915_enable_rc6 ayarını etkinleÅŸtirmek için GRUB kullanılıyorsa grub parametrelerine i915_enable_rc6=1 deÄŸerini girip sonrasında update-grub çalıştırabilirsiniz. Örnek /etc/default/grub şu ÅŸekilde olabilir:

GRUB_CMDLINE_LINUX_DEFAULT=”quiet splash i915.i915_enable_rc6=1″

EÄŸer grub kullanmıyorsanız da /etc/modprobe.d/ yolunda options.conf diye bir dosya oluÅŸturabilirsiniz. Dosya varsa da düzenlemek için Ubuntu’da:

sudo gedit /etc/modprobe.d/options.conf

Kubuntu ya da düzenleyicisi Kate uygulaması olan KDE dağıtımlarında

sudo kate /etc/modprobe.d/options.conf

komutunu uçbirimde çalıştırınız. Düzenleyicide bir satıra options i915_enable_rc6=1 komutunu girip kaydederek kapatın. 1 değeri RC6 uyku modunu etkinleştirir. 2 değeri derin RC6, 4 ise en derin RC6 seviyesini açar. Buraya gireceğiniz değerin altındaki bütün seviyeler açık haldedir. Yani 3 girerseniz RC6 da etkindir derin RC6 ayarı da etkindir. 7 değeri ise RC6, derin RC6 ve en derin RC6 ayarlarını etkinleştirir. -1 ise tam ne olduğunu anlamadım ama standart ayarları kullanmaya yönelik bir komut sanırım. Buraya aşağıdaki komutu girerek çerçeve belleği sıkıştırması yaparak bant genişliği kullanımını da azaltabilirsiniz. Ya da direk aşağıdaki satırı deneyiniz:

options i915 i915_enable_fbc=1 i915_enable_rc6=7 lvds_downclock=1

options.conf dosyasını kaydedip kapattıktan sonra aşağıdaki komutla bu ayarların etkinleştirilmesini sağlayınız. Bu çekirdek ile ilgili değişiklikler yaptığı için çekirdek sayısı ve sistem özelliklerine göre çok az bir zaman alabilir.

sudo update-initramfs -u -k all

Bundan sonra sistemi yeniden başlatmanız gereklidir.

NOT: Bu ayar genel olarak Intel i(3 – 5 – 7) iÅŸlemcilerin dahili GPU’larının güç tüketimlerini batarya kullanımı esnasında azaltmak içindir. Ancak iÅŸe yarayacağı kesin deÄŸildir ki iÅŸletim sistemi daha iyi bir güç yönetimi yapıyor da olabilir. RC6 modunun devre dışı kalmasına sebep olan sorunlar zamanla düzeltilmiÅŸ ama yine de sisteminizde bu ayarlar titreme, performans düşüklüğü vs. sorunlara sebep olabilir. Böyle sorunlar çıkarsa bu ayarları eski haline getirmenizi, yani options.conf dosyasında yaptığınız deÄŸiÅŸiklikleri silmenizi ve sudo update-initramfs -u -k all komutunu çalıştırmanızı tavsiye ederim.

Yorum yok

Henüz bir yorum yok.

Bu yazıdaki yorumlar için RSS beslemesi. Geri izleme URI

Yorum yaz