Kansere karşı KIRMIZI (ışık) tedavisi :)

____________________________________________________________________

Hücreler kemoterapi ilaçlarını kırmızı ışığa tutulduklarında daha kolay bir şekilde emiyorlar. Bu buluş ile daha etkili kanser tedavileri geliştirilebilir.

Çoğu kanser kemoterapi tedavisi hücre zarından difüzyon yöntemiyle ilaç emilimine güvenir. Tabi bu her durumda işe yaramayabilir, çünkü bazı hücreler ilacı geri atan doğal bir pompa yöntemi kullanır.

Bu problemin üstesinden gelmek amacıyla Almanya’daki Ulm Ãœniversitesi’nden Andrei Sommer ve arkadaÅŸları hücreleri kırmızı lazer ışığı pulslarına maruz bırakmış. Bu dalgaboyundaki ışık suyun yoÄŸunluÄŸunu azaltır ve hücre dışına iter. Lazer kapatıldığında ise su tekrar yüksek yoÄŸunluklu durumuna döner ve bu anda da hücreyi suyu ve kendiyle birlikte ilaç gibi diÄŸer molekülleri emmeye zorlar.

AraÅŸtırmacılar yöntemi servikal kanser hücrelerine bir dakika boyunca yaygın kullanılan EGCG gibi antikanser ilaçları ile ışık uygulayarak test etmiÅŸ. Bu testte kanser hücrelerinin %70’ini öldürmeyi baÅŸarmış ki bu gelecekteki kanser tedavi iÅŸlemleri için oldukça önemli bir rakam. Çünkü ışık olmadığında hücrelerin sadece %31’inde etki saÄŸlanabiliyor. (Journal of Controlled Release, DOI: 10.1016/j.jconrel.2010.10.010)

Yorum yok

Henüz bir yorum yok.

Bu yazıdaki yorumlar için RSS beslemesi. Geri izleme URI

Yorum yaz