Kapan (Fermat’s Room, La Habitación de Fermat.)

____________________________________________________________________

Kapan İspanyol yapımı iyi bir film. Orijinal adı La Habitación de Fermat, İngilizce’si de Fermat’s Room. Matematik severlerin hoşuna gidesi bir film, güzel bir film.

Filmde dört ileri zekâlı matematik düşkünü kişiden bir sayı grubu arasındaki kuralı bulmaları isteniyor. Tabi bunların hepsi de buluyor ve sonuçta bir toplantıya çağrılıyorlar. Toplantıda matematik hakkında bilgilerini paylaşacaklar vs. Ancak hiçbiri toplantıda gerçek ismini kullanmayacak, sadece çeşitli matematikçilerin isimlerinin yazdığı kartlardan takacak ve o ismi lakap olarak kullanacaklar.

Dört önemli karakter var. Bunlardan biri 20 – 25 yaşlarında Goldbach hipotezini çözdüğünü iddia eden bir genç. Diğeri 20 yaşlarında güzel bir hatun. Diğeri 30 yaşlarında bir mucit. Son olanı da 65 yaşlarında bir dede ki o da Goldbach hipotezini çözmeye yıllarını adamış biri.

Bunlar işte toplantı odasına girince bir kişi daha geliyor ama çok fazla kalmadan gidiyor. Daha sonra bunların daha önceden eline geçmiş bir cep bilgisayarından bunlara matematik soruları soruluyor. Yanlış yaptıkça ya da belirtilen sürede cevaplayamadıkça da duvarlar küçülüyor. Duvarları küçülten bir Poseidon cenderesi ve korkunç güçte arabaları vs. ezmek için kullanılan bir alet.

Olaylar bu şekilde başlıyor, ve soruları çözmeye başlıyorlar. Tabi tek çözdükleri bunlar değil. Neden orada olduklarını ve aralarındaki bağlantıları da çözmeye çalışıyorlar. Aslında bu aralarındaki bağlantıları çözme işi ne bileyim, filmin tadını bozdu biraz. Daha fazla problem dolu bir şey beklerdim ama bu çözüm aşaması da önemli idi film için.

Sonu da pek hoşuma gitmedi. Sonunda hepsinin bir suçu olduğu ortaya çıkıyor ve Fermat olarak bildikleri kişi odayı tasarlayan her şeyin sorumlusu olarak çıkıyor. Bu kişi Goldbach hipotezini de çözmüş biri, derdi ise genç beyimizin çözdüm diyerek yalan söylemiş olması ve bu bunağın onu kıskanması… Sonunda ne oluyor? Yaşlı bunak ölüyor, ama Dünya hipotezin çözüldüğünü öğrenemiyor… Nefret ediyorum böyle sonu kapalı kalan sonlardan. Yahu adamın 35 senelik çalışması var, tamam kötü bir şey yapmış ama sonuçta herkesin bir cezası var ki boşuna gelmemişler oraya. 😀 Daha olumlu olmalıydı son bu dede için. 🙂

Neyse, özetle iyi bir filmdi diyeyim, geçeyim… İzlenesi bir şey. Sadece kendi aralarındaki sorgulamalar biraz daha az tutulup problemler arttırılsa daha hoşuma gidebilirdi. 😀 IMDB puanı da 6.7 falan. 🙂
Fragman:

Kapan | izlesene.com

Ha bu arada Goldbach hipotezini çözene 1 milyon $$$ vadetmiş 2000 yılında bir dergi, ama çözebilen olmamış. 😀 Bkz. Goldbach hipotezi.

Yorum yok

Henüz bir yorum yok.

Bu yazıdaki yorumlar için RSS beslemesi. Geri izleme URI

Yorum yaz