Kömürle İlgili 10 Acı Gerçek

____________________________________________________________________

Türkiye’yi kömüre baÄŸlı hale getirecek 40 yeni santralin sayesinde bizi bekleyen trajedi.

Kömürle ilgili 10 acı gerçek:

1. Kömür iklim değişikliğine neden olan en tehlikeli yakıttır.

2. Kömür santralleri cıva kirliliğine sebep olur.

3. Kömür, asit yağmurlarına sebep olur.

4. Kömür, küçük partiküller ve radyasyon yoluyla gerçekleşen hastalıkların kaynağıdır.

5. Kömürün yanması sonucu açığa çıkan atık zehirlidir.

6. Kömür tatlı su kaynaklarını azaltır.

7. Kömür madenleri yaralanmalara ve ölümlere yol açar.

8. Kömür madenciliği erozyona neden olur.

9. Kömür elektrik üretiminde verimsizsizdir ve çok fazla toplumsal maliyeti vardır.

10. Kömür fiyatları petrol fiyatlarına bağlı olarak sürekli artmaktadır.

Her madde için ayrıntılı bilgiyi Greenpeace Türkiye Kömür Hakkında 10 Acı Gerçek sayfasında bulabilir bizi bekleyen trajediyi ayrıntılarıyla gözlerinizde canlandırabilirsiniz.

2 Yorum

  • Yazan: scostAr, 23 Eylül 2008 @ 11:28 pm

    Kömürle ilgili öğrenmediÄŸimiz ancak önemli olan bilgiler bunlar.Ancak doÄŸalgaz yaygınlaÅŸmadan önce çok fazla kullanılıyordu.Åžimdi çoÄŸu semtlerde / mahallelerde kömür sobası vs. kullanmak yasak, hava kirliliÄŸine neden oluyor diye.Ama sonuçta hala kullananlar var.Ayrıca Zonguldak’ın elması olarak görünüyor, Karaelmas 😛

  • Yazan: FeRHaD, 23 Eylül 2008 @ 11:50 pm

    Evet, Karaelmas. Mavi elmasın laneti diye bir hikaye vardı, gerçek deniyordu. 19. YY.’da bir kiÅŸi Hindistan’da bir buda heykelinin gözünden bir mavi elmas çıkarıyordu. Daha sonra bu kiÅŸi ölüyor ve elmas el deÄŸiÅŸtirip sıra ile kimin eline geçtiyse ölümüne sebebiyet veriyordu.
    Kömür de böyle birÅŸey iÅŸte. 😀 Åžu an büyük ÅŸehirlerde konutlarda pek kullanılmıyor olaiblir ama Türkiye’deki çoÄŸu ÅŸehirde doÄŸalgaz baÄŸlantısı yok. Ayrıca sadece evlerde kullanılmasını bırakalım, termik santrallerde enerji üretiminde kullanılması baÅŸlı başına bir tehlike. VerdiÄŸim baÄŸlantıdaki sayfayı incelediysen Türkiye’de kömürle çalışan 40 termik santralden bahsediliyor. Bunlar küresel ısınma vs. felaketlerin baÅŸlıca sebeplerinden biri. Åžu anda kullanılanlarının yanında Almanya gibi dış ülkelerde de enerji talebini karşılamak amacıyla yapılmaya devam ediliyorlar. Gelecekte bizi ne tehlikeler bekliyor anla.
    Ayrıca kömür kaynaklarının ömrü Dünya’nın ömründen daha uzun süreli görüldüğü için de yakın zamanda tükenmeyecek olması nedeniyle uzun vadeli enerji üretimi için iyi olarak düşünülüyorlar. Ancak peki bu aşırı kömür kullanımı sebebiyle çevre kirlendikçe ne olacak. Kömürü yakacak insanoÄŸlu kalmayana kadar sanırım kömür kullanılmaya devam edilecek. Ayrıca Dünya’nın ömründen de bahsederken bunu yaklaşık olarak 50 – 75 – 100 yıl gibi düşünüyorum. 😀 Greenpeace’in bazı raporlarına göre gelecek on yıl içinde kirlilik konusunda ciddi adımlar atılmazsa iÅŸimiz zor.
    Bir de bizim buraya yakın yaklaşık 1100 – 1200 MWh güce sahip Hamitabat doÄŸal gaz santrali var, gücü ile pek küçümsenmeyecek bir santral. İki tane yüksek ve kalın bacası var, tabi bu büyük bacalar sanırım soÄŸutma sistemleri ile ilgili, egzos olarak kullnılan baÅŸka ufak bacalar var. Bu büyük bacalardan ve diÄŸerlerinden gözle görülür neredeyse hiç duman çıkmıyor. Polonya’da gördüğüm bir kömür ile çalışan santralde ise iki dev bacadan da uzaya doÄŸru iki beyaz kalın bulut tabakası yükseliyordu. Aynen dediÄŸim gibi iki kalın bulut tabakası, göğe doÄŸru boru gibi yükseliyordu, artık nereye kadar yükseliyor, nerede daÄŸalıyor bilmem, ozon tabakasına doÄŸru gidiyormuÅŸ gibi bir hali vardı.
    Yani dış görünüş itibarı ile birbirine benzer iki santral ama ürünleri birbirinden çok farklı. Birinden neredeyse hiç duman çıkmazken diğerinden göğe doğru bir boru şeklinde çıkıyor. Kömür santralindeki de duman da soğutma sistemindendir desem o kadar buhar için o santrale bir Dicle nehri gerekir herhalde.
    Yani bu kömür ile çalışan santraller çevre için doğalgaz santrallerine göre çok tehlikeli. Evde kömür kullanımı ise daha çok yerel ölçekte etkisi yüzünden önemli, yani etrafa koku yayması, sağlığa zararlı bir sis tabakası oluşumuna sebep olabilmesi açısından.

Bu yazıya bağlantılar

Bu yazıdaki yorumlar için RSS beslemesi. Geri izleme URI

Yorum yaz