Lexmark x2670 inkjet doldurulmuş kartuşları boş görme

____________________________________________________________________

Lexmark x2670, çok fonksiyonlu bir mürekkepli yazıcı. Yani kartuş dolumu gerektiriyor. Genel olarak işini iyi yapan bir yazıcı olsa da, biraz modelinin geçmesinden dolayı, biraz da marka olarak Lexmark’ın pek rabet görmemesinden dolayı kartuş bulmak ya da doldurtmak biraz dert oluyor. Orijinal kartuşları ile de, yeni siyah ve renkli kartuşlar yazıcının kendisinden daha pahalıya çıkıyor. 🙂 14 ve 15 kartuşlar normal olarak doldurulamıyor, doldurulabilen 14A ve 15A kartuşlar var ama, bunları da bulmak kolay değil. Fiyatları da tuzlu. Bu durumda geri, aleti çöpe atmak, aleti kömürlüğe atmak, aleti geri iade etmek, ya da zorla doldurtman kalıyor. 🙂 Son seçenek daha mantıklı, değil mi? Tabi doldurmak mümkün değil değil, ama doldurulunca boş görmeye devam edebiliyor kartuşu.

Lexmark x2670 çok fonksiyonlu yazıcı

Lexmark x2670 çok fonksiyonlu yazıcı

Ben yazıcıyı iki sene önce MediaMarkt’tan indirimle almıştım. O zamanda hayli iş görmüştü. Genel kullanımda iyi, işe yarar bir tarayıcı, fotokopi, yazıcı cihazı. Ama kartuşu bitince dert büyük. MediaMarkt’ta bu yazıcıya uygun kartuş yoktu, farklı modellere uygun vardı ama buna yoktu. Eskişehir’deki bilgisayarcıları dolaştım, birkaç yere gösterdim, doldurulmaz bu dediler. Sonunda Süremer karşısında bir yer yaparız dedi, verdim kartuşu, iki saat sonra da aldım. Kartuşun üstünden bir delik delmiş, oradan mürekkep doldurmuş, sonra da tıkamıştı deliği. Evde denedim, kartuş çalışıyordu; sorun yoktu. Tabi yazıcıyı sonra paketleyip iki ay kullanmadım. 🙂 Tekrar kurduğumda yazıcıyı, sorun çıkarıyordu kartuş. Hem boş görünüyordu, hem de mürekkep püskürtme ile derdi vardı. Uzun süre çözemedim sorunu.

Dün de sınav giriş belgelerini yazdırmak için bir açayım dedim şunu, deneyelim bakalım. Renkli kartuşlarda sorun yoktu ama, siyah kartuşun mürekkebi kartuş püskürtme kısmında donmuştu. Mürekkep bu uca dokununca bile çıkmıyordu. Bu yazıcılar ısı ile çalıştığından, hemen bir çakmakla mürekkep püskürtme kısmını kısa bir süre ısıtarak mürekkep gelip gelmeyeceğini denedim. 5 – 10 saniyelik iki denemeden sonra mürekkep akıyordu.

Yazıcıyı kartuşa taktığımda da kartuş boş görünüyor ve yazdırma yapmıyordu, ya da sadece renkli yapıyordu. Araştırdım biraz Google’da. Bir şeyler buldum, denedim, yaptım. Aşağıda yazdığım Windows Kayıt Defteri değişikliklerini yaptım, ama yapmasaydım da çalışabilirdi belki. Çünkü bulmuşken öylesine yapayım dedim değişiklikleri, olursa olur, olmazsa kalır diye.

Aşağıdaki değişiklikler mürekkep bitti mesajlarının vs. çıkmasını engellemek için yapılıyor. Tabi sondaki hariç diğerleri gerekli mi bilmiyorum.

Başlat > Çalıştır‘a regedit yazıyoruz ve çalıştırıyoruz. Sonra oradaki klasör simgeli anahtar yollarından buraya gidiyoruz.
HKEY_LOCAL_MACHINE\SOFTWARE\LexmarkInkjet\IJPrtSettings\OFN11

Burada tüm counter yazan değerleri 0 yaptım. Gerçi bu çok önemli bir şey olmasa gerek ki, yazıcı sonraki kontrolde yenileyebilir bunları.
İçinde LAST cart uid geçen değerleri 00000000 yapıyormuşuz, ben 0 yapmıştım dalgınlıkla. 🙂

HKEY_LOCAL_MACHINE\SOFTWARE\LexmarkInkjet\JSW\

Buradaki JSW Skin hariç tüm kayıtları sildim.

Sonra da,
HKEY_LOCAL_MACHINE\SOFTWARE\LexmarkInkjet\IJPrtSettings\OFN11\GUI\PSW

yoluna gidip ShowInkLow değerini 0 yapıyoruz. Bu sayede mürekkep az kaldı, bitiyor, bitti uyarılarını görmeyeceğiz.

Daha başka da ayarlar vardı ama, bende yoktu bu kayıt defteri anahtarları, ondan yapamadım. Bilgisayarımı bir kez yeniden başlattım.

Sonra bomba geliyor. 🙂 Belki yukarıdaki ayarlar hiçbir işe yaramadı, bilgisayarımı biçimlendirmeyi sevmediğimden deneyemedim bunu. 🙂 Ama işin esas önemli kısmı burası.

Kartuşlar kullanım bilgilerini saklar, yani kendilerinde kayıtlı bir rakam değeri vardır ve, her kullanımda bu değer ya azalır ya artar ki, bir sınıra geldiğinde kartuş boş der yazıcı ya da bilgisayar. Bunun için kartuş çiplerini sıfırlamak yani resetlemek için pilli araçlar vardır küçük. Bunları kartuşun elektronik temas yuvalarına değdirip düğmesine basar ve reset işlemi tamamlanmış olur. Ancak elimde böyle bir şey olmadığından daha ucuz ve pratik bir şey yapmış oldum. Kartuşun doluluk miktarını çiplerinden değiştiremediğime göre, yazıcının bunları okumasını engellemeyi deneyebilirdim ki, forumlarda tavsiyeler bu yönde idi. Yaptım oldu. 🙂

Kartuşun, yazıcıyla iletişimini sağlayan yolların olduğu kısmın en sol hattına bir bant parçası yapıştırdım. Aşağıdaki resimde gördüğünüz kartuşun yazıcıyla haberleşip yazma işlemini ve bakım durumunu ilettiği bağlantılar. Buradaki geniş altın sarısı yuvarlakla yazıcının uçlarıyla temas eden kısım, geri kalanlar da bu noktaları kartuşun çipine bağlayan teller. Temas noktalarından, kartuşun solunda olan beşinin üzerine bir bant yapıştırdım.

Lexmark x2670 inkjet yazıcıyı doldurulmuş 14 siyah kartuşla aldatma durumu.

Lexmark x2670 inkjet yazıcıyı doldurulmuş 14 siyah kartuşla aldatma durumu.

 

SONUÇ: Şu an kartuş ne dolu ne de boş görünüyor. Sadece bir soru işareti çıkıyor bilgisayardaki bakım programında, yani kartuşu pek tanıyamıyor alet. 🙂 Ama çalışma olarak gayet normal şekilde çalışıyor kartuş. Hatta yazılımsal olarak bitmez bir kartuş şu an bu. Tabi gerçekten bittiğinde uyarı vermeyeceğinden, birden baskı kalitesinde düşüş ve renklerde siyah eksikliği ya da sadece renkli kartuş ile yazılmış siyah sayfalar gibi şeyler görebiliim. Bu durumda kartuşu tekrar doldurmam gerekecek. Tabi bununla ilgili de bir vakumlu kartuş dolum seti düşünüyorum.

 

22 Yorum

  • Yazan: güral, 8 Ağustos 2011 @ 6:28 pm

    arkadaşım sadece bant yapıştırdım oldu, süpersin allah razı olsun.

  • Yazan: lütfi doğaner, 26 Ağustos 2011 @ 11:11 pm

    Yaptım olmuyor neden yardım lütfen …

  • Yazan: FeRHaD, 27 Ağustos 2011 @ 2:21 am

    Lütfi bey, bir yerlerde farklı bir şey yapmışsınızdır.

  • Yazan: feyyaz, 11 Aralık 2011 @ 11:18 am

    bende denedim aynı marka yazıcı ama yazıcı kartuşu görmüyor renkli kartuş ile yazdır uyarısı veriyo

  • Yazan: FeRHaD, 11 Aralık 2011 @ 3:01 pm

    Normalde görüyor mu kartuşu peki, hani kartuş boş, doldurun falan diyor mu?
    Bir de registry değişikliklerini yaptınız mı, onlarla ilgili de olabilir.
    Tabi arada saçmalıyor bu kartuşlar. Sonra yazıcı görmez olabiliyor. Çözüm yeni kartuş değil, yeni bir yazıcı bence. 🙂 Desteği bu kadar az olan bir yazıcıyla çok da uğraşmak doğru değil.

  • Yazan: tolga, 28 Şubat 2012 @ 5:37 pm

    HKEY_LOCAL_MACHINE\SOFTWARE\LexmarkInkjet\JSW\ öle bir yer yok

  • Yazan: FeRHaD, 28 Şubat 2012 @ 9:08 pm

    Daha sonradan silinmediyse neden bu yol olmasın bilemiyorum. Belki bir temizlik ve bakım programı silip geçmiştir girdiyi ama olmaz denebilecek kadar küçük bir ihtimal bu. Kurulumda kurulmamış olabilir ki, ya cihaz modeli farklı olabilir, ya da sürücü ve yazılımı benim denediğimden farklı bir sürümde olabilir.
    Bu yolu kendin oluştur falan desem, bir işe yarayacağını düşünmüyorum ki JSW Skin içeriği de gerekli.
    Neden yoktur bilemiyorum özetle. Tabi bunun dışındakileri yapmayı deneyin. Faydası olur muhtemelen yine.

  • Yazan: Mehmet Köksal, 6 Mart 2012 @ 12:03 am

    Hocam bende dediklerini yaptım ama sonuç olumlu yönde değil . Yazıcının kartuşunu doldurtmuştum fakat yine kartuş boş diyordu . Dediklerini yaptım ve bantladım . Bu seferde kartuş yok diyor .

  • Yazan: FeRHaD, 6 Mart 2012 @ 12:48 am

    Şu an kartuş ölü durumda. Bantsız dahi cihaz kartuşu görmüyor. O sebeple pek inceleyemiyorum ne olup bittiğini. Yazdırmaya kalkınca da renkli kartuştan yazdırmaya çalışıyor. Yeni bir kartuş istiyor sanırsam.
    Aslında yeni ve teknik desteği, servis donanımı iyi olan bir yazıcı alsam daha iyi olacak. 🙂

  • Yazan: JacK, 2 Nisan 2012 @ 12:13 am

    ADAMIN DİBİSİN HARBİDEN OLDU

  • Yazan: xeLans, 2 Nisan 2012 @ 9:31 pm

    dediğiniz yöntemi siyah kartuşta yaptım oldu o bakımdan sorun yok ama geçen renkli kartuşu doldurttum ama bantladığımda kartuşu görmüyor bu konuda napmalıyım yardım ederseniz sevinirim

  • Yazan: FeRHaD, 3 Nisan 2012 @ 2:08 am

    Renkli kartuşun iletişim uçları siyahınkinden farklı dağılmıştır, siyahta bir kenarı bantlayınca işe yarıyordu, ama renkli de hangi renk için hangi uçları bantlamak gerek bilmiyorum. Deneme yanılma ile öğrenilebilir belki ama biraz zaman alır ve uğraştırır.

  • Yazan: inci, 3 Kasım 2012 @ 5:07 pm

    allah sizden razı olsun bugün tüm eskişehiri gezdim siyah kartuş bulamadım yazınızı okudum söylediklerinizi yaptım yazıcım çalışıyor çok teşekkürler bizi yeni bir yazıcı almaktan kurtardınız.

  • Yazan: FeRHaD, 3 Kasım 2012 @ 5:37 pm

    İnci, işlemi mürekkep doldurduktan sonra falan mı yaptın? Bir süre sonra benim kartuşum iyice bozuldu, bir şey fayda etmiyor artık. 😀

  • Yazan: inci, 5 Kasım 2012 @ 7:49 am

    kartuşumu doldurttuktan sonra yazıcım kartuşu tanımadı doldurttuğum yere sordum kanallar arıza yapmıştır dediler internetten yeni kartuş fiyatlarına bakarken yazınızı gördüm denedim birkaç baskı yaptık gayet iyi çalışıyor

  • Yazan: FeRHaD, 5 Kasım 2012 @ 4:14 pm

    Bende de çalışıyordu da, sonradan belki kullanmadığımdan sorun çıktı. Bilmiyorum, belki donmuş belki bitmiştir içi de, hatırladığım kadarıyla bir süre önce denediğimde çalışmıyordu. 😀
    Bu arada kartuşun mürekkep ucu tıkanırsa vs. altından bir 8 – 10 santimetreden bir çakmak alevinin ısısında tutmak donmuş yeri eritebiliyor. Yalnız sürekli tutulmamalı, ısıtıp çekmeli ısıtep çekmeli ki elektrik yolları vs. zarar görmesin.

  • Yazan: meraklı, 13 Mayıs 2013 @ 4:00 pm

    arkadaşlar benim lexmark x 2670 yani yukarıdaki çok fonksiyonlu yazıcım var aynı kartuş sorununu bende de veriyo kartuş ışıkları yanıp sönüyo demekki boş olarak görüyo bilgisayarciya gitti kartuşları doldurtup tekrar taktım yine görmedi yukarıdaki arkadaşın gösterdiği yolu da denedim olmadı bant yapıştırdım gösterilen yere nafile öneri ve yardımlarınızı bekliyorum

  • Yazan: FeRHaD, 14 Mayıs 2013 @ 6:38 pm

    Bant haricinde kayıt defteri kayıtlarını da silmek gerekiyor. Ancak sonuçta çok kalıcı bir çözüm olarak görünmüyor. Çalışsa bile bir süre sonra yine ölüyor.
    Bilmiyorum belki benim kartuşumun çipi de bozuk olabilir; boş da demiyor, dolu da. 🙂

  • Yazan: Mehmet, 14 Ocak 2014 @ 1:50 pm

    Ferhat Arkadaş, aynı yazılanı denedim ve oldu ne
    diyeyim süpersin çok sağol…

  • Yazan: emre, 21 Mayıs 2015 @ 4:30 pm

    kartuşun kenarına bant çekince yazıcı kartuşu görmediğine dair hata veriyor.

  • Yazan: FeRHaD, 26 Mayıs 2015 @ 3:23 pm

    Bant tüm bağlantı noktalarını kaplamamalı, gereğinden fazla kaplayınca farklı hatalar olabiliyor…

  • Yazan: yukselfethiye, 6 Ocak 2017 @ 3:12 am

    süpersin kardeşim allah razı olsun senden.. yaptım oldu yaaa

Bu yazıya bağlantılar

Bu yazıdaki yorumlar için RSS beslemesi. Geri izleme URI

Yorum yaz