Mary Shelley, Frankenstein karakterleri

____________________________________________________________________

Mary Shelley’in Frankenstein romanının karakterleri.

Robert Walton

Victor Frankenstein’in hikayesini ve kendi hırslarını ablasına gönderdiği mektuplar şeklinde anlatır. Kendi kendini yetiştirmiş ve Kuzey Kutbunu keşfetmeyi ve Atlas ve Büyük Okyanuslar arasında bir geçit bulmak istemektedir. Gemisi buzlar arasında sıkışır ve mürettebatı yakından geçen bir monster ve Victor Frankenstein’i görür. Ona yardım eder ve kendi sosyal seviyesinden bir arkadaş bulduğu için buna sevinir. Victor’da onunkine benzer hayatını maffeden hikayesini anlatır. Walton İngiltere’ye dönmeden önce canavarla karşılaşır.

Victor Frankenstein

Frankenstein zengin bir ailede doğar ve üvey ablası Elizabeth ile sevildiği ilgilenildiği bir ortamda büyür. Zeki, duyarlı ve hayatın sırları hakkında saplantılıdır. Ingoldstadt Üniversitesi’nde doğal bilimler çalışır. Profesörü M. Waldman onu deneylerini sıradışı bilim üzerine şeylerde yapmaya teşvik eder. Victor da mezarlıklardan gerekli parçaları toplayıp onlardan bir vücut oluşturmak için çalışır. Uzun çalışmalardan sonra bir yaratık yaratır ve onu elinden kaçırır.

Canavarın hikayesini ve onu öldürme tehdidini duyunca insanlardan uzakta yaşamaları şartıyla ona bir dişi eş yapmayı kabul eder. Ancak daha kötüsünün de olabileceğini düşünüp tamamlamadığı bedeni bozar. Canavarın davranışlarının sonuçları için kendini suçlar ama canavarın intikam hırsını anlamaz ve sorumluluğunu alamaz.

Canavarın kulübedeki insanlara yaptığı yardımı öğrendiği halde Canavar’ın başkalarına zarar vermesinden endişelenir. Sonda Waldon’un mürettebatından onları düşünmeden Canavar’ı öldürmek için yolculuklarına devam etmelerini isteyerek bencilliğini gösterir.

Victor bencil kendini düşünen biri olsa da ailesi böyle değildir. Onlar yetim bir kızı evlat edinmişlerdir. Victor yarattığı Canavar’ın sorumluluğunu bir türlü yüklenmez ve de Justine’in cinayeti işlemediğini bildiğini suçsuzluğunu itiraf etmez. Elizabeth ise Justine’i olayı bilmeden yine de savunur.

Canavar

Victor Frankenstein tarafından yaratılıp insan vücudu parçalarının karışımından oluşup yaratıcısının bile yüzüne bakamadığı kadar çirkindir. Başlangıçta bir bebek kadar duyarlı ve meraklı olsa da toplum sayesinde zamanla kötüleşir. Victor’dan kendisine bir eş yapmasını yoksa ailesine zarar vereceğini söyler, Victor bunu yapmayınca da Victor’ın ailesini öldürür. Daha sonra Victor da ölünce acı içinde Kuzey’e doğru gider, çünkü yaratıcısı da ölmüş, artık iyice yalnızlaşmıştır.

Elizabeth Lavenza

Victor’ın annesi tarafından İtalyan köylü bir aileden evlat edinilmiştir. Victor o zamanlar 5 yaşındadır ve Victor ile birlikte büyürler ve birbirlerini severler. Victor’a yokluğunda ailenin durumu hakkında mektuplar yazar. Victor gibi sadece kendini düşünen biri değildir ve Justine’i tek savunan kişidir. Victor ile evlenir ancak Victor Canavar’a bir eş yapma sözünü tutmadığı için Canavar tarafından öldürülür.

Justine Moritz

Caroline tarafından evlat alınmıştır ve evin güzel ve kibar hizmetçisidir. Caroline ölünce kendi annesinin yanına döner ancak o da ölünce tekrar Frankenstein’lerin evine iki çocuğu büyütmeye yardımcı olmak için geri döner. William’ı öldürmekle suçlanıp idam edilir.

Alphonse Frankenstein

Victor’ın zengin ve cömert eşini ve ailesini seven babasıdır. Aile yaşamına ve sevgiye büyük önem verip Victor’a bunların kitaplar kadar önemli olduğunu söyler. Victor deneyleriyle meşgulkenki mektupları dış dünyanın hatırlatıcısıdır.

Caroline Beaufort Frankenstein

Victor’ın güzel ve yardımsever annesi.Alphonse’un yakın arkadaşının kızıdır ve babasının ölümüyle Alphonse ile evlenir v Elizabeth’le ilgilenirken bulaşan kızıl hastalığından ölür.

Henry Clerval

Victor’un doğu dilleri ve sosyal bilimlere meraklı, en iyi ve hayat boyu arkadaşıdır.  Victor ve toplum arasında bir köprüdür. Ingolstadt’ta Victor hastalanınca ona yardım eder ve onun doğanın güzelliklerinin farkına varmasını sağlar. Victor’la İngiltere ve İskoçya’ya gider ama Canavar tarafından öldürülür.

Agatha de Lacey

Bay De Lacey’in ailesine karşı nazik ve şefkatli kızıdır.

Felix de Lacey

Aileyi geçindiren kişi olup Safie’ye aşıktır. Safie gelene kadar üzgündür. Safie’nin babasına katılması onun ve ailesinin evleri Fransa’dan ayrılmalarına sebep olur.

Mr. de Lacey

Felix ve Agatha’nın kör babasıdır. Kör olduğundan Canavar’ın oturup konuşabildiği ve ondan Felix Canavar’ı kovaladığında bile korkmayan tek yabancıdır.

Safie

Babası Türk ve annesi de Hristiyan bir Arap’tır. Annesi o evlenmeden önce Türkler tarafından hapsedilmiştir. Lacey ailesi ile yaşar ve İngilizce öğrenmeye çalışması Canavar’a dili öğrenmesi için iyi bir şanstır.

William Frankenstein

Victor’ın ormanda Canavar’la karşılaşıp öldürülen güçük kardeşi.

Mr. Kirwin

İrlandalı bir sulh hâkimidir. Victor’ın Clerval’ın katili olduğuna inanır. Victor Henry’nin cesedini görüp rahatsızlandığında ona iyileşmesi için yardım eder. Victor Henry’nin ölümü hakkında anlamız şeyler konuştuğundan Mr. Kirwin ondan şüphelense de bunun tersini ispat eden kanıtlar arar.

Margaret Seville

Robert Walton’un mektupları gönderdiği kız kardeşi.

M. Waldman

Üniversitede Victor’ı dinleyip tuhaf çalışmalarını destekleyen profesördür.

Yorum yok

Henüz bir yorum yok.

Bu yazıdaki yorumlar için RSS beslemesi. Geri izleme URI

Yorum yaz