Nereye kadar hızlanacağız
____________________________________________________________________Gün geçtikçe teknolojiyi kullanmamızı sağlayan bilgisayar, cep telefonu gibi karmaşık işlemci mimarisine sahip cihazların hızı artıyor. Ancak evet gerçekten de gün geçtikçe artıyor, gün olmasa da ay ki yeni yeni işlemciler sürülüyor piyasaya ve hepsi bir öncekinden daha hızlı.
15 yıl önce 100 MHz iÅŸlemcili bilgisayarlar süperdi, ÅŸimdi ise telefonum Toshiba Portégé G500’de 416 MHz iÅŸlemci var ve 2004 model bir iÅŸlemci. Son model iÅŸlemciler ise 1 GHz civarında hızlarda dolaşıyor. En yenileri gene 1.3, 1.5, 1.6 gibi hızlarda ki henüz bunları kullanan cep telefonları yok. Aslında Marvell PXA3xx serisi de 1.25 GHz hızla çalışabiliyordu ancak performans fazla artmıyordu, ÅŸimdiki iÅŸlemciler çok daha performanslı.
Masaüstü olarak da işletme frekansını yükselttikçe işlemciler ısındı ve sonra işlemciyi içinde çok sayıda çekirdek ile yüke göre çalıştıracak şekilde teknolojilerle onlar da acaip hızlarda. Hatta Nvidia ve ATI grafik işlemcilerini öyle geliştirdiler ki bu işlemciler çeşitli hesaplama işlemcilerini ana işlemciden çok daha hızlı yapabiliyor.
Peki her zaman bu hız artışı devam edecek mi? Intel kurucularından Gordon Moore tranzistörlerin her iki yılda bir küçüleceğini ve böylece işlemcilerin de hızlanacağını söyleyerek Moore yasasını çıkardı ve şu ana kadar göründüğüyle de gayet haklı bu adam. Transistör ve diğer gerekli elemanlar her yıl küçülüyor ve işlemci hızları da artıyor.
Massachusetts’te Boston Üniversitesi’nden Lev Levitin ve Tommaso Toffoli ise her ne kadar küçülürlerse küçülsünler bu sistemlerinin hızının bir yerden sonra daha fazla artamayacağı ve sabit kalacağı görüşünde. Levitin “Moore’un yasasına inanırsak… kuantum sınırına gelmemiz 75 80 yıl alır.” diyor. Yani bir yüzyıldan kısa bir süre içinde ulaşılabilen en yüksek hıza ulaÅŸacak ve onun ötesine gidemeyeceÄŸiz. Tabi Moore’un yasası da onlara göre 20 yıldan daha uzun yaÅŸayamayacak. 🙂
Bunun kullanılan donanım, yazılım ve algoritmalar ne olursa olsun gerçekleşeceğini, bunun da ışık hızının limiti gibi bir limit olduğunu söylüyorlar.
1980’lerde Levitin kuantum bilgisayarlarınca çözülebilecek en basit görevi seçmiÅŸ. Levitin ve Toffoli bu görevin en kısa sürede yapılacağı bir denkleme göre tüm bilgisayarlar için hız limitini bulurlar. Denklemlerine göre mükemmel kuantum bilgisayarı her enerji birimi için bugünkü en hızlı iÅŸlemcilerden 10 katrilyon daha fazla iÅŸ yapabilir. Peki bu deÄŸere ne zaman ulaÅŸacağız?
Gelecekte çok yüksek işlem gücüne ihtiyaç duyanlar -273 dereceye yakın sıcaklıklarda (!) süper iletkenlerden ibaret bilgisayarlar kullanacaktır ancak bunlar da dahil belirli bir hız sınırının altında kalacakmış.
Hak veriyorum aslında ama tuhaf da geliyor biraz. Mesela o hız sınırına ulaşıldığında Dünya’daki tüm bilgisayarları birbirine baÄŸlayacaksın, bu durumda toplam sistemin hızında yine de artış saÄŸlanamazmı. Neyse, bekleyip göreceÄŸiz. Aslında sevindim lan, çocuklarım benden çok daha hızlı bilgisayar göremeyecek. 🙂 Kıskanıyordum hani.