Ofiste yeşile yönelerek tasarruf

____________________________________________________________________

Yeşile yönelmek (İngilizce orijinali going green) artık insanlık tarihinin yaklaşan sonu nedeni ile moda olmaya başlayan bir terim ve yaklaşım. Kıçının sandığı kadar para etmediğini ve çok daha önemli şeyler olduğunu anlayan herkes yeşile yönelmeye başlayarak iş veya ev hayatında tasarrufa ve daha az harcamaya ve daha temiz harcamaya yöneliyor. Ofisler de bu yönelimin görüldüğü yerlerden biri, peki buralarda bunun için neler yapılabiliyor?

Kompakt flüoresan lamba.

Kompakt flüoresan lamba.

Ofis lambalarını kompakt flüoresan ampullerle değiştirmek. Ofis lambalarını enerji tasarruflu kompakt flüoresan ampullerle değiştirmek bu tür ampuller standart flamanlı veya normal flüoresan ampullere oranla %80 daha az enerji tükettiklerinden enerji tasarrufunda önemli cihazlardandır. Ayrıca bunların ömürleri de normal ampullere oranla daha uzundur. Bu şekilde iki türlü tasarruf sağlarlar.

Geri dönüştürülmüş kağıt kullanımı. Geri dönüşümlü kağıtlar bir zamanlar kalitesiz olduklarından pek tercih edilmiyorlar ve tuvalet kağıdı vs. hafif kağıtlar yapımında kullanılıyorlardı. Ancak günümüzde gelişen üretim yöntemleri ile artık geri dönüştürülmüş kağıtlar da orijinalinden ayırt edilemeyecek kadar kaliteli. Bunlar fiyat olarak ne kadar farklı bilmiyorum ama ağaç kesimini azaltarak doğal çevreye katkısının büyük olduğu kesin.

Geri dönüştürülmüş kartuş ve toner kullanımı. Geri dönüştürülmüş, doldurulmuş kartuş kullanımı da kartuş kutularının atılmasını engelleyerek çevre kirliliğini azalttığından önemli maddeler. Ayrıca bunlar daha ucuz olduğundan önemli miktarda da para da cebinizde kalıyor.

Energy Star ürünleri satın alın. Energy Star elektronik aletlerin belirli bir enerji tüketim standardına sahip olduğunu belirten bir sertifikadır. Buna sahip ürünler olmayanlara göre daha tasarruflu ve yeşildir. Bunlar bu standartlara sahip olmayan ürünlere göre %75 enerji tasarrufu sağlayabilmektedir. Bu tür ürünler Amerika’ya yılda 3,5 milyar $ tasarruf ettirmekte imiş!

Kağıt yerine sayısal saklama ortamlarının tercihi. Kağıt kullanımı yerine sayısal saklama ortamlarının tercihi, kağıt kullanımını önemli ölçüde azaltan bir etken. Ayrıca bu saklama çözümünü bir ağ ortamına bağlayarak belgelerin ofiste her noktadan kolayca erişilebilmesine olanak sağlayarak iş verimliliği de arttırılabilir. Maddi dönüt olarak da kağıt masraflarını ve bu kağıt belgeleri saklayacak depo, dolap ve raf gibi gereksinimleri ortadan kaldırarak çok kısa zamanda para tasarrufuna da dönüşecektir.

Kablolu ve anahtarlı çoklama prizi.

Kablolu ve anahtarlı çoklama prizi.

Elektrik prizlerine yatırım. Elektriğin %75’i genelde açma kapama düğmesi kapalı olan, ancak buna rağmen içindeki transformatör ve alternatif akımı doğru akıma çeviren sistemleri çalışmakta olan aletler tarafından tüketilirmiş! Yani bunlar hiç bir işe yaramamakta ve kapalı tutulmaktalar, ancak elektronik devrelerinin yapıları sebebiyle elektrik tüketmekteler. Bunu önlemenin yolu da tüm cihazların fişini çekmek. Ya da bunu teker teker her cihaz için uğraşmaktansa üzerinde açma kapama anahtarı olan çoklama prizleri kullanmak. Hani kablonun bir ucundaki fişi bir prize takarız diğer ucunda da birden fazla priz vardırya, işte bunların açma kapama anahtarlı türlerinden bahsediyorum.

Gün ışığını kullanın. Güneş ışığı şu anda en verimli enerji kaynaklarından biri; sabah güneşi gördüğümüz gibi çok iyi miktarda aydınlanıyor ve ısınıyoruz. Yani bizim için en tasarruflu enerji kaynağı o. O zaman bunu olabildiğince kullanmalı değilmi. Bunun en iyi yöntemi de ofis pencerelerinin geniş ve içeri bol güneş girişine izin verecek türde olmasını sağlamak. Bu şekilde içeri girecek bol miktarda gün ışığı aydınlatmadan tasarruf sağlayacağı gibi ısınmadan da sağlayacaktır.

Kullanmadığınız lambaları kapatın. Ofiste bir kaç düşüncesiz çalışanın ihmalinden dolayı günde sadece bir kez girilen karanlık bir odanın ışığı yakılsa bile kapatılmadan bırakılıp gidilmiş olabilir. Bu da ciddi bir enerji kaybı demek. Mesela Amerika’da akşamları ışıl ışıl parıldayan gökdelenlerin parıldama nedenleri bu tür bir işe yaramadığı halde açık bırakılan ampuller imiş. Bunun tedavisi de çalışanları ışıkları kapatmaya eğitmek. Ya da odada sadece birisi varken yanan aydınlatma sistemleri kullanılabilir, ya da açıldığında 15 – 30 dakika sonra kendiliğinden kapanan aydınlatma sistemleri…

Doğa dostu seyahat yöntemleri. Tren yolculuğu biraz daha uzun zaman alsa da uçak yolculuğuna göre daha ucuz ve daha yeşildir. Yani cebinizde daha fazla para kalır. Çok uzun olmayan yollarda tercih edilmesi oldukça doğrudur. Ayrıca şehir içinde de ofise giderken toplu taşıma veya hatta bisiklet bile tercih edilebilir!

Kağıt tasarrufu için GreenPrint’i deneyin. GreenPrint yazıcıdan çıkarılan kağıtlardaki gereksiz olabilecek kısımları size gösterip bunları yazdırmadan iptal etmenizi, bu sayede de kağıt veya kartuş – toner tasarrufu yapmanızı sağlayan bir yazılım. Tabi ücretli bir yazılım ve fiyatı müşteriye göre değişiyor sanırım, tabi yeterince ucuz olduğunu söylüyorlar.

Yorum yok

Henüz bir yorum yok.

Bu yazıdaki yorumlar için RSS beslemesi. Geri izleme URI

Yorum yaz