Parkinson’a karşı sigara! :)

____________________________________________________________________

Başlık sanırım biraz tuhafınıza gitti ama hayır yanlış yazmadım, sadece biraz abartılı yazdım. Son araştırmalara göre sigara kullananlarda Parkinson hastalığı riski kullanmayanlara göre daha azmış.

Yeni yayınlanan yabancı bir kaynağa göre (March 10, 2010, çevrimiçi kopyası Neurology, the medical journal of the American Academy of Neurology,) Parkinson hastalığı ile sigara içmek arasında tuhaf bir bağ var. Çeşitli araştırmalara göre uzun yıllar sigara kullanmak hastalık riskini azaltıyor, ancak her gün fazla miktarda sigara içmek bu riski azaltmayabiliyor.

Bu araştırma sonuçları ile de konuyla ilgili daha derin araştırmaların yolu açılıyor. Yani bağlantı nasıl bir bağlantı ve hastalığın sebepleri neler vs. aradaki bağlantılar araştırılarak bulunabilir. Tabi sigaranın birçok ya etkisine bakarak da hastalanmayalım diye sigara içilemeyeceği de bir gerçek. 🙂

Çalışmaya 50 – 71 yaÅŸ arasında yaklaşık 300 bin kiÅŸi katılmış. Bunlara diyet ve yaÅŸam tarzları ile ilgili bir anket yaptırılmış ve bu anket 10 yıl sonra yine tekrarlanmış. Bu zamanda da 1,662 kiÅŸi Parkinson hastalığına yakalanmış.

Sigara kullananlarda da kullanmayanlara göre Parkinson hastalığına yakalanma riski %44 daha azmış. Eskiden sigara kullanıp sonradan bırakanlar ise hiç kullanmayanlara göre %22 daha az yakalanma riskine sahip. 40 veya daha fazla yıl sigara içenler ise içmeyenlere göre %46 daha rahat. 30 – 39 yıl arası içenlerde ise rahatlık oranı %39. Sadece bir yıl içenler ise sadece %8 daha az yakalanma olasılığına sahipler.

Günlük tüketilen sigara sayısı ise hastalığa yakalanma oranını etkilemiyormuş.

Araştırma sonuçları oldukça ilginç. Bunun için sigara içilmez ama en azında bu yönd olumlu araştırmaların olması sevindirici.

Yorum yok

Henüz bir yorum yok.

Bu yazıdaki yorumlar için RSS beslemesi. Geri izleme URI

Yorum yaz