Reyting Ölçümünü RTÜK Yapacak

____________________________________________________________________

Televizyonda izlediğimiz kanalların reyting ölçümünü farklı ülkelerde reyting ölçümü yapan bir özerk kurum değilde RTÜK yapacakmış. İktidarın medyayı ele geçirme çabası. Sebep de reyting ölçümlerinin sorunlu olduğu, doğru ve tarafsız olmadığı vs…

Fikrin esası ise dinci TV kanallarının reytinglerini yüksek göstermek, bu sayede de TV reklamları pastasından aldıkları payı büyütmek.

Cemaat yurdunda kaldığım dönemlerden bilirim ki o dönemde mecburen izlediğim Stv (Başka bir kanalı açamıyorduk, kumanda yönetimdeydi) ve ısrarla abone olmaya zorlandığımız Zaman gazetesi hiç reklamı yapıldığı kadar tarafsız yayınlar değil.

Öncelikle Zaman gazetesi Türkiye’nin en çok okunan gazetesi. Peki bu kadar nasıl okunuyor? Bugüne kadar cemaat yurdunda kaldığım dönem dışında daha bir kere bile Zaman gazetesi almış değilim ve çevremde de almış birini pek görmedim.

Cemaat yurdunda bir süre belletmenlerimiz abone olmaya ısrar ettiler yönetim kızar vs. dediler, dairenin yarısı tamam dedi yarısı hayır dedi. Bize abonesiniz dediler, gittim her gün alt kattan gazeteyi almaya başladım, sonuçta normalde almasam da parasını ödeyeceksem neden almayayım. Bir süre sonra görevli abone değilsiniz siz dedi, belletmen geldi tekrar abone yapmaya çalıştı vs. bir miktar para ödedik ve katça abone olduk tekrar. Yani dışarıdan hiç almadığım gazeteye ısrarla katça da olsa abone olmuştuk.

Tabi bizim yurttaki durumumuz farklı, bütün daireye sadece bir gazete geliyordu, bu o kadar da önemli değil. Cemaat evlerinde ise arkadaşlarımdan öğrendiğim kadarıyla bir evde altı kişi kalıyorsa altısı da abone yapılıyordu. Habluki o evdeki altı kişi de tek bir gazeteyi okuyabilir ağaç ve para tasarrufu yapılabilirdi, ama Zaman’ın tirajı düşerdi.

Şu an RTÜK’ün yapmaya çalıştığı şeyde buna benzer birşey. Dinci TV kanallarının reytinglerini daha yüksek göstermek istiyorlar. Böylece de dediğim gibi bu tür kanallar reklam pastasından daha büyük pay alacak, diğer kanallar ise reytingi düşük gösterilecek, bu sayede de iktidarın medya üzerindeki etkisi tam olacak.

İktidar medyayı büyük oranda ele geçirerek onu bir iktidar medyası yapmaya çalışlıyor. Bu reyting bahanesiyle de dolaylı olarak istediği kanalları yaşatma istediklerini kapattırma hakkına kavuşmış olacak. Böylece de çok daha tarafsız bir medyaya sahip olmuş olacağız!

Yorum yok

Henüz bir yorum yok.

Bu yazıdaki yorumlar için RSS beslemesi. Geri izleme URI

Yorum yaz