Video oyunları obeziteyi arttırmayabilir

____________________________________________________________________

Bugüne kadar video oyunları ile ilgili genci evine kilitleyip hareket etmesini engelleyerek kişideki obeziteyi hızlandırdığı ile ilgili bir görüş vardı. Bir araştırmaya göre bu doğru olmayabilir.

Yetişkinler ve ergenlik döneminin sonundakilerde yapılan önceki araştırmalarda BMI (Body Mass Index – Vücut kütle endeksi) oranının video oyunları oynayanlarda oynamayanlara ve daha az TV izleyenlere göre daha fazla olduğu, bunun da video oyunlarının obeziteyi arttırdığı yönünde sonuçlardan söz edilirdi.

East Lensing’deki Michigan State University’den bir araştırma ekibi, 12 yaşında çocuklardan 482 kişilik bir grup oluşturmuş ve onları üç yıl boyunca takip etmiş. Çocuklar ve aileleri çocukların internet kullanımını, ne kadar video oyun oynadıklarını ve ne kadar sıklıkta cep telefonu kullandıklarını vs. inceleyen 6 grup anketi cevaplamışlar. Velilerden çocukların okuldaki ders durumları, kilo ve boy gelişimi, ırksal, sosyal ve ekonomik durumları ile ilgili bilgiler alınırken, çocuklar da okuma, matematik, görsel yersel tanıma ve özdeğerlilik ile ilgili test edilmiş.

Ekip video oyunlarının internet ve cep telefonlarından daha fazla kullanıldığını tespit ederken bunların hiçbirinin çocuğun ağırlığını ya da BMI değerini kesin bir şekilde belirleyemediğini bulmuş. Buldukları ise ırk, yaş ve sosyoekonomik durumun obezite ve BMI değerinde en önemli belirleyici oldukları (Computers and Human Behavior, vol 27, p 599).

Araştırmacılar teknoloji kullanımının birkaç faydasını bile bulmuş; Ağ’ı daha çok kullanan çocukların okuma testlerinde aldıkları puanlar daha fazla imiş. Daha fazla video oyunu oynayanlarda da görsel yersel beceriler daha fazla imiş. Tabi daha düşük okul başarısı ve haysiyeti saymazsak gayet iyi sonuçları olmuş araştırmanın ve teknoloji kullanımı gayet iyi bir şeymiş diyebilirdik. 😀

Kaynak.

Yorum yok

Henüz bir yorum yok.

Bu yazıdaki yorumlar için RSS beslemesi. Geri izleme URI

Yorum yaz