Windows Mobile kapanma aptallığı

____________________________________________________________________

Windows Mobile işletim sistemli cep bilgisayarı ve akıllı telefonlar çok başarılı işler görseler de arkalarında Microsoft olduğunu hiç unutturmuyorlar. Nasıl bilgisayarınızdaki Windows aptallıklar yapabiliyorsa cebinizdeki de eksik kalmıyor.

Üstelik belki de cebinizdekinin yapacağı bir aptallık daha da önemli olabilir. Biri size ulaşmak isteyip ulaşamadığında olabilecek kötü şeyler çok…

Sadece 106 saat dayanabiliyor

Sadece 106 saat dayanabiliyor

Bu yandaki resim CeleTask uygulamasının sistem bilgisi ekranı. Burada işletim sisteminin açık durduğu süre, bataryanın oranı ve çıkış voltajı gibi bilgiler veriliyor. Burada dikkatinizi çekeceğim nokta şu Tick Count yazan yer. Burası işletim sisteminin açık durduğu süreyi yazıyor. Son birkaç seferdir, her seferinde bu ekranın 70 saat üstünde ekran görüntüsünü alırım. Bu da bugün aldığım bir ekran görüntüsü. Birkaç saat sonra tekrar almaya kalktım ama ekran görüntüsünü alacağım XnView programını açmak için Start tuşuna tıkladığımda MSConfig vs. bir hata verdi. Sonra görev yöneticisine falan girmeyi denedim, olmadı, hepsinde bir hata veriyordu. Ekranın alt kısmındaki tüm sekmelerden sadece WM5torage uygulaması açıldı, tabi hafıza kartını bağlamaya kalkınca o da onu görmedi.

Özetle işletim sisteminin işi 106 saat sonra bitmişti ve telefonun yeniden başlatılması (reboot)  gerekliydi. Microsoft o kadar sağlam iş yapmış ki telefonu kapatıp açmadan kullanmak mümkün değil. Eski Siemens C(ommodore) 65 telefonumu günlerce kapatmazdım yahu.

İlk açıldığında yaklaşık 20 MB olan boş bellek, zamanla azalıyor ve 14 MB düzeylerine inebiliyor. Bundan sonrası tehlikeli düzeyler. Bir fotoğraf çekmeye kalkarsanız kamera uygulaması olan Opal_Shark.exe fotoğraf çekince 12 MB kadar bellek kullanabiliyor. Anlık bu bellek artışı bir de WM uyuşukluğu ile birleşince telefon orada donup kalıyor. Yeniden başlatmadan da kendine gelmiyor, hatta bataryayı çıkarmanız da gerekebilir.

Fotoğraf çekmediniz diyelim, kullanıyorsunuz. O da bu şekilde 106 saat sonra falan menü komutlarının aniden yokolması ile fonksiyonelliğini yitiriyor. Hatta daha öncesinde de iki saat önce yukarıdaki ekranı almak dışında hiçbirşey yapmamıştım, yani öyle durup duruyordu. Neyse ki arama ve arama sonlandırma tuşları olan o yeşil ve kırmızı tuş hala yaşıyor, buna seviniyorum. Çünkü o anda biri arasa açamasam, telefonu yeniden başlatırken iki dakikaya varan kullanılamama süresi içinde defalarca arasa ulaşamasa, sonra benden ümidi kesse, neler olabilir neler… Tamam, uygulamalar da belleği düzgün yönetmiyordur ama bir Microsoft ürünü bunu yapmamalı. Çünkü hiç kullanılmadığı anda, durup dururken göçüyor.

Bu arada söyleyeyim telefon toshiba Portêgê G500. 64 MB RAM (kullanılabilir 50) ve Windows Mobile 6.1 Standart işletim sistemi var. 128 MB ve üstü belleklilerde belki bu problem olmaz ama bende oluyor işte. Olmaması için telefona dokunmamalıyım belki ama akıllı telefon değil mi alet, dokunmayacaksam ben ona niye 250 TL saydım. 🙂 İnternet’e de giriyorum, Twitter, müzik, film, ders notları vs. herşey onda.

Tamam sonsuza kadar kapanmadan çalışsın demiyorum ama 100 saat de bunun kullanma süresi mi be? 120 saat olmamıştır hiç eminim, öyle 110 saate kadar göçmüştür hep. Ben bunu düzenli yeniden başlatmak zorundamıyım ya. Microsoft diyorum, bak yukarıda derdimi yazdım. Senden bir Windows Mobile 6.5 güncellemesi bekliyorum haberin ola. Hatta bak, 5 yıllık lisanslı Windows XP Home Edition kullanıcınım burada.

2 Yorum

  • Yazan: Enes, 29 Mayıs 2009 @ 11:38 pm

    En az 6 yıllık bir windows mobile kullanıcısı olarak şunu kesinlikle tavsiye ediyorum : hergün mutlaka 1 kez, yatmadan önce windows mobile’ınıza reset atmayı unutmayın.

  • Yazan: FeRHaD, 30 Mayıs 2009 @ 2:25 am

    Her gün yatmadan önce mi! Benim 54 saat olmuş yine. 🙂

Bu yazıya bağlantılar

Bu yazıdaki yorumlar için RSS beslemesi. Geri izleme URI

Yorum yaz