Windows Phone 7 ve çoklu işlem

____________________________________________________________________

Windows Phone 7’de multi-tasking yani çoklu işlem, yani aynı anda birden fazla uygulamanın çalışabilmesi fonksiyonu olmayacak deniyordu. Ancak yeni emülatörleri çıktıkça buna yavaş yavaş ihtimal olduğu ortaya çıkıyor. Belki de Microsoft bu fonksiyonu desteklemeye başlar, belli olmaz.

Uygulamalar bir arayüz iş parçacığına sahip oluyor ve bu uygulamanın kullanıcı görüntüsünde görülecek şeyleri taşıyıp ayarlıyorlar. Bundan başka uygulamanın diğer işlerini yapan “işçi iş parçacıkları” ya da “arkaplan iş parçacıkları” var. Bunlar da ekranda o anda görünmese de arkaplanda olan işlerin yapıldığı iş parçacıkları. Arayüz bunları çağırıyor ve bir şeyler yaptırıyor, onlarla etkileşimle de ekrana bir şeyler koyuluyor.

Çoklu işlem imkânı da işte bu arkaplan iş parçacıkları ile oluyor. Uygulama arkaplana alındığında uygulamanın arayüz iş parçacığı çalışmayı durduruyor ama arkaplan iş parçacıkları hala çalışabiliyor ve sistem kütüphanelerini çağırabiliyor. Yani arkaplanda çalışsalar da dosyalara erişim, okuma, yazma gibi işlemleri yapabiliyorlar…

Arkaplan iş parçacıklarından biri arayüz iş parçacığını çağırdığında ise bu çağrı sıraya koyuluyor ama uygulama ön plana çağrılana kadar çalıştırılmıyor.

Tabi uygulamalar arkaplanda çalışsa da farklı bir modda çalıştıkları için bellek gerektiğinde sonlandırabiliyorlar ki uygulamamız ölmüş oluyor.

Şimdilik konu ile ilgili çok fazla bilgi yok. Yeni emülatör imajları çıktıkça ortaya farklı bilgiler de çıkıyor ortaya. Zaten Microsoft’un bu devirde, iPhone’un bile çoklu uygulama çalıştırma özelliğini duyurduğu bu zamanda bu özelliğe sahip olmayan bir mobil işletim sistemi tuhaf geliyor…

Yorum yok

Henüz bir yorum yok.

Bu yazıdaki yorumlar için RSS beslemesi. Geri izleme URI

Yorum yaz