Windows XP Gecikmeli Yazma

____________________________________________________________________

Geçenlerde Toshiba Portégé G500 akıllı telefonuma Card Export 2 yükleyip denerken yardım sayfalarında kopyalama hızını arttırma ile ilgili bilgiler görmüştüm. Bunları uyguladıktan sonra da bazı problemler oluşmaya çalışmıştı. Tabi küçük dosyalarda Active Sync kullandığımdan bunu uzun süre sonra anlamıştım, Card Export 2’yi bile kaldırmıştım hani. Neyse ki sonunda sorunu çözdüm.

Sorunum Super Copier telefona veriyi normalden çok hızlı kopyalıyor gibi görünüyordu ve bir süre sonra duraklıyor ve öylece uzun süre kalıyordu. İşin kötü kısmı da bu esnada Windows masaüstü ve Opera gibi programların arayüzleri donuyor kullanılamaz hale geliyordu. Bir de bu kopyalama işleminde telefonu bilgisayardan ayırdığımda gecikmeli yazma hatası veriyordu.

Google’da gecikmeli yazma hatası ile ilgili bakınırken sorunumun çözümünü de buldum. Bir yerden bu gecikmeli yazma özelliğini kapatacağımı zaten biliyordum ancak neredendi hatırlamıyordum. Sonunda bunu buldum artık.

Gecikmeli yazmada Windows veriyi önceden sabit diskten okuyup tampon belleğe alıyor ve bu şekilde gönderiyor telefona. Tabi Super Copier gibi kopyalama programları da Windows’un veriyi tamponlamasını kopyalama olarak görüyor. Bundan sonra da Windows telefona yazarken işlem duraklamış gibi görünüyordu. Halbuki telefona yazma yapılıyor o esnada. Telefonun USB sürümü de USB1.1 olduğundan yaklaşık 400 KB/s hızla yazma yapıyor ki dosya boyutu büyükse ciddi işkence, çünkü kopyalama bitene kadar bilgisayar tam anlamıyla çalışmıyor. Hatta her zaman işlemciyi %100 tutan Folding@Home bile %0’ın üzerine çıkamıyordu. 🙂 Ha bu arada buradan Intel PXA270, USB2.0 destekleyen işlemci kullanıp USB hızını 1.1’de bırakan, ve hatta aynı ürün serisindeki G900 cihazda USB HOST özelliği aktifken bunda ise pasif bırakan Toshiba’yı kınıyorum.

Sorunun çözümü ise basit birşey. Telefona yığın depolama aygıtı olarak bilgisayara bağlanıp Bilgisayarım açılır. Cihazın simgesine sağ tıklanıp Özellikler > Donanım yolundan gidip aşağıdan aygıt seçilip aynı penceredeki Özellikler > İlkeler yolundan gidilir.

Aygıt yazma önbelleği ve güvenli kaldırma ilkeleri

Aygıt yazma önbelleği ve güvenli kaldırma ilkeleri

Burada karşımızda iki seçenek var:

  1. Çabuk uzaklaştırma için en iyi duruma getir: Burada hızlandırıcı önbellek kullanılmaz, yani gecikmeli yazma kapalıdır. Kopyalama işlemi bittikten sonra telefonu bilgisayardan doğrudan korkmadan ayırabilirsiniz.
  2. Performans için en iyi duruma getir: Bu kopyalama hızını arttırmak için yazma önbelleğini etkinleştirir. Tabi bu da Super Copier gibi kopyalama programlarının yanlış bilgi vermelerine sebep olur. Cihazınızı da ayırmak için sağ alttaki aygıt simgesine sağ tıklayıp Donanımı Güvenle Kaldır demeniz gereklidir. Yoksa yazma hataları oluşabilir.
  3. Diskte yazma önbelleğini etkinleştir diye de bir seçenek var ki bu da sabit diskler ve optik sürücüler için geçerli bir seçenek. Bu da yukarıdaki ikinci madde ile aynı etkiyi yapıyor anladığım kadarıyla.

Çabuk uzaklaştırma için en iyi duruma getir benim için ideal seçenek şu an. Zaten telefona maksimum yazma hızı 400 KB/s kadar falan ve bunu ne yaparsanız yapın arttıramazsınız, en azından ben sanmıyorum. 🙂 Benim önceki ayarım performans için olandı ve o kadar performanslı idi ki bilgisayarı kullanamıyordum bile. 🙂

2 Yorum

  • Yazan: ali osman, 27 Ekim 2011 @ 1:08 am

    bende aktif değil ama etkinleştir butonu falan ??

  • Yazan: FeRHaD, 29 Ekim 2011 @ 3:31 am

    Neden olabilir bilemiyorum.

Bu yazıya bağlantılar

Bu yazıdaki yorumlar için RSS beslemesi. Geri izleme URI

Yorum yaz