3N (3G) İhalesi Sonuçlandı A Tipi Lisans Turkcell’in

____________________________________________________________________

Uzun zamandır beklenen 3N ihalesi bugün sonuçlandı. A tipi lisansı daha önce de ihaleye tek başına katılarak kazanan ama yalnız katıldığı ve numara taşınabilirliğini kabul etmediği için lisansı iptal olan Turkcell kazandı.

3N ihalesinde Turkcell KDV dahil 858 milyon YTL, Vodafone 600 milyon YTL, Avea da 512 milyon YTL lisans bedeli ödeyecek, toplamda ise 3 şirket 1 milyar 970 milyon YTL ödeyecek. İhalede A tipi lisansı Turkcell kazandı, B tipi lisansı kura ile Vodafone kazanınca da C tipi lisans Avea’ya kaldı.

A, B ve C lisansları lisansı alan şirketin kullanabileceği frekansı belirtiyor, a lisansı en yüksek (45 MHz), B tipi lisan orta (35 MHz) ve C lisansı da en düşük (30 MHz). Frekans ne kadar yüksekse müşterinin aygıtı ile operatörün baz istasyonu arasındaki iletişim o kadar daha kalitelidir ve kesintisizdir.

TV’de izlediğim Turkcell CEO’sunun açıklamasına göre Turkcell 3N hizmetlerine Haziran ayında başlamayı düşünüyormuş. Olurda Vodafone daha erken davranır ve 3N hizmeti sağlamaya daha erken başlarsa bu devrim pastasından daha büyük pay alabilir. Tabi devrim dediğimiz biraz eski bir devrim olsa bile, millet artık 4N konuşuyor biz hala 3N. Daha kullanamadığımız 3N hizmeti 3 – 4 yıldır çeşitli Afrika ülkelerinde bile kullanılıyor. 🙂

3N ile daha kaliteli ve hızlı kablosuz iletişim olanaklarına kavuşacağız. Şu anki ADSL bağlantımızdan daha hızlı bir bağlantı ile cep telefonumuzdan internete girebilecek, görüntülü konuşma yapabileceğiz. Operatörlerin ücretleri de yeterince makul olursa bu konudaki hizmetlerde büyük gelişmeler görünebilir, örneğin, cep telefonumuzdan TV yayınlarını bile gayat keliteli bir şekilde izleyebiliriz. Hele çoğu uydu yayınının bile 3 – 4 Mbit ile yayın yaptığını düşünürsek, tam kalitede TV keyfi elde edebiliriz.

Daha nice ümitlerle geçen yıl 3N destekli Sony Ericsson K610i cep telefonu almıştım. Telefon 3N göremeden, bir kere bile o kamerasıyla görüntülü konuşma yapmadan haşat oldu. 😀 Şimdi kullandığım Toshiba G500 Portêgê’de de 3N desteği var, o sanırım o günleri görecek. Küçükken Nokia 5110 kullanan akrabalarımı vs. görünce ileride benzeri aletlerle yüzyüze bile görüşebileceğiz derdim ama benim görebileceğim konusunda şüphelerim vardı, sanırım artık görebileceğim. 😀

5 Yorum

  • Yazan: ferdem, 28 Kasım 2008 @ 5:05 pm

    Bir de mobil internet çıkarda adsl’den daha ucuz ya da en azından aynı fiyat olursa deymeyin keyfimize. Ttnet ne yapar o zaman düşünemiyorum bile.

  • Yazan: FeRHaD, 28 Kasım 2008 @ 5:17 pm

    O zaten olacak birşey Ferdem. Kıbrıs bir süre önce üçüncü nesle Turkcell ile geçti. Yaklaşık 140 YTL ücret ile bir modem alıyorsun, modeme Turkcell sim kartını takıyorsun ve İnternet’e girebiliyorsun, 7.2 Mbit hızla. 😀 Tabi ilk anlarda biraz kesintiler yavaşlamalar olmuş, ana vatanda çıkana kadar sistemin hendeklerini gören Turkcell tarafından düzeltmeler olacaktır ve ana vatanda daha iyi bir hizmet vereceklerdir.
    Fiyat konusunda ise bir bilgim yok, arkadaşıma sormak aklıma gelmedi. TTnet’de faydalanacaktır bundan, Turkcell en kaliteli lisansı aldı, dolayısıyla en pahalısını. TTnet ortağı Avea ise en ucuzu, TTnet de kârlı çıkacaktır bu servisten, hatta ADSL’ini kapat 3N’ye geç türü birşey de yapabilir.
    Benim de ADSL sözleşmem iki yıl taahhütlü, 1 yıl olsaydı şu bende Turkcell hizmeti çıkardığı gibi geçebilirdim ama ne yazık ki iki yıl bağlı kalmak zorundayım. Neyse o telefonları kapatma olanağı getirsin bize ötesi önemli değil. 😀

  • Yazan: huybert, 25 Haziran 2009 @ 2:45 pm

    gercekten super ttnetın 3g hızmetı bu sayede heryerde ınternetımız bızle olcak…

  • Yazan: kadir, 25 Temmuz 2009 @ 7:28 pm

    muhteşemsin ttnet ya

  • Yazan: chado, 8 Ağustos 2009 @ 12:24 am

    ttnet bunca yıllık bırıkımyle ucan ınternette super bı hızmet saglıo tesekkurler ttnet super olmus

Bu yazıya bağlantılar

Bu yazıdaki yorumlar için RSS beslemesi. Geri izleme URI

Yorum yaz