900 MHz WCDMA (3G) deneyimi

____________________________________________________________________

Bir sebeple dün Bulgaristan’da bulunmam gerekti. İlginç bir şeyle de karşılaştım. Uzun zamandır Bulgaristan’a gitmemiştim, orada kullanılan 3G frekansı 900 MHz imiş, yani ülkemizde Turkcell ve Vodafone’un kullandığı 2G frekansı. 900 MHz 2G için kapsama alanı üstünlüğü demek ülkemizde. Hani 3G sinyali aynı noktadan verilen 2G sinyali kadar geniş alanı kapsamazya ülkemizde, nedeni 3G sinyalinin 2100 MHz gibi yüksek bir frekansta olması ve daha çok zayıflamasıdır.

Bulgaristan’da ise garip köy yollarında bile HSDPA yazısını görmek garip gelmişti, hani ufukta hiç baz istasyonu bile görmezken. Bizde 2100 MHz ile 3G baz istasyonları açık alanda direk görüş olduğu süre oldukça geniş alanı kapsasa da, iş gerçek hayat koşullarında kullanıma ya da çok basit olarak evin kapısından içeri girince kullanılamaz hale gelebiliyor. Sonuç olarak da verimi düşük bir bağlantı. Bulgaristan’da ise dolaşımda ilk kullandığım operatör BG Globul idi ve köy yolları ve köy içleri dahi 3G vardı. Ta ki gece oldu, yatakta telefonu kurcalamaya başladım; sadece sokakta değil evin içinde dipte bir köşede bile 3G var, servis modu menüsünde farkettim durumu.

GMon programı ekran görüntüsü.

GMon programı ekran görüntüsü.

Evin içinde bile oldukça iyi çeken 3G’nin nedeni meğerse Globul’un 900 MHz frekansta 3G kullanması imiş. Bu durumda da bizim operatörlerin 2G kapsama alanları gibi geniş kapsama alanı ve zayıflamaya karşı daha dayanıklı bir sinyal elde edilmiş oluyor. Aşağıdaki sinyalle ilgili birkaç bilgi. Gördüğünüz üzere 900 MHz 8. bandtan hizmet veriliyor.

Servis modu şebeke bilgileri.

Servis modu şebeke bilgileri.

Bölgedeki diğer UMTS yani 3G hücreler de bunlar. Yani hizmet aldığımdan hariç etrafta daha 6 tane 3G hücresinin / sektörünün sinyali var. Bu dolaşımda olduğum için de olabilir, hani birden fazla operatörden hizmet alabilme hakkım olmasından.

Komşu hücreler görüntüsü.

Komşu hücreler görüntüsü.

Şebeke performansını test etmedim. 3G kapsamasının bina içi bile çok iyi olması dikkatimi çekmişti, üstelik Şeytan’ın unuttuğu bir köyde. 😀 Uzun süreli kalıcı olmadığımdan ve internet ihtiyacım da olmadığından hız testi vs. yapma durumum olmadı. Zaten köyde de internet için DSL falan değil farklı kablosuz bir teknoloji kullanılıyor. Onu da inceleme fırsatım olmadı.

8 Yorum

  • Yazan: S K, 22 Temmuz 2013 @ 6:36 pm

    Allah C.C. Tüm eksikliklerden beridir.Allah C.C. Unutmaz,bilgisinin dışında olan herhangi birşey yoktur.
    Lütfen yazınızda Allah C.C. Hakkında kullandığınız ifadeleri kendi yararınıza düzeltiniz ve Allah C.C. Bağışlanmanızı isteyiniz.

  • Yazan: FeRHaD, 23 Temmuz 2013 @ 3:18 am

    Dediğiniz gibi olsun bakalım.

  • Yazan: dabbe, 27 Temmuz 2013 @ 10:35 pm

    Allah’ın unuttuğu dağ başında yer deyim Allah unuttu demek değil…

  • Yazan: crashday, 18 Ağustos 2013 @ 10:47 am

    Speedtest yapsaydınız iyi olurdu.

  • Yazan: FeRHaD, 19 Ağustos 2013 @ 6:40 pm

    Evet, ben de yapmak istiyordum da orada Turkcell hattımı kullanmıştım. Kısa süreli bir amaçla gittiğimden ve çoğunluğu yaşlı insanların pek böyle şeylerle işi olmadığından köyde yapabilecek bir telefon vs. bulma durumum da olmadı.

  • Yazan: dabbe, 26 Kasım 2014 @ 11:11 am

    Allah’ın unuttuğu deyim olarak kullanılmış… anlamı farklı… + 3G devri bitti 4G başladı 5G yakında…

  • Yazan: FeRHaD, 26 Kasım 2014 @ 5:27 pm

    Aynen, Bulgaristan 4G’ye de geçti bizden önce. 🙂

  • Yazan: şahdamar, 14 Ocak 2015 @ 2:53 am

    yobazlığın anlamı yok allah unutur unutmaz sana mı sorucak mk 😀 adam bilgi paylaşmış.

Bu yazıya bağlantılar

Bu yazıdaki yorumlar için RSS beslemesi. Geri izleme URI

Yorum yaz