Beyne nöron sinyal algılama implantı 1000 günden sonra hala çalışıyor

____________________________________________________________________

2005’te Rhode Island’daki Brown University, Boston’daki Providance VA Mediacal Center ve Massachusetts General Hospital’dan birkaç bilimadamı, S3 lakaplı felçli bir kadının beynine, aspirin büyüklüğünde bir silikon aygıt yerleştirmiş. Amaç dış dünya ile daha iyi bir ilişki kurmasında yardımcı olmak. Ve 2005’te takılan parça 2008 yılında da çalışıyormuş.

S3’ün, 90’ların ortalarında beyinsapına aldığı bir darbe tetraplejiye sebep olmuş. Tetrapleji, dört vücut uzvunun ve ses şeritlerinin felç olması demek.

2005’te Rhode Island’daki Brown University, Boston’daki Providance VA Mediacal Center ve Massachusetts General Hospital’dan birkaç bilimadamı, kadının beynine küçük bir cihaz yerleştirmiş. Yerleştirilen elektrot dizisi, takımın BrainGate sisteminin nöronlar tarafından oluşturulan sinyalleri algılayan donanım ve yazılımdan oluşan bir parçası. Cihazın beyinde bağlı olduğu sinirler hareketin planlanmasını sağlıyor.

Elektrod, sinyali çözerek felçli kişilerin bilgisayar, tekerlekli sandalye ve biyonik uzuvlar gibi dış cihazları kontrol edebilmesini sağlıyor.

Beyin ile bilgisayar arasındaki bağlantıyı sağlayan implant.

Beyin ile bilgisayar arasındaki bağlantıyı sağlayan implant.

Yakın zamanda yayınlanan bir çalışmaya göre de, 2008’de implanttan 1000 gün sonra da beyne yerleştirilen cihaz çalışıyormuş. Deneyde S3’ün bilgisayardaki imleci hareket ettirmeyi düşünerek farklı iki konumu bulup tıklama görevi yapması istenmiş ve S3 bunu başarıyla yapmış.

İlk görevi ekranda bir daire çevresinde dizilmiş hedefler üzerinde imleci hareket ettirip her birine tıklamak imiş. İkincisi de ekranda hareket eden bir hedefi takip edip üzerine tıklamak imiş.

Araştırmalara göre bu, alanda çok büyük bir olay. Beyin implantlarının dayanıklılığını da gösteriyor.

Ancak araç çok da mükemmel çalışmıyormuş. İmplanttan altı ay sonra yapılan denemedekinden daha az sayıda elektrod işe yarar beyin sinyallerini kaydediyormuş. Araştırmacılara göre beyin ile cihaz arasında herhangi bir uyumsuzluk yok. Azalan sinyal kalitesi de cihazın yapımındaki mühendislikten kaynaklı.

Araştırmacıların bu nöron arayüzü ile ilgili amacı ileride hastaların felçsiz insanlar kadar rahat bir şekilde fare kullanmalarını sağlamak. Tabi daha ileride bu tür çalışmalar daha da ilerleyecek, ve muhtemelen yapay bedenler içinde orijinal beyinler olarak yaşamını sürdürebilecek insanlar.

Yorum yok

Henüz bir yorum yok.

Bu yazıdaki yorumlar için RSS beslemesi. Geri izleme URI

Yorum yaz