Cep telefonundan USB WiFi adaptörü

____________________________________________________________________

Windows Mobile işletim sisteminde WMWiFiRouter yazılımıyla cep telefonunuzu bir USB WiFi adaptörü gibi kullanabilirsiniz.

Bugün bilgisayarımı soğuk odamdan sobanın olduğu oturma odasına taşımaya karar verdim. Sadece benim odamın kapısı ile oturma odasının kapısı arasında 8 metre uzaklık var. Odamdaki modeme gelen kablo ise o kadar uzun değil. Birkaç ADSL Splitter ve kabloları var, birleştirsem de yine işime yaramazdı. Ben de İnternet’e cep telefonum üzerinden bağlanmaya karar verdim.

İnternet bağlantısını Internet Sharing uygulaması ile yapacaktım. Telefon ile kablosuz modemim arasında kablosuz bağlantı kuracak ve İnternet paylaşımı ile de bu bağlantıyı telefonu USB üzerinden bilgisayara bağlayarak kullanacaktım.

Ne yazık ki, planlarım tutmadı. Internet Sharing uygulaması meğerse sadece şebeke bağlantısını paylaşabiliyormuş, yani WiFi bağlantısını bilgisayarınızla paylaştıramıyoruz.

Bunun üzerine WMWiFiRouter programını kullanmaya karar verdim. Bu program cep telefonunuzun WiFi antenini kullanarak farklı işler başarıyor. Mesela cep telefonunuzu bir kablosuz ağ erişim noktasına çevirebiliyor, bir kablosuz ağ oluşturabiliyor. Bu ağ üzerinden üzerinden İnternet paylaşımı yapabiliyor. Tabi tüm bunları yaparken telefonunuzu normal WiFi özelliklerini kullanamayabiliyorsunuz. Çünkü aygıtınız bir erişim noktasına dönüşerek farklı bir görev üstleniyor.

WMWiFiRouter programı ile oturma odasından odamdaki modemime bağlanıp telefonumu da bilgisayara bağlayıp cep telefonumu bir USB WiFi adaptörü olarak kullanıyorum şu an.

Windows Mobile işletim sistemli akıllı telefon veya cep bilgisayarı aygıtınızı WiFi adaptörü olarak kullanmak için önce WMWiFiRouter programına ihtiyacınız var. WMWiFiRouter programını WM işletim sistemli akıllı telefonlar (Smartphone) ve cep bilgisayarları (Pocket PC) için aşağıdaki bağlantıdan indirebilirsiniz.

Bu sadece deneme sürümüdür, çok beğenirseniz daha sonra satın alırsınız, veya crack, serial vs. de uğraşabilirsiniz tavsiye etmediğim işler, bana da sormayın.

İndirdiğiniz dosyayı aygıtınıza yükleyin. Kullanmak istediğiniz özelliklere göre cihazınızın Wifi ve mavidiş bağlantılarını aktif hale getirin ve kablosuz modeminize şifrenizle vs. bağlanmış olun, yoksa program bunları görmeyebilir. İlk çalıştırdığınızda programın genel ayarlarını yapacaksınız. İlk önce serial isteyecek, bu kısmı atlayacaksınız tabii. Sonrasında da çok detaylı olmayan diğer ayarları yapacaksınız. Bunlar cihazın erişim noktası olarak mı kullanılacağı, ad hoc aktif olup olmaması, veri şifrelemesi, ve kanal vs. ayarları. Wifi network management ayarı olarak Stored (Faster) seçeneğini tavsiye ederim.

WMWifirouter ana menüWMWifiRouter ana menü

Tüm ayarlar bittiğinde yukarıdaki gibi bir görüntüyle karşılaşıyorsunuz. Burada da görüntüde sol altta belirgin olan yeşil simgeye yön tuşları ile gelip seçin veya Connect Wifi to USB seçeneğini seçin. Bundan sonra telefon var olan bir kablosuz ağa bağlanacak ve usb bağlantısını da etkin hale getirecek. Telefonunuzu bilgisayarınıza bağladığınızda ağ muhtemelen kullanılabilir halde olacak. Ekranda şu aşağıdaki gibi bir görünüm olacak.

Wifi ve USB bağlı

Wifi ve USB bağlı

Burada soldaki yeşil seçenek aşağıdaki gibi istatistikler görmenizi ve diğer kırmızı da bağlantıyı sonlandırmanızı sağlıyor.

Bağlantı durumu

Bağlantı durumu

Bağlantı durumu istatistikleri ekranında yön tuşları ile yeşil yön butonlarına tıklayarak daha ayrıntılı Wifi, USB, NAT bilgilerine ulaşabilirsiniz.

Program Ağ Bağlantılarım‘da görünecek bir ağ bağlantısı oluşturacak. Bu bğlantıyı kullanarak İnternet’e aygıtınız üzerinden bağlanabileceksiniz. Eğer bağlanamazsanız bilgisayarınızı bir kez yeniden başlatmayı deneyin tekrar olmazsa programın ayarlarından farklı seçenekler deneyerek bağlanmayı deneyin.

Hız olarak program ile telefonunuzun ağ bağlantısı kullanma kapasitesini tamamen kullanıyorsunuz. Yani hız sadece Wifi bağlantısına özgü değil, muhtemelen aygıtınızı bilgisayarınız üzerinden ActiveSync ile İnternet’ e bağladığınızdan elde ettiğiniz hızla aynı olacaktır. Hız aygıttan aygıta değişir. Örneğin bende hız indirme olarak 350 – 390 Kbps arası, yükleme de bundan daha az. ADSL bağlantım 1 Mbps olsa bile telefonun donanımı nedeniyle ancak bu hızda bağlantıyı kullanabiliyorum. Tabi dosya indirme dışında çok fazla bir yavaşlama fark etmedim, çünkü zaten her siteden her an 1 Mbps ile normalde bile indiremiyorum. 🙂 Bağlantı hızı dediğim gibi cihaza göre farklılık gösterir, Toshiba Portege G500’den yeni cihazların hızları daha iyi olacaktır. Gerçi bunun yenilikle alakası yok, kullanılan donanımla ilgili.

8 Yorum

  • Yazan: emre, 19 Mart 2009 @ 12:34 am

    merhaba ben bu wi fi olayını çok merak ediyorum ben sizin yazılarınızı diikkatlice okudum ancak anlıyamadığın konular var bende aynı sizin gibi masa üstü pc me kablosuz ağ kullanarak internete bağlanmak istiyorum willes adaptör olarakkta cep telefonumu kullanmak istiyorum yani wi fi dadıtan bir agdan interneti cep telefonum sayesinde pc me aktarmak cep telefonları bu işi LAn modem olarak yapıyor ama wi fi olarak yapabiliyormu bilmiyordun simdi sizden ögrendiğime göre yapıyor ama tan olarak anlamadığım şu o programı cep telefonuna mı yoksa pc ye mı kurucaz ve bu usb entegreli her telefen markası içinmi yoksa wi fi li cep telefonları için mi gecerli ? bi mail atarak yanıtlarsanız çek sevinirim

  • Yazan: FeRHaD, 19 Mart 2009 @ 12:50 am

    Cep telefonu bu işi Wi-Fi modem olarak yapıyor ama masaüstü bilgisayarındaki işletim sisteminin bunun hakkında pek bilgisi olmuyor, bunu sadece bir yerel ağ bağlantısı olarak görüyor. Yani yine bir LAN bağlantısı.
    Programı cep telefonuna yüklüyorsunuz, bilgisayara yüklemeniz gereken birşey yok. Programı ayarları yapıp çalıştırıyorsunuz ve USB kablosu ile bilgisayarınıza bağlıyorsunuz. Kısa bir süre sonra bilgisayarınızda yeni bir ağ bağlantısı kurulduğu ile ilgili bir bilgi balonu görünüyor ve İnternet gezgininizi açıp kullanmaya başlayabilirsiniz. Tabi başka ağ bağlantılarının ayarları vs. varsa birkaç şey yapmak gerekebilir.
    Ubuntu Linux ile de denedim, onda da sorunsuz çalışıyor.
    Hangi telefonlar için? Wi-Fi yani kablosuz bağlantı desteği olması gerekli ve bluetooth ya da USB bağlantısı da desteklemeli. Bluetooth ile de bağlanabilirsiniz.
    Yalnız işletim sistemi olarak benim telefonumda Windows Mobile var ve programın sadece Windows Mobile ve Symbian desteği var. Bu sebeple bunlardan biri telefonunuzda olmak zorunda.
    Yoksa da telefon modelinize göre farklı çözümler mutlaka vardır.

  • Yazan: emre, 19 Mart 2009 @ 4:45 pm

    bena kısa sürede cevap verdiğiniz için çok teşekkür ederim bu daha açıklayıcı oldu umarım kafası takılan arkadaşlar için de önemli bir not olmuştur yani cep telefonumuzun wi fi vi ve mutlaka Windows Mobile ve Symbian desteği olması gerektiğini ve bu pro nun cep telefonumuzu yüklenmesi gerektiğini öğrenmiş olduk programında ücretli firmasından da satın almak suretiyle kullanılacağını ekliyerek herkeze tek tek teşekkür ederim iyi çalışmalar

  • Yazan: FeRHaD, 19 Mart 2009 @ 5:12 pm

    Programı satın almasan da belli bir süre kullanabiliyorsun. Bu süre ne kadar bilmem ama yaklaşık bir aya yakındır kullana biliyorum.
    Bir de telefonu bu şekilde uzun süre kullanmak bataryası için iyi değil. Bir yandan şarj olurken bir yandan da devamlı akım çekilmesi pili biraz sersemletiyor. Uzun süre kullanacaksanız eski bir pil kullanmanız tavsiye olur.
    Ya da kullanımdan sonra pili birkaç kez tamamen deşarj edip şarj edin, bir süre sonra düzelecektir.

  • Yazan: bekir, 25 Aralık 2009 @ 1:26 am

    abi teşekkür ederim ya

  • Yazan: Para y iyomu, 3 Eylül 2012 @ 2:11 pm

    para yyiyiyomu
    kullanmak

  • Yazan: FeRHaD, 4 Eylül 2012 @ 1:57 am

    Eğer 3G bağlantısını bilgisayarınıza paylaştırırsanız ve iyi bir mobil internet paketiniz yoksa yer.
    Ama evinizdeki WiFi ağını bilgisayarınıza paylaştırdığında yemez, tabi kotalı bir tarifeniz varsa kota saymaya devam eder.

  • Yazan: memu.exe, 25 Nisan 2023 @ 6:00 am

    ty

Bu yazıya bağlantılar

Bu yazıdaki yorumlar için RSS beslemesi. Geri izleme URI

Yorum yaz