Clean Wind Energy güç kulesi

____________________________________________________________________

Clean Wind Energy 914metre yükselikteki güç kulesiyle ilginç bir yolla elektrik üretmeyi planlıyor. Sistem “Downdraft Tower” diye bir kulenin içinde hava akışı sağlayarak türbinler ve jeneratörler döndürüp elektrik üretecek. 1100 – 1150 megavat saat üretim tahmin ediliyormuş.

Sistemde kullanılan silindir şeklindeki baca, bu termik ya da nükleer santrallerde kullanılan soğutma kulelerinden çok daha yüksek, 914m yükseklikte ki, gökdelenlerden bile yüksek olması. Üstelik bunun bir hava akımı yaratma amaçlı olmasını bırakın, dışında bulunacak rüzgar bile, o yükseklikteki bir yapıdan beni korkutmaya yetiyor. Tabi yapan mühendisler fazlasıyla özen gösterirse sorun olmayacaktır.

Sistemin çalışma prensibi ilginç. Pompalarla kulenin tepesine su taşınacak. Bu su ince bir sis halinde kulenin tepesinden içeri sprey gibi püskürtülecek. Bu su burada buharlaşarak ortamdaki havanın ısısını alacak ve havayı soğutacak. Soğuyan hava da yoğunlaşıp ağırlığı artacak ve aşağı düşmeye başlayacak. Bu yapay hava hareketinin hızı 50 mil/saat’e kadar çıkacak ve aşağı inen bu hava kulenin dibindeki türbinleri döndürecek. Türbinlerde 1100 – 1150 megavat saat enerji üretecek olan jeneratörleri döndürecek.

Belirsizlikler var tabi, sprey gibi püskürtülecek su mutlaka basınçla püskürtülmeli ki o soğuk deodorantların etkisini yapıp havayı soğutabilsin. Bunun için de bol miktarda su lazım tabi. Ha bir de bu bol miktardaki suyu 914 metre yükseğe çıkaracak pompa sisteminin masrafı ver harcayacağı enerji. Sistemden düşük maliyetli olarak bahsediliyor sanırım. Ama 914 metre yükseklikte, ve o yükseklikteki hava şartı ve basınçlarına dayanıp, bir de içinde bir mini fırtına oluşturacak bir yapı pek de düşük maliyetli olmaz gibime geliyor.

Yalnız kulenin bir üretim sistemi daha var. Kulenin dış yüzeyi düz falan değil, aşağı ve içe doğru eğimli perdelerden oluşuyor. Kulenin dış yüzeyinde esen bu perdelerden aşağı doğru yönlendiriliyor ve bu hava akışı da türbinlerin dönmesini sağlıyor. Bu şekilde ekstradan doğal rüzgar kullanılarak da enerji üretilmiş oluyor.

Sistemin çalışmasını görselleyen bir video:

Yorum yok

Henüz bir yorum yok.

Bu yazıdaki yorumlar için RSS beslemesi. Geri izleme URI

Yorum yaz