Dikkat! Güneş aktivitesi artıyor

____________________________________________________________________

Bilim adamları ileriki dönemlerde GüneÅŸ aktivitelerinde artış olacağını ve bunun da farklı biçimlerde Dünya’ya ulaÅŸarak hayatımızı etkileyebileceÄŸini söylüyor.

GüneÅŸ, merkezinde oluÅŸan çeÅŸitli kimyasal olaylar ile ortaya çok büyük miktarda enerji çıkarabilen bir oluÅŸum. Merkezindeki olaylar da daha ilginç ki, vakti geldiÄŸinde Dünya’ya kadar ulaÅŸabilen elektromanyetik radyasyon dalgaları üretebiliyor. Aslında bu tür dalgalar devamlı olarak GüneÅŸ’ten yayılıyor, ve kutup bölgelerinde muhteÅŸem görsellikte aurora olaylarına dönüşebiliyor. Ancak bazı zamanlarda GüneÅŸ’in merkezinde coÅŸan olaylar bunların çok daha fazla ÅŸiddetlenmesine ve daha fazla elektrik ile yüklü olarak yayılmasına sebep oluyor.

GüneÅŸ’teki bu anormal durumun olduÄŸu dönemlerde de elektrik ile çalışan aletler bundan etkilenebiliyor. Mesela güneÅŸten yayılan güçlü elektromanyetik radyasyon radyo ve televizyon dalgalarında parazite sebep olabiliyor. Daha ÅŸiddetlendiklerinde radyo dalgaları ile yapılan her türlü iletiÅŸimi sekteye uÄŸratabiliyorlar. Ya da daha da yükseldiklerinde enerji nakil sistemlerinde arızaya yol açabiliyorlar (Quebec/Kanada, 1989).

GüneÅŸ aktivitelerinin artacağı bir döneme yaklaÅŸmakta imiÅŸiz yine, hani 2012’de Dünya gerçekten yutulabilir falan… 😀

Ä°ÅŸin esprisi tamam da bilim adamlarının uyarıları ciddi sanırım. Hani karasal olarak çok fazla etkilemese bile özellikle uzaydaki uydularla Dünya’daki kontrol merkezleri ve alıcı verici cihazlar arasındaki iletiÅŸimde problem oluÅŸabilir. Bunun etkileri de mesela bir seferde birkaç uyduya birden baÄŸlanarak çalışan GPS konum bulma sistemlerinde görülebilir. Çünkü bu tür cihazlar zayıf radyo sinyalleri ile iÅŸlerini yaparlar ve GüneÅŸ fırtınalarından kaynaklı elektromanyetik radyasyon bunları daha da zayıflatabilir, güçlendirebilir ya da saptırabilir. Bu da çok az miktarda olsa bile cihazın doÄŸruluÄŸunu 10 metre bile olsa bir kaymaya sebep olarak etkileyebilir. Bu 10 m hadi araç vs. kullanıcıları için o kadar önemli olmayacaktır ama daha hassas iÅŸler yapanlar için…

Dünya’nın atmosfer tabakalarından olan iyonosfer güneÅŸ enerjisinin etkisiyle iyonlaÅŸarak radyo dalgalarının çeÅŸitli ÅŸekillerde ilerlmesine ya da yansımasına sebep oluyor. Bu özelliklerden zaten günümüzde faydalanılıyor. Ama ÅŸiddetli bir fırtına durumunda iyonosfer farklı ÅŸekilde etkilenerek radyo dalgalarının çok daha yavaÅŸ ve zayıf iletilmesine sebep olur ki, GPS cihazları gibi hassas cihazların doÄŸruluk oranını düşüren de budur.

Bu tür durumlardan başka güçlü elektromanyetik radyasyonun elektrik şebekelerine ve elektrikle çalışan aletlere de zarar verme ihtimali vardır ki her şeyin yavaş yavaş elektriğe dayalı hale geldiği dünyamızda bunun sonuçları pek iyi olmayabilir. Büyük elektrik kesintileri, arızalı cihazların ekonomiyi canlandırması vs. neler olacak ben de merak ediyorum.

Ne yazık ki ÅŸu aÅŸamalarda korunmak için pek yapabileceÄŸimiz çok ÅŸey yok. GPS konum bulma ve uydu mesajlaÅŸma cihazları kullananlar konumlarından çok emin olmamalılar. 🙂 Yüksek gerilim hatları etrafında oynamak vs. de biraz tehlikelileÅŸiyor artık…

Yorum yok

Henüz bir yorum yok.

Bu yazıdaki yorumlar için RSS beslemesi. Geri izleme URI

Yorum yaz