Google çevrimiçi hız testi

____________________________________________________________________

Bu Google yerinde durmaz devamlı bir şeyler çıkarırya, yine bir şey çıkarmış, yeni haberim oldu, hoşuma gitti. Hani internetteki sayfanızın ne kadar hızlı açıldığını ölçen sayfalar ve ağ gezgini eklentileri varya. Böyle hangi dosyanın kaç ms sürede yüklendiğini vs. de gösterirler. Google da benzer bir şey yapmış. Buna da Page Speed Online demiş. İşi ise yüklenme hızını iyileştirebilecek tavsiyeler sunmak.

Page Speed Online ile sayfanızın yüklenme hızından memnun değilseniz, ya da daha da iyileştirmek istiyorsanız, bunu nasıl yapabileceğiniz ile ilgili ipuçları veriyor.

Page Speed Online’ın vereceği öneriler CSS, JS gibi dosyaları sıkıştırmak, resim dosyalarının sıkıştırmalarını arttırmak, önbellek ipuçları gibi ipuçları.

Sistem oldukça basit, Page Speed Online sayfasına giriyorsunuz ve bir site adresi yazıyorsunuz. Bundan sonra Analyza Performance butonu var. Burada butonun yan kısmında aşağı doğru bir ok var. Tıkladığınızda da normal PC ve cep telefonu için analiz türünü seçme imkanı doğuyor.

Performans testi 5 – 10 saniye sürüyor ve sonucu 100 üzerinden bir notla değerlendirme olarak alıyorsunuz. Sayfa performansı ne kadar iyiyse, o kadar yüksek puanı olur. Yüksek puan demek de, sayfayı hızlandırmak için daha az yapılabilecek şey var demek. Bu bloga verdiği puan mesela 82.

Öneriler yüksek öncelikliden, orta ve az öncelikli öneriler şeklinde sunuluyor. Yüksek öncelikli (High priority) öneriler hızlandırma çalışmamızda ilk önce yapılması gereken ve bize en iyi sonuçları verecek şeyler. Orta öncelikli (Medium priority) öneriler ilk öneriler kadar etkisi olmayacak, daha küçük sonuçlu öneriler. Düşük öncelikli (Low priority) öneriler ise çok fazla miktarda bulunmaları durumunda hepsini uygularsak biraz hissedilebilir bir faydası olacak öneriler.

Bize sunulan öneri bağlantılarına tıkladığımızda da sitemizin inceleme sonuçlarına göre sitemizde iyileştirebileceğimiz sayfa ve dosyaları gösteriyor. Mesela WordPress’in jQuery dosyasını sıkıştırın 500 bayt boyutu küçülür açılışında %0 hızlanma olur. Yüksek öncelikli öğelerde ise daha yüksek yüzdeli tavsiyeler alıyoruz. Bana bu konuda verdiği HTTP başlıklarına sayfa ya da dosyaların geçerlilik sürelerini ayarlayıp o süre içinde siteye bir kez girildikten sonraki girişlerde sayfayı içeriğin sunucudan değil ağ gezgininin önbelleğinden alınmasını sağlamak.

Page Speed Online, işte sunacağı önerilerle internet sayfanızı hızlandırmanıza yardımcı olacak bir uygulama. Sizin de bir siteniz varsa, buyrun siz de bakın bir durumunuza.

Yorum yok

Henüz bir yorum yok.

Bu yazıdaki yorumlar için RSS beslemesi. Geri izleme URI

Yorum yaz