İOLP Devamsızlık Sorgulama

____________________________________________________________________

İngilizce Öğretmenliği Lisans Programı’nda okuyor ve devamsızlık bilgilerinizi görmek istiyorsanız sizi buraya alalım.

iolpogr.anadolu.edu.tr

Yok gittim ama olmuyor, sorunlar var ya da ben giremiyorum tıklıyorum başka yere gidiyor, bilmemne engellendi diyor diyorsanız aşağıya devam edin.
_____________________________________
Bölümümüz İOLP’nin (İngilizce Öğretmeni Lisans Programı) o kadar basit bir devamsızlık sorgulama sistemi var ki neredeyse her İOLP öğrencisi sisteme girip devamsızlıklarını kontrol edebilecek. Aslında sistem basit fakat birkaç gereksiz şey yüzünden çoğu kullanıcı düzgün bir şekilde girip devamsızlıklarını öğrenemiyor veya öğrense de bu bir işkenceye dönüşüyor. Bu bahsettiğimiz iki şey sisteme giriş için açılır pencereler (Pop-up)ve bir captcha.

Öncelikle baş belamız olan bir açılır pencere iznimiz var. Çünkü Devamsızlık Sorgulama sayfasına girdiğimizde farklı bir sorgulama penceresi açılıyor ve ilk sayfa Anadolu Üniversitesi ana sayfasına yönlendiriliyor. Sisteme girebilmek için kötü ünlü bilinen açılır pencerelere  izin verilmesi gerek. Bu açılır pencereli sistem çok kötü ve de gereksiz olmuş. Ne olurdu sanki sorgulamayı normal bir sayfada yapsalar. Öncelikle bu şekilde sorgulama yapabilmek için açılır pencerelere izin vermek gerek. Bunu kullandığımız tarayıcıya göre aşağıdaki gibi yapabiliriz.

Internet Explorer: Internet Explorer’da açılır pencere engelleyicisini devre dışı bırakmak için Menü Çubuğu‘nda Araçlar > Açılır Pencere Engelleyicisi > Açılır Pencere Engelleyicisini Kapat yolunu takip ediniz. Bundan sonra tüm açılır pencereler açılacak.

Firefox: Firefox tarayıcılarda açılır pencerelere izin vermek için üst menüdeki Araçlar > Seçenekler > İçerik > Açılır Pencereleri Engelle seçeneğindeki tik işaretini kaldırın. İsterseniz aynı seçeneğin tam karşısındaki Ayrıcalıklar butonuna tıklayıp açılır pencerelere izin verilmesini istediğiniz sitelere iolpogr.anadolu.edu.tr adresini ekleyerek sadece bu sitedeki açılır pencerelerin açılmasını sağlayabilirsiniz.

Opera: Opera tarayıcılarda açılır pencerelere izin vermek için Araçlar > Hızlı Özellik Değiştirme > Açılır pencereleri kabul et seçeneğini seçiniz. İsterseniz Opera’da da site tercihlerini ayarlayarak sadece bu adresteki pencerelerin açılmasını sağlayabilirsiniz.

Açılır pencerelere izin verip devamsızlığınızı sorguladıktan sonra tarayıcınızın açılır pencere engelleyicilerini yine etkinleştirmeniz güvenliğiniz için tavsiye edilir. Bunun için tarayıcılara göre şu sekme sırasını takip edin takip edin.

Internet Explorer: Araçlar > Açılır Pencere Engelleyicisi > Açılır Pencere Engelleyicisini Aç

Firefox: Araçlar > Seçenekler > İçerik > Açılır Pencereleri Engelle seçeneğine bir tik koyun.

Opera: Araçlar > Hızlı Özellik Değiştirme > Açılır pencereleri engelle

Diğer işkence aletlerinden biri de sorgulama sayfasındaki captcha. Her sorgudan önce bu captchayı yazmanız gerekiyor. Tabi bazen de anlaşılamayacak kadar karışık olmuyor değil. Bu durumda da bir hata alıyorsunuz ve tüm işlemi tekrardan yapmanız gerekiyor. Buna karşı tek alternatif çözüm tarayıcı olarak Opera kullanmak. Opera sanırım önbellek ayarları sebebiyle her seferinde aynı captcha grafiğini gösteriyor. 😀

Aslında çok basit bir sistem fakat neden kullanıldığını anlamadığım bu açılır pencere yöneticisi ve hiç sevmediğim captcha grafikleri yüzünden bu bir zaman kaybına dönüştürülmüş durumda. Peki hayatında ilk kez açılır pencere engelini açmak zorunda kalanlar ne yapacak? 😀

8 Yorum

  • Yazan: Sait, 13 Mayıs 2008 @ 1:38 pm

    Bir kere onun adı chapta değil Captcha. http://tr.wikipedia.org/wiki/CAPTCHA adresine bir bakmak lazım neden kullanılıyor diye.
    Pop-up ise birçok sitede kullanılan bir yapı örnek olarak banka sistemleri verilebilir. Birşeyleri tam bilmeden yorum yapmak
    sağlıklı değil.

  • Yazan: FeRHaD, 13 Mayıs 2008 @ 9:21 pm

    Sait bey, captcha – chapta uyarınız için teşekkürler. Chapta kelimesini ilk olarak bir blogda görmüştüm orada görüğümden beridir öyle kullanıyorum. Öğrendiğim iyi oldu. İzninizle yazı içerisindeki yanlış kelimeleri düzelteceğim. Aslında bu kelimenin kendi dilimizde karşılığı nedir merak ediyorum.
    Pop up (Açılır Pencere)’da yaygın bir yapı ama çoğu tarayıcı standart olarak bunları engellemek için ayarlı ve bu da bilmeyen kullanıcılar için problem çıkarıyor.
    Aslında çoğu kötü amaçlı sitelerdeki açılır pencereler tarayıcılarda açılıyor, fakat sorgulama sisteminin pencereleri açılmıyor. Eğer gerçekten gerekli ise bunların da bu şekilde açılması sağlanırsa oldukça iyi olacak. Özellikle bilmeyen kullanıcılar için oldukça iyi olacak. Bazı arkadaşlarımı geçen yıl AÖF Büro – Web Hizmetleri sayesinde bilgisayarla tanıştırdım, doğru düzgün kullanmasını bilmezlerken açılır pencereler oldukça problem olmuştu.
    En azından ne kadar bilgisayardan uzak kalmak isteseler de mecburiyetten yavaş yavaş öğreniyorlar.
    Saygılar;
    Ferhad

  • Yazan: Sait, 13 Mayıs 2008 @ 9:58 pm

    Captcha’nın “Completely Automated Public Turing test to tell Computers and Humans Apart” olarak açılımı var. Bunu direkt türkçeye çevirmeye kalkmak anlamsız kanımca. Onun yerine ne yaptığına bakmak lazım. Captchanın genel amacı karşı taraftaki kullanıcının insan olup olmadığını anlamak için kullanılır. Tabiki karakter kontrolü yapılmıyor :=)) Kötü niyetli kişiler kullandıkları yazılımlarla sorgulama sayfasını otomatik olarak sorgulayabilirler. Bunu yaparkende Brute Force tarzı saldırıları kullanılabilir.Fakat sorgulama sisteminin en önemli sorgulama değişkeni öğrenci numarası. Bu değer otomatik olarak üretilerek sisteme saldırıda bulunabilinir. Sisteme yoğunluk yaratılarak sorun çıkartılabilir. Tüm sistemdeki devamsızlık bilgileri öğrenilebilir. Farklı siteler devamsızlıkları gösteriyoruz diyerek bu sistemden aldıkları sonuçları kendilerine mal edebilir.Fakat kullanılan bu güvenlik teknolojisiyle yani CAPTCHA ile bu tür kötü niyetli olaylar bertaraf edilebilir.
    Saygılarımla

  • Yazan: FeRHaD, 13 Mayıs 2008 @ 10:21 pm

    Açıklamanız için teşekkür ederim. Captcha sistemini ben de spam yorumlara karşı kullanmıştım fakat sunucu değişimi sonrası tekrar kullanmadım, zaten aşırıya kaçan ayarlarım nedeniyle okunup anlaşılamıyordu. Fakat İOLP sistemi gibi ciddi bir yapı için şart.
    Tabii bazen biraz fazla karışık bir grafik ürettiği vakit çekilmez oluyor, onun dışında catchpa ile ilgili bir derdimiz yok.

  • Yazan: ABDURRAHMAN, 12 Ocak 2009 @ 2:14 pm

    bende öle dedim ma
    kimse
    beni
    dinlemio ewde
    beim
    hakkım
    yoq sanki…

  • Yazan: FeRHaD, 12 Ocak 2009 @ 4:24 pm

    @Abdurrahman
    Hangi konudan bahsediyorsun, ne evdeki hakkı?

  • Yazan: istanbul, 11 Şubat 2010 @ 12:48 am

    ben devamsızlık durumumu ögrenenmıyorum ne yapmalıyım?

  • Yazan: FeRHaD, 11 Şubat 2010 @ 12:58 am

    @istanbul
    Nerede takılıyorsun acaba. Yukarıdaki aşamaları bir inceledin mi, çünkü bende şu an sistem çalışıyor.
    Ha sistem bende de çalışıyor ama devamsızlıklarım ile ilgili bir problem var diyorsan bu hocalarınla ilgili bir şey.

Bu yazıya bağlantılar

Bu yazıdaki yorumlar için RSS beslemesi. Geri izleme URI

Yorum yaz