MÄ°LRES Projesi

____________________________________________________________________

AKP dönemi başladığından beri pek çok kesim tarafından beğenilmese de bir kısım ekonomik politikalarının sonucunda ülkede yapılan yatırımlar iyi kötü artmış durumda. Her tarafa yeni bir şeyler yapılıyor. Ama burada yapılan çoğu şeyde de yabancı yani ithal malzeme kuruluyor. Bunda önemli bir mesele de enerji sektöründe ve yenilenenilir kaynaklarda. Hepsi yurtdışından malzeme alınarak kurulan bu sistemler konusunda bir miktar gelişme var. MİLRES Projesi adında bir proje ile en azından rüzgar türbinlerinin yurtiçinde üretilmesi sağlanacakmış.

MÄ°LRES Projesi ile imal edilecek ilk türbin 2013 yılında Ä°stanbul’da Terkos Gölü kıyısında devreye girecekmiÅŸ ve elektriÄŸini Ä°SKÄ° kullanacakmış. 60 metrelik direÄŸe kurulacak sistem 30 ton ağırlığında olacakmış ve ilk baÅŸta 500 KW daha sonraları da güncellemeler ile 2.5 MW enerji üretecekmiÅŸ.

Türkiye için büyük bir adım, çünkü bu ülkede yapılan neredeyse her yatırım; dışarı giden paralar demek. Neredeyse her şeyi yurt dışından alıyoruz. Yavaş yavaş her sektörün bir yurtiçi üretici grubu da çıkıyor ama daha yaygınlaşması ve daha fazla sektörlere el atması gerek bu grupların.

Konu ile ilgili ÅŸu haberi de okuyabilirsiniz:
Zamları millî rüzgâr türbini önleyecek

Ha haberde dendiÄŸi gibi bu sistemin zam falan önleyeceÄŸi yok. Bunun pek çok sebebi var. Mesela Almanya geçenlerde rüzgar enerjisi üretiminde rekorunu falan kırmıştı ama, stabil olmayan rüzgar hızından dolayı ortaya çıkan sorunlar da çok konuÅŸulmuÅŸtu. Bunlar belli yerlerde elektrik kesintilerinin sanayide sebep olduÄŸu sorunlar ve stabiliteyi saÄŸlamak için satış yapamasa da çalışmak zorunda bırakılan doÄŸal gaz santralleri gibi ÅŸeylerdi. Yani rüzgar santrali temiz enerji üretebilsin diye rüzgardan dolayı olabilecek dengesizlikleri aÅŸmak için de çalışan doÄŸal gaz santrallerinin ikisi de çalışmaları için para istiyor doÄŸal olarak gibisinden ÅŸeyler…

Yorum yok

Henüz bir yorum yok.

Bu yazıdaki yorumlar için RSS beslemesi. Geri izleme URI

Yorum yaz