Opera 10.00 Beta (1551)

____________________________________________________________________

Opera uzun süredir yeni Opera 10 sürümü için çalışmalarına devam ediyor. Sürüm oldukça uzun bir süre Alpha sürümünde yani beta öncesindeydi ve birçok yapı yayınlanmıştı. Bir süre önce de Beta diye bir sürüm indirmiştim ama hala Alpha izleri taşıyordu, çoğu yerde alpha diye bahsediliyordu. Az önce kardanblog‘da gördüğüm yazıdan tam olarak Opera 10 Beta’nın yayınlandığını gördüm. Gidip indirdim ve şu anki Alpha’nın üzerine kurdum.

Opera 10 özelliklerini bildiğimden yeni birşeyler beklemiyordum, stabil olması sağlansa yeterdi. Gerçi bir önceki sürümü Opera 10 Beta(!) 1535 de daha önce yayınlanan yapılara göre kararlı idi. Bu sürümde de yeni birşeyler koymayı unutmamışlar.

Hızlı Erişim (SpeedDial) ayarlama özelliği eklenmiş

Opera Hızlı Erişim olayını ilk tanıtan İnternet gezgini idi ama o zamandan beri de pek geliştirmedi. Standart dokuz kutucuğu vardı ve bunlara linkler ekleme ve Hızlı Erişimi kapatma dışında bir özelliği yoktu. Bunu Opera’dan alanlar ise Hızlı Erişim sayısını değiştirmeyi sağlayacak arayüzü de eklemişlerdi. Biz de yapabiliyorduk bunu ama ufak bir yöntemle. 🙂 Sonuna Opera, Opera 10 Beta ile Hızlı Erişim’deki kutu sayısını artırmaya olanak sağlamış. Hızlı Erişim sayfasında Configure SpeedDial bağlantısından açılan kutucuk ile Hızlı Başlat kutucuğu ayarlanabiliyor. Ha bir de artık Hızlı Başlat arkaplanına istediğiniz resmi ekleyebiliyorsunuz, temanın grafik dosyasını kullanmanız gerekmiyor. Ha bir de keşke satır ve sütun dizilimini kendimiz ayarlayabilseydik, iki kutucuk olsaydı, birine satır sayısını diğerine de sütun sayısını yazardık, şimdikinde kutucuk sayısı sadece 25 ile sınırlı kalıyor.

Opera sekmeleri kabardı. 🙂

Buna ne için ihtiyaç duyulmuş ya da ne gereği varmış bilmem ama bir başka özellik de sekme çubuğunun ortadan tutup aşağı doğru çekilerek genişletilmesi ve sitelerin sadece favicon.ico görüntülerinin değil genel bir görünümlerinin de sekme çubuğunda görünmesi. Ne gerek var diyorum, çünkü gereksiz yer kaplıyor. Aslında Opera kullananların yer derdi yoktur, kısa bir süreye kadar benim de Opera araç çubuğum ekranın %25’ini kaplardı. 🙂 Bir deneme ile kaldırayım bunları deyince alışmaya çalıştım. 🙂 Bu özellik de ekrandaki kullanılabilir alanı azaltıyor işte. Tabi yüksek çözünürlüklü ekranlarda pek problem olmayacaktır.

Yeni sürümde bir de E-posta, BitTorrent gibi Opera’da standart olan şeyler için kolayca dış uygulamaları ayarlayabileceğimiz falan yazmış ama önceki sürümlerde de yapabiliyorduk bunu zaten, anlamadığım eksik birşeyler var sanırım. 🙂

JavaScript motoru da hala Presto, Caracan’ın artık Opera 11 ile geleceği kesinleşti.

Bunların dışında bildik ve önceki Alpha yapılarından gelen özellikler devam ediyor işte. Opera Turbo da artık standartlaşmış bir özellik oldu ama her sitede kullanılamaması olumsuz bir durum, tabi bunun için Opera’nın yapabileceği birşey yok, ara sunucu ile girince problem olabiliyor bazı sitelerde.

Son olarak da bir ekran görüntüsü ekleyeyim de gideyim. 🙂

Opera 10 Beta 1551 fgörünümü

Opera 10 Beta 1551 fgörünümü

Opera 10 Beta 1551’i Opera Next sayfasından indirebilirsiniz.

Yorum yok

Henüz bir yorum yok.

Bu yazıdaki yorumlar için RSS beslemesi. Geri izleme URI

Yorum yaz