Opera 9.62 Güncellemesi

____________________________________________________________________

Bu Opera’da WordPress gibi ikide bir güncelleme yayınlar oldu, o da bozmaya başladı galiba kendini. 😀 Daha kaç hafta önce 9.6’dan 9.61’e güncellemiştim.

Opera açıklar açısından diğer tarayıcılardan daha iyi durumda olan bir tarayıcı (gibi görünüyor. 😀 ). Zamanında tüm tarayıcılarda olan aynı açıkları keşfetmişler. Bunlardan sadece Opera tamamını kapatmış, Firefox yarısı kadarını ve Internet Explorer da çok azını kapatabilmişti. Tabi o bilgiyi bulduğumdan beri Firefox çok sürüm atladı, yani onda da bu açıklar kapanmıştır. Tabi Internet Explorer için bu kadar emin değilim.

Birçok açık kapamaya rağmen hala tarayıcılarda birçok açık var. Google’ın Chrome tarayıcısı bile Apple Web Kit kullandığı için daha ilk günlerde daha önceden aynı kiti kullanan Safari için açıklanmış bir açığa sahip olduğu anlaşıldı.

Opera’nın yeni sürümünde düzeltilen anlaşılan sadece iki problem var. Bunlardan biri tarayıcı geçmişi içinde arama ve diğeri de bağlantı paneli ile ilgili.

İlki Geçmiş panosunda arama yaparken bazı zararlı kodlar çalıştırarak geçmiş arama sonuçlarına zararlı kodlar ekleyebilen ve daha sonra bu kodları çalıştırarak tarayıcının ayarlarını değiştirilebilmesine sebebiyet veren bir açıkmış.

İkincisi ise Bağlantılar panosunda sayfadaki çerçeveler (frame) ve JavaSciprt linkleri dahil tüm linklerin gösterilmesi. Bu durumda bir çerçeve için hazırlanmış olan bir JavaScript kodu çerçevenin dışında bütün sayfada etkili olabiliyor. Bu da güvenlik riskini arttırıyor.

Bu ara sürümde bu problemler giderilmiş. Aslında Opera eski sürümlerinde güncel sürümlerine göre çok daha performanslıydı. Gerçi bugün Opera’da farkettiğim performans düşüklüğü diğer tarayıcılarda da var. Bir süredir bir merak gereği blogu Internet Explorer ile kullanıyorum. İstatistiklere bakmak tam bir felaket. Hele gösterilen son ziyaretlerin sayısını 250 yaptığımda Internet Explorer kendinden tam geçiyor. Ben de takılıyor diye farenin tekerleğini yukarı aşağı döndürüm sinirimi gideriyorum. Biraz sonra Internet Explorer bşlıyor sayfayı bir yukarı bir aşağı kaydırmaya.

Şu an için Opera’dan istediğim JavaScript motorunun biraz iyileştirilmesi ve kapanışın biraz hızlandırılması. Yoğun bir şekilde Ajax kullanan sayfalarda açılış esnasında kilitlenmeler oluyor, tabi bu anda diğer sekmelerdeki sayfaları da gezmek mümkün değil. Bir de kapanışta çok sayıda e-postadan mıdır tarayıcı geçmişinden midir bilmem açılış hızı değil ama kapanış hızı yavaş, bunun da iyileştirilmesi iyi olur. Opera işleminin kapanışı tarayıcı arayüzü ekrandan kaybolduktan yaklaşık 20 saniye sonra gerçekleşiyor.

Opera 9.62 sürümünü Download Opera Browser sayfasından indirebilirsiniz.

2 Yorum

  • Yazan: FeRHaD, 9 Kasım 2008 @ 3:54 am

    Deneme deneme bir iki Opera Mini global Amerika sunucusu…

  • Yazan: FeRHaD, 10 Kasım 2008 @ 1:43 am

    Opera Mini’nin Amerika deneme sürümü de anlaşılan Norveç sunucusundan bağlanıyor Amerika sunucusuna, ya da Avrupa’da olduğumdan soğrudan Norveç sunucusu çalışıyor, Amerika’Ya yönlendirme yapmıyor!

Bu yazıya bağlantılar

Bu yazıdaki yorumlar için RSS beslemesi. Geri izleme URI

Yorum yaz