Örnek İsrail!

____________________________________________________________________

Ä°srail’den ne örnek olabilir. Dün geceden beri Ä°srail’in yardım gemilerine saldırısı konuÅŸuluyor. Yatmadan önce sabaha gemilere saldırılmış bir ÅŸekilde uyanmasam diye tivitlemiÅŸtim, tam o zamanlarda da zaten gemiden canlı yayın kesilmiÅŸ, olan da olmuÅŸtu… Alçak Ä°srail alçaklıklar yapmaya devam ediyor. Yıllardır zaten Filistin’e yaptığı mantıklı bir ÅŸey yok. Ama adamlar bir ÅŸeylerine güveniyorlar ki bu kadar yüzsüzlük ve vurdumduymazlık yapabiliyorlar. Bu güvendikleri ÅŸeylerden biri teknolojileri olmasın. Kabul edin, adamlar teknolojinin zirvesinde.

Burada Ä°srail’in yaptıklarını falan tartışacak deÄŸilim, zaten bunların yanlışlıklarını herkes biliyor. Ancak dikkat çekmek istediÄŸim bir nokta var ki adamlar teknolojik olarak gerçekten ilerlemiÅŸler. Biz hacı hoca hurafeleri, türban davaları, açılımlar, uÄŸraşıp duralım, adamlar ise teknolojide eÄŸitimde zirvelere çıksınlar.

BulduÄŸum birkaç bilgiyi Twitter’a yazacaktım da yazdıktan sonra baktım birkaçtan daha fazla oldular buraya da toplu olarak alayım dedim.

Ä°srail nüfus başı akademik derece sayısında Dünya’da ilk üçte imiÅŸ. İsrail 2002 yılından beri beÅŸ Nobel Ödülü alan bilim adamı yetiÅŸtirmiÅŸ ve bilimsel yayınlar alanında da baya zenginmiÅŸ… KiÅŸi başı kök hücre çalışması araÅŸtırmalarında da 2000 yılından beri Dünya birincisi imiÅŸ Ä°srail. İsrail üniversiteleri de Dünya’daki en iyi ilk yüz üniversite arasındaki üniversitelerden. İsrail uzay bilimlerinde de geçen yıl 20 ülke arasından Thomson Reuters ajansı tarafından ikinci seçilmiÅŸ… 1988’den IAI (Israel Aerospace Industries) tarafından 13 ticari, araÅŸtırma ve casus uydu dizayn edilmiÅŸ, çoÄŸu da Ä°srail’den fırlatılmış…

GüneÅŸ enerjisi konusunda da Ä°srail çok ileride ve güneÅŸ enerjisi ÅŸirketleri de Dünya’da birçok farklı yerde çalışıyormuÅŸ… Ä°srail’deki evlerin %90’ı su ısıtmak için güneÅŸ enerjisi kullanıyormuÅŸ ki Dünya’daki en yüksek oran… Ondan sonra su koruma ve jeotermal enerjide de dünya lideri konumdalar.

Intel ve Microsoft ilk deniz aşırı araÅŸtırma merkezlerini Ä°srail’e kurmuÅŸ, Türkiye’ye deÄŸil. Hani ÅŸu bilgisayarınızın, cep bilgisayarınızın içindeki Intel iÅŸlemciler varya, onların dizaynı da belki burada yapıldı. Intel’in bazı IDC konferansları da burada yapılıyor. Åžu an yani Intel’in iÅŸlemcilerinin büyük kısmı burada dizayn ediliyor. Microsoft neler yapıyor onu bilmiyorum, araÅŸtırmadım pek. Ama bunlar da tek bu kadar deÄŸil, araÅŸtırırsanız daha birçok teknoloji ÅŸirketinin orada fabrikası olduÄŸunu görebilirsiniz.

Daha uzun da yazmayacağım. Bunlar normal bir insana zaten ders vermeye yeter. Ne kadar konuşursak konuşalım, adamlara küfür edelim, adamlar bir kez eğitime ciddi önem vermiş ve yapmış, eğitmiş. Bunun sonucunda da teknolojik olarak gelişmiş, bilimsel araştırma yapmışlar, bilimsel ve teknolojik olarak gelişmişler.

Bizse konuÅŸmuÅŸ konuÅŸmuÅŸ konuÅŸmuÅŸ, bilmediÄŸimiz ÅŸeylere çene çalmış, saçmalamış durmuÅŸ, zaman kaybetmiÅŸiz. Uyan Türkiye, Ä°srail’e bir bakın, biraz örnek alın da siz de öyle yerlere gelin… Uzaktan adamların ürettiÄŸi iÅŸlemciyi kullanarak adamlara küfür etmek kolay… 😀

4 Yorum

  • Yazan: enes, 4 Haziran 2010 @ 8:36 am

    Merhaba, Ferhad bey. Toplumlar bireylerden oluştuğu için, bir toplumdaki iyi ahlaklı ve çalışkan insanların sayısı arttıkça o toplumda ileriye gider. Bizim türk toplumunda son bir kaç asırdır kendi şahsi menfaatini milletin menfaatinin önüne koyan, başkalarının başarılarını takdir etmek yerine onları kıskanan ve başka türlü ahlaksızlıkları yapmaktan çekinmeyen insanların ortaya çıktığı ve bu tür insanların sayısının da günden güne arttığı görülmektedir. Bundan ötürü, biz dolaylı olarak kendimize zarar vermiş oluyoruz. Ancak, ümitsizliğe düşmeyerek,en başta kendimizin nasıl bir insan olduğunu düşünmeliyiz.

  • Yazan: FeRHaD, 4 Haziran 2010 @ 1:35 pm

    Kesinlikle, ben de zaten buna dikkat çekmek için yazmıştım yazıyı. Adamlar tamam kötü, katiller falan ama şu an günlük hayatımızda çok işimize yaradıkları da bir gerçek. 🙂 Çünkü bizden teknolojik ve eğitim olarak öndeler, bizim de en az onların seviyesine gelmemiz gerekli.

  • Yazan: E. Ali, 6 Haziran 2010 @ 3:21 pm

    Yazına katılıyorum. Atatürk demiÅŸ ki “kendimizi artık dev aynasında görme huyundan vazgeçelim” ama bu huyumuzu hiçbir zaman terk etmemiÅŸiz. UyuÅŸuk, nanemolla, düşünmeyi okumayı araÅŸtırmayı hiç sevmeyen bir milletiz. sen dini meselelere dikkat çekmiÅŸsin bu yaklaşımında da “dinin geleneksel motiften baÅŸka türlü görülememesi” açısından çok haklısın. samimi dindar insanlarımız bile çoÄŸunluÄŸu henüz dini “kendisine ait töre unusuru gibi bir ÅŸey” olmaktan baÅŸka ÅŸekilde anlayamaz haldeler. islam dini kuran’a bakarsak insanoÄŸlunu hep bilime teknolojiye ısrarla teÅŸvik ediliyor.
    Kendisine benzemeyini hor görme küçük görme ve düşmanca tavır alma huyundan ibaret olan küçük köy zihniyeti bizde sağcısıyla solcusuyla şeriatçısıyla bütün ulusun ortak kültürü olmuş. genel olarak dindarlık yönümüz sahte ve bozuk. Bunun gibi solcularımızın solculuğu da aynı şekilde sahte ve bozuk. Kökten gelenekçi sağcılara milliyetçilere hiç değinmiyorum. Bütün bu körlüklerden kurtulacağız inşallah ama daha çok zaman var.

  • Yazan: FeRHaD, 6 Haziran 2010 @ 3:32 pm

    Daha çok zaman olduÄŸu kesin. Sadece din deÄŸil, diÄŸer meselelerde de aynıyız. Mesela adalet, eÅŸitlik, tüm insanlar eÅŸittir diye konuÅŸanlar bile bu olaylarda Yahudi’lere küfür etmeye, her PKK olayında kürtlere küfür etmeye; kendini aydın kabul edenler AKP’ye oy verenleri aÅŸağılamaya devam ediyor. Halbuki buna karşı bir ÅŸey yapmadan bunun böyle olacağını düşünmüyorlar mı, düşünseler de yapılabilecek bir ÅŸey varsa baÅŸkaları mı yapsın diyor bilmiyorum. Ama olan boÅŸ boÅŸ insanların bile kendini bir ÅŸey sanması, bununla övünmesi. Halbuki kendilerine bile faydaları yok…

Bu yazıya bağlantılar

Bu yazıdaki yorumlar için RSS beslemesi. Geri izleme URI

Yorum yaz