Paranın dezavantajları

____________________________________________________________________

Bunlar para sahibi olmanın dezavantajları falan değil, parayı hizmetlere ve ürünlere ulaşmak için bir takas yöntemi olarak kullanmanın dezavantajlarıdır.

  1. Para sadece bir kişinin ihtiyaç duyduğu şeyle alabildiği şey arasındaki bir kesişim noktasıdır. İnsanların ihtiyaç duyduğu şey para değil, kaynaklara erişimdir.
  2. Paranın kullanımı ekonomik farklılıklar temelli sınıflaşma ve ayrımcılığa yol açar.
  3. Eşit satın alma gücü olmadan insanlar eşit değildir.
  4. Birçok insan paraya ihtiyaç duydukları için sevmedikleri işlerde kölelik yapmaktadır.
  5. Para ihtiyacı sebebiyle ortaya çok büyük bir bozulma, açgözlülük, suç, ihtilas ve daha birçok kötü sonuç çıkmıştır.
  6. Çoğu yasa şirketlerin yararına yapılmıştır ki bu şirketlerin istediklerini yaptırmak için hükümet yetkililerini ikna edecek lobi ve rüşvet gücü vardır.
  7. Satın alma gücünü kontrol eden kesimler oluşur.
  8. Para sınırlı satın alma gücüne sahip kişileri kontrol etmek için kullanılabilir.
  9. Yiyecekler gibi bazı ürünler fiyatlarını yüksek tutmak için atılıp yakılabilir, çünkü bu sayede yaratılacak olan kıtlık fiyatların yükselmesine sebep olacaktır. Bu elmas da olabilir, madenlerden çıkarılan elmaslar yakılarak elmas bolluğu olması engellenir.
  10. Üreticilere yeni pazar oluşturmak için moda kavramında sürekli bir şeyler değiştirilir ve bu da kaynaklar üzerinde çok fazla yüke sebep olur. Üstelik bu yeni moda da eskiyince ortaya bol miktarda çöp çıkar.
  11. Bu çöpü arıtmak için gerekli gelişmiş yöntemlerin pahalılığından dolayı çok fazla çevre kirliliği ortaya çıkar. Arıtım için işe yarıyor denen seviyenin en altındaki yöntemler kullanılır, bu da tabi gerçekte yeterli değildir.
  12. Dünya daha fazla kâr elde edip para kazanmak için yağmalanır.
  13. Teknolojinin faydaları sadece yeterince satın alma gücüne sahip kişilerce görülebilir. Diğerleri genellikle çevre kirliliği vs. şekillerde zararlarını görür. Ya da ben gibi cihazın ikinci ele düşüp, iyice ucuzlamasını bekler. 🙂
  14. Daha da önemlisi bir şirketteki en önemli şey kâr olunca, tüm kararlar insan ve çevrenin yararına değil, yerine zenginlik, mal ve güce ulaşmaya yönelik olarak verilir.

Kaynak: Designing the Future e-book, Jacque Fresco, Zeitgeist.

Yorum yok

Henüz bir yorum yok.

Bu yazıdaki yorumlar için RSS beslemesi. Geri izleme URI

Yorum yaz