Qualcomm çift çekirdek 1.2 GHz Snapdragon işlemcileri

____________________________________________________________________

Qualcomm çift çekirdekli 1.2 GHz Snapdragon işlemcilerini üretmeye başladığını duyurdu. Qualcomm biliyorsanız ilk sürüm Snapdragon işlemcileri ile 1 GHz hızda ve bu hızı aşabilen ilk cep telefonu işlemcileri olarak üretmiş ve bunlar çeşitli cep bilgisayarı ve akıllı telefonlarda kullanılmıştı.

Yeni Qualcomm Snapdragon serileri ise MSM8260 ve MSM8660 oluyor. Bunlar 1.2 GHz hıza kadar ulaşabilen iki çekirdek içeriyormuş. Bu hızla verimli Ağ sörf ve multimedya performansı sağlanması umuluyor. İşlemciler ayrıca OpenGLES 2.0 ve Open VG 1.1 için 3B/2B hızlandırıcılarına sahip. İşlemciler 1080p video kodlayıp, çözebiliyor; yani kaydedip bu kaydı oynatabiliyor. Ayrıca işlemciler düşük güç tüketimli ses işlemcisi, GPS işlemcisi ve 24-bit WXGA 1280 x 800 çözünürlükte ekranları da desteğine de sahip.

Yalnız bilgiler biraz kafa karıştırıcı. Şöyle ki şirketin üst sınıf işlemcileri bildiğim kadarıyla zaten çift çekirdekli oluyordu. Mesela MSM7200 serileri 400 MHz frekansta çalışan bir ARM11 çekirdeğe ve 274 MHz frekansta çalışan bir ARM9 çekirdeğine sahiptiler. Bunlardan ARM11 olan çekirdek cihazın uygulama işlemcisi olarak çalışıyordu, yani ana işletim sistemi ve programlar orada çalışıyor, video ve ses işlemleri orada yapılıyordu. ARM9 çekirdeği ise modem işlemcisi olarak kullanılıyordu ki 2G/3G gibi şebekelere bağlantı işlemleri, veri transfer işlemleriyle ilgileniyordu. Ayrıca bu iki çekirdeğe de özel QDSP5000 ve QDSP4000 DSP (Digital Singal Processor) işlemcileri vardı. Bundan başka ISP (Image Signal Processor) işlemcileri de resim görüntüleme ve düzenleme işlemlerini hızlandırmak için vardı. Yani zaten çok çekirdekli bir işlemci bunlar ama ana işlemci ve modem işlemcisi sayılıyordu.

Yeni Qualcomm Snapdragon MSM8260 ve MSM8660’ta anladığım kadarıyla iki tane uygulama iÅŸlemcisi olacak ve bunlar da 1.2 GHz hızda çalışacak ve 600 MHz hızda da DSP iÅŸlemcisi bulunacak. Bu durumda bunlardan baÅŸka modem iÅŸlemcisi olacak mı bilmem, pek bilgi yok henüz…

Yorum yok

Henüz bir yorum yok.

Bu yazıdaki yorumlar için RSS beslemesi. Geri izleme URI

Yorum yaz