“Saraydan Kız Kaçırma” EBB Sanat ve Kültür Sarayında İdi

____________________________________________________________________

Saraydan Kız karçırma (Die Entführung aus dem Serail) Wolfgang Amadeus Mozart’ın bir operasıdır. Bu opera bu akşam EBB Orkestrası ve Mersin Devlet Opera ve Balesi işbirliği ile ve şef Winfried MULLER ile Eskişehir Büyükşehir Belediyesi Sanat ve Kültür Sarayı’nda sergilendi.

Opera oldukça zevkliydi. Gerek oyun gerekse müzik mükemmeldi. Sahne arkaplanı iki tarafta saray tarzı binalar ve arkaplanda da bir İstanbul boğazı manzarası vardı. Hava karardığında şehrin ışıklarının yanması ve yıldızların parlaması da hoşuma giden efektlerdi.

Biraz da oyundan bahsedeyim.  Sanırım Opera orjinalde üç perde imiş ama burada iki perdede sergilendi. Bu operanın konusu Türkiye’de geçer ve kız kaçırılan saray, Topkapı Sarayı’dır. Selim Paşa’nın ve harem ağası Osman’ın tutsağı olan Konstanze ve hizmetçisini, Constanze’nin nişanlısı Belmonto kaçırmak için gelir ve ilk başta yanlarında olabilmek için Salih Paşa’nın mimarı olur. Sonra kızları kaçırmak için girişimler başlar. Selim paşa aslında razı değildir ama en sonunda razı olur, üstelik iyi bir ders vererek. Belmonto’nun babası Selim Paşa’ya zamanında birçok kötülük yapmıştır fakat Selim Paşa onun oğlunu serbest bırakarak bir büyüklük göstermiştir. İşte opera böyle bir mutlu sonla biter.

Bu tür opera ve senfoni orkestrası konserlerine Eskişehir’de iyi alıştım. Bu ay Mart ayında başladığımdan beri memlekette olduğum birkaç zaman dışında hiç kaçırmadım. Okul bitip memlekete gidince ne yapacağım bilemiyorum, Muratlı’da bir daha nerede opera göreceğim bilmem. Neyse zaten ben Muratlı‘ya dönerken EBB Senfoni Orkestrası’nın da sezonu bitmiş olacak. Hele bu akşamki oldukça hoşuma gitti, memlekette de artık böyle opera açılsın da gidelim diye bir ömür bekleriz artık. Tabi oranın ne bütçesi Eskişehir gibi ne de belediye başkanı Prof. Dr. Yılmaz Büyükerşen gibi. Bir ömür beklesemde orada olmayacak bir iş sanırım. 😀

Yorum yok

Henüz bir yorum yok.

Bu yazıdaki yorumlar için RSS beslemesi. Geri izleme URI

Yorum yaz